7/7/14

Ιδιωτικοποίηση = «Ηλεκτροπληξία»



Ιδιωτικοποίηση = «Ηλεκτροπληξία»
Ήδη από το 2004 το 49% της ΔΕΗ είχε ιδιωτικοποιηθεί με τη μέθοδο της μετοχοποίησης. Την τριετία που ακολούθησε, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν το 25%.
Από το 2008, η μετοχοποιημένη και λειτουργούσα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΗ έχει επιβάλει περίπου 15 ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.

του Νίκου Μπογιόπουλου

Στο Βερολίνο και το Αμβούργο, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας επέφερε σε μια διετία αυξήσεις 21% στην τιμή του ρεύματος. Οι κάτοικοι συλλέγουν υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Στη Βουλγαρία, η ιδιωτικοποίηση είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%. Αυτός ήταν ο λόγος που πέρυσι ανατράπηκε η κυβέρνηση Μπορίσοφ από τις λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα την εθνικoποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία οδήγησε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε «ενεργειακή φτώχεια».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εταιρείες κέρδισαν μεταξύ 9-11 δισ. ευρώ, αλλά οι καταναλωτές έχασαν περί τα 5 δισ. ευρώ.

Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε από το 1997 έως το 2008 κατά 68% και συνεχίζει να αυξάνεται 8% ετησίως κατά μέσο όρο.

Έπειτα από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, ακόμα και η Ofgem (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, έφτασε να ομολογήσει «πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει...».

Συμπέρασμα: Ιδιωτικοποίηση = «Ηλεκτροπληξία»!


Πηγή:"Realnews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου