17/7/14

Κλείνουν άμεσα τα δυο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα



zaxariCB0BF3AB337243FF539BΕΒΖ: Κλείνουν άμεσα δυο εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα
 
του kartesios
 
Κλείνουν άμεσα τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα, όπως προέκυψε από τη συνέλευση του ΔΣ και όπως γνωστοποίησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης.
Διευκρίνισε πως στο προσεχές διάστημα θα γίνουν μετακινήσεις εργαζομένων στο μοναδικό εν λειτουργία πλέον εργοστάσιο -από τα πέντε που είχε- στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων μηνών θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο προσωπικό.

«Το πιο πιθανό είναι να δοθούν κίνητρα απομάκρυνσης» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Το λουκέτο στην παραγωγή των δύο εργοστασίων και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων για την εταιρεία, τόσο από τη χρήση φθηνότερης καύσιμης ύλης όσο και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους».

Ο κ. Βαρκάκης εξήγησε, ότι στα δύο εργοστάσια θα εξοικονομηθούν 8 εκατ. ευρώ μόνο από την αλλαγή χρήσης της καύσιμης ύλης, καθώς το έως σήμερα χρησιμοποιούμενο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί με υγροποιημένο αέριο, η τιμή του οποίου είναι πιο χαμηλή.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είπε ότι η μόνη διαδικασία που θα εκτελείται από όσους εργαζομένους θα παραμείνουν, θα είναι η συγκέντρωση των ζαχαρότευτλων από τους παραγωγούς της περιοχής και η προώθησή τους στο εργοστάσιο της Ημαθίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονται 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα.
Τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και περισσότερα από 60.000 στρέμματα.
Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων σπέρνουν 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα.
Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί σπέρνουν περισσότερα από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.

Μετά τη συνάντησή τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Λάμπρο Χαραλάμπους, και με την Ομοσπονδία εργαζομένων, τα μέλη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα έχει «δραματικές επιπτώσεις η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει στις περιοχές αυτές τα εργοστάσια της ΕΒΖ».

Εν τω μεταξύ, το επιμελητήριο Σερρών με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς προτείνει την παραχώρηση του εργοστασίου στις Σέρρες σε τοπικούς επιχειρηματίες με ενοικίαση 10 τουλάχιστον ετών με αντίτιμο το 10% των κερδών για να αποφευχθεί το λουκέτο.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου