15/7/14

Έγκλημα εκ προμελέτης

Έγκλημα εκ προμελέτης στην ψυχική υγεία
Καλημερες
του Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου*

Είναι, πλέον, κοινός τόπος και καθημερινό επώδυνο βίωμα για τη συντριπτική πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων ότι ένα από τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης «δημοσιονομικής προσαρμογής» είναι η απεξάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Ψυχικής Υγείας, η προϊούσα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.

Και είναι, μερικές φορές, η ανάδειξη συγκεκριμένων περιπτώσεων και μορφών που παίρνει αυτή η σκόπιμη και ενορχηστρωμένη απεξάρθρωση των υπηρεσιών, που μιλάει για το όλον και για το πώς οι εντεταλμένοι διοικούντες εφαρμόζουν προειλημμένες αποφάσεις.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Αγίων Αναργύρων λειτουργεί, από τον Νοέμβριο του 2006, ως αποκεντρωμένη μονάδα του ΨΝΑ, σε τομεοποιημένη βάση, καλύπτοντας το πλήρες φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μιας ορισμένης περιοχής (Αγ. Ανάργυροι/Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια/Ν. Χαλκηδόνα, Μεταμόρφωση), καθώς τις ανάγκες της μετανοσοκομειακής φροντίδας ασθενών από μια πολύ ευρύτερη περιοχή.
 
Είναι διασυνδεδεμένο με μια μονάδα νοσηλείας στο ΨΝΑ (9ο ΨΤΕ) έτσι ώστε όλοι όσοι νοσηλεύονται σε αυτήν (κάτοικοι των ως άνω περιοχών), ν’ αναλαμβάνονται και να στηρίζονται με επισκέψεις στο ΚΨΥ, με επισκέψεις κατ’ οίκον και με προγράμματα στο Κέντρο Ημέρας του ΚΨΥ. Οι ετήσιες επισκέψεις στο ΚΨΥ έφτασαν, το 2013, τις 9.000 περίπου, ενώ, την ίδια περίοδο, οι κατ’ οίκον επισκέψεις έφτασαν τις 2.500.

Η λογική, στη βάση της οποίας λειτουργεί το ΚΨΥ, είναι αυτή που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διέπει το δίκτυο των ολοκληρωμένων κοινοτικών υπηρεσιών, δημόσιων και δωρεάν, που, όμως, δεν υπάρχουν και που η ύπαρξή τους θα ήταν η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση (από κοινού μ’ ένα ενδυναμωμένο κράτος πρόνοιας) για το ξεπέρασμα του ψυχιατρείου.

Οι διαδοχικοί υπουργοί Υγείας, σε εφαρμογή του συμφώνου Λυκουρέντζου- Αντόρ, έχουν βαλθεί να κλείσουν, όπως-όπως, τα εναπομείναντα (άκρως υποστελεχωμένα και καταρρέοντα) ψυχιατρεία χωρίς καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις: να τα κλείσουν με την έννοια της κατάργησης και όχι της υπέρβασης, της ολοκληρωμένης, δηλαδή, αντικατάστασής τους από εναλλακτικές υπηρεσίες – πράγμα που θα σήμαινε την ίδρυση δεκάδων άλλων ΚΨΥ σαν αυτό των Αγ. Αναργύρων.

Οχι μόνο δεν κάνουν αυτό, αλλά έχουν βαλθεί να κλείσουν και αυτό το ΚΨΥ, των Αγ. Αναργύρων, αφήνοντάς το χωρίς ειδικευμένους ψυχιάτρους. Στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος και αυτός όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Εκατοντάδες ασθενείς θα μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα» (όπως δεκάδες άλλοι έμειναν, επίσης, «στον αέρα» όταν πέρσι συνταξιοδοτήθηκε ένας άλλος ψυχίατρος). Αντίστοιχα, ένας μόνο ψυχίατρος υπάρχει στο 9ο ΨΤΕ του ΨΝΑ, ένα τμήμα εισαγωγής «οξέων περιστατικών», με, κατά μέσον όρο, 30 νοσηλευόμενους.

Ο τωρινός διοικητής έχει πλήρως αδιαφορήσει, από τότε που ανέλαβε, εδώ και 9 μήνες, για την κατάσταση στο ΚΨΥ και έχει πεισματικά αρνηθεί να συναντήσει τον επιστημονικό του υπεύθυνο για να ενημερωθεί επίσημα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του τελευταίου.

Λένε στα λόγια ότι θα ιδρύσουν ΚΨΥ, αλλά το πόσο ψέματα λένε φαίνεται και από το γεγονός ότι κλείνουν και αυτά που υπάρχουν, δημιουργώντας, στην καλύτερη περίπτωση, ομοιώματα ΚΨΥ. Γιατί το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων, παρ’ όλες τις δυσκολίες του, μπορεί, για το προβλεπτό μέλλον, να «επιβιώσει» αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών (αν και δεν είναι το μόνο).

Ο διοικητής του ΨΝΑ, όμως, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να το κλείσει, εκφράζοντας το ασυμβίβαστο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με ένα κοινοτικά βασισμένο σύστημα ψυχικής υγείας και μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η πολιτική που εφαρμόζουν, οδηγεί, εγνωσμένα, στο πέταγμα των ψυχικά πασχόντων στους δρόμους, σε συνδυασμό με την προετοιμασία δομών «υψίστης ασφαλείας» για τη διαχείριση της «επικινδυνότητας» – αυτής που η συγκεκριμένη πολιτική παράγει και κατασκευάζει.

Το κλείσιμο του ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων θα είναι, αν επιτραπεί να γίνει, ένα «έγκλημα εκ προμελέτης».

* Διευθυντής ψυχίατρος

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου