12/7/14

Αναδιπλώνεται το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της μαρίνας της Αρετσούς

"Αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή κατοίκων και συλλόγων κατά της απόφασης πώλησης της μαρίνας. Η προσφυγή συνοδεύεται από 2.500 υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι μέσα στην έκταση της μαρίνας υπάρχουν δασικές εκτάσεις και ακίνητες περιουσίες, που δημιουργούν κώλυμα στα όποια σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για εκμετάλλευση της μαρίνας διά της πώλησης ή της μακροχρόνιας μίσθωσής της."
Η προχειρότητα της μελέτης ανάγκασε το ΤΑΙΠΕΔ να αναδιπλωθεί στο θέμα της πώλησης της μαρίνας της Αρετσούς, στην Καλαμαριά ΘεσσαλονίκηςΑναδιπλώνεται τώρα το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της μαρίνας της Αρετσούς
Είχαν περιλάβει και ιδιωτικές εκτάσεις στην προς πώληση αρχική έκταση!...

του Σάκη Αποστολάκη

Βήματα προς τα πίσω κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά την πώληση της μαρίνας της Αρετσούς, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. 

Οπως φαίνεται, αιτία της αναδίπλωσης δεν είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνειδητοποίησε πως τα σχέδιά του περί μακροχρόνιας μίσθωσης της μαρίνας διακατέχονταν από προχειρότητα και άγνοια του νομικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επικρατεί, καθώς εντός της έκτασης, που προοριζόταν για πώληση, υπάρχουν και ιδιωτικές εκτάσεις.

Η προχειρότητα της μελέτης ανάγκασε το ΤΑΙΠΕΔ να αναδιπλωθεί στο θέμα της πώλησης της μαρίνας της Αρετσούς, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Έτσι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα. Μεταφέρει έναν ή και δύο μήνες πίσω την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αντί του Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένο, και στέλνει συμβούλους στην Καλαμαριά, για να ελέγξουν τα σχέδια ήπιας ανάπλασης, όχι μόνο της μαρίνας, αλλά ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της Αρετσούς, από την πλαζ ως την ιστορική «Ρέμβη», που είχε εκπονήσει ο Δήμος Καλαμαριάς από το 2004.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση λίγες μόλις μέρες πριν από το Πάσχα, που είχε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται στη Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστημα και θα έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση του δήμου για να εξετάσουν το σχέδιο αξιοποίησης ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της Αρετσούς.
Όπως λέει ο ίδιος, υπήρχαν σοβαρά νομικά προβλήματα στα σχέδια για πώληση της μαρίνας, που καθιστούσαν μία τέτοια προοπτική απαγορευτική. Υπογραμμίζει επίσης ότι με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς είχε δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο μακροχρόνιας μίσθωσης της μαρίνας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού της Καλαμαριάς και ερήμην του.

Επισημαίνει ότι όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Αρετσούς αποτελεί ενιαία πολεοδομική ενότητα που δεν μπορεί να τεμαχιστεί και τονίζει ότι ο δήμος δεν θα επιτρέψει παρά μόνο ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή, με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και τον ιστορικό χαρακτήρα της. 
Κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν περιλαμβάνει τη λειτουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων, που θα αλλοίωναν την εικόνα και το χαρακτήρα της περιοχής.

Η μαρίνα της Αρετσούς, αλλά και όλο το θαλάσσιο μέτωπό της, αποτελούν ησυχαστήριο για κατοίκους και επισκέπτες, καθώς, ευρισκόμενο χαμηλότερα από την κεντρική πολύβουη οδό Πλαστήρα, με τη μεγάλη κίνηση οχημάτων και τις πάρα πολλές καφετέριες με τη μουσική στη διαπασών, προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, περιπάτου, αλλά και άθλησης δίπλα στη θάλασσα, σε όσους αναζητούν την ηρεμία. Η μετατροπή της σε χώρο με καφετέριες και εστιατόρια θα δημιουργούσε ακόμη έναν πόλο θορύβου και ηχορρύπανσης, ενώ θα διέκοπτε τη συνέχεια του θαλάσσιου μετώπου, καθώς βρίσκεται σχεδόν στο μέση.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το αλιευτικό λιμανάκι της περιοχής, όπου ελλιμενίζονται περί τα 40 αλιευτικά σκάφη, τα οποία δεν έπρεπε να εκδιωχθούν, χωρίς όμως να υπάρχει κοντινό ανάλογο λιμάνι για να φιλοξενηθούν, ενώ οι ιδιοκτήτες και τα πληρώματά τους θα έβλεπαν το εισόδημά τους να πλήττεται.

Πέραν των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ στην Καλαμαριά, αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή κατοίκων και συλλόγων κατά της απόφασης πώλησης της μαρίνας. Η προσφυγή συνοδεύεται από 2.500 υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι μέσα στην έκταση της μαρίνας υπάρχουν δασικές εκτάσεις και ακίνητες περιουσίες, που δημιουργούν κώλυμα στα όποια σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για εκμετάλλευση της μαρίνας διά της πώλησης ή της μακροχρόνιας μίσθωσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου