20/1/14

Οι αποχρώσεις του λευκού καπιταλισμού και το μαύρο των εκλογών


school-bus-snowΟι αποχρώσεις του λευκού καπιταλισμού και το μαύρο των εκλογών

του Χρήστου Χρυσανθόπουλου

Θυμάμαι καλά πως τα τελευταία δυο χρόνια την κοινή γνώμη απασχόλησαν οι εκπαιδευτικοί. «Υψηλόμισθοι», «τεμπέληδες», «κάθονται όλο το χρόνο» ήταν μερικά από τα Μεγκαλίστικα σχόλια που τους στόλιζαν στον τύπο. Τελικά η Κυβέρνηση τα κατάφερε και διόρθωσε αυτή την αδικία. Έκοψε μισθούς, μεταθέσεις, αποσπάσεις, άδειες, πάγωσε –κατήργησε καλύτερα- τους διορισμούς, αύξησε το ωράριο, ενίσχυσε τις δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων, έκλεισε και συγχώνευσε σχολεία, προχωράει στην αξιολόγηση κ.λπ. 

Μια ακόμα ουσιαστική αλλαγή συζητιέται αυτή την περίοδο. Η θέσπιση «λευκής εβδομάδας», για σχολική ανάπαυλα, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αντιμετωπίζεται θετικά, όπως γράφεται, ακόμα και από τον Πρωθυπουργό. Φαντάζομαι τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας αναθάρρησαν, καθώς έφτασε από τα κάτω μια ρηξικέλευθη πρόταση για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Άλλωστε μεγάλη επιτυχία, έγραψαν στον τύπο, είχε η «Λευκή Νύχτα» των εορτών για τα καταστήματα της Αθήνας, φυσικά κανείς δεν αναφέρθηκε στις εργασιακές συνθήκες επισφαλούς εργασίας των εργαζομένων και μάλλον το λευκό στ’ αυτιά τους ταυτίζεται εννοιολογικά με την «ανάπτυξη».
          
Το λευκό άλλωστε μοιάζει γνώριμο και οικείο στα μάτια των τηλεθεατών. Έρχεται κάθε φορά να αποκαταστήσει την νομιμότητα. Θυμάμαι καλά να μεταφέρονται με λευκά ιατρικά γάντια και μάσκες οι οροθετικές γυναίκες πριν τις εκλογές του 2011. «Λευκές επιταγές» είναι το αίτημα των κυβερνόντων για να συνεχίσουν την πολιτική τους. Λευκά κελιά σε πολλά μέρη του κόσμου είναι η απάντηση των εξουσιαστικών μηχανισμών για την καταστολή των αντιδράσεων. Λευκές είναι οι ρόμπες για αυτούς που αποκλίνουν του «κανονικού». Λευκή έμεινε στην ιστορία η τρομοκρατία των παρακρατικών οργανώσεων και συμμοριών με τη συνδρομή των κρατικών οργάνων μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας».

 Η γοητεία του μαύρου όμως παραμένει ξεχωριστή και έρχονται εκλογές που φαίνεται να τους τρομάζουν. Το επόμενο διάστημα θα μας μπουκώσουν από τα δελτία, το διαδίκτυο και τον τύπο με τη λευκή τους τρομοκρατία, αλλά το λευκό ξεθώριασε και δεν καλύπτει τίποτα. Ας ενισχύσουμε τη μνήμη μας!

Πηγή: ilesxi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου