12/12/13

Πορτογαλία: Βολές συνδικάτων και εργοδοτών κατά της τρόικας

Πορτογαλία: Βολές συνδικάτων και εργοδοτών κατά της τρόικας
Τα εργατικά συνδικάτα και οι ενώσεις των εργοδοτών της Πορτογαλίας επανέλαβαν την Τετάρτη την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που ασκείται στη χώρα υπό την εποπτεία της τρόικας των δανειστών, καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της έπειτα από μια συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασαν στη Λισαβόνα την προηγούμενη εβδομάδα για τη νέα εξέταση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, στο οποίο συμφώνησε η Πορτογαλία με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011.

«Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να συνεχίσει να αποικίζεται από μια πολιτική (…) που οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κατάρρευση», δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGTP, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της αποστολής της τρόικας.
«Μας είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα και δεν έδειξαν καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση της λιτότητας», σημείωσε η Λουσίντα Νταμάσο, η πρόεδρος του UGT, του άλλου βασικού εργατικού συνδικάτου της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πορτογαλικών Επιχειρήσεων (CIP) Αντόνιο Σαράιβα κατήγγειλε και αυτός «την πολιτική λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά».
Αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι η τρόικα ζήτησε από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα», οι κοινωνικοί εταίροι της Πορτογαλίας κατηγόρησαν το Ταμείο για διγλωσσία.

«Το ΔΝΤ λέει άλλα και εφαρμόζει άλλα», κατήγγειλε ο Σαράιβα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Πορτογαλία «παραδέχθηκαν ότι υποτίμησαν τις επιπτώσεις της ύφεσης, όμως δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να διορθώσουν την πορεία (του προγράμματος μεταρρυθμίσεων), γεγονός που μας αφήνει μια πικρή γεύση», πρόσθεσε ο Σαράιβα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Πέμπτη με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου