22/11/13

Πορτογαλία: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας



Πορτογαλία: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας
Χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Πορτογαλίας διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.

«Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε μάχη» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Πορτογαλίας που διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λισαβόνα διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.
Παράλληλα με την κινητοποίηση της Πέμπτης οι  συνοριοφύλακες ξεκίνησαν μια σειρά στάσεων εργασίας που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.
Ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο έγραφε:
«Για την επαγγελματική αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των πολιτών».

Οι διαδηλωτές, που είχαν φτάσει στην πορτογαλική πρωτεύουσα από όλη τη χώρα με περίπου πενήντα λεωφορεία και σύμφωνα με τα συνδικάτα τους επρόκειτο για μια από τις πλέον σημαντικές διαδηλώσεις που έχουν διοργανώσει πορτογάλοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι νέες περικοπές θα «αποσταθεροποιήσουν τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων» και θα προκαλέσουν «επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας».Η Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα της βοήθειας που έλαβε το 2011 από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχει δεσμευθεί να μειώσει το 2014 το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της.

Για να πετύχει τον στόχο αυτό, η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων.
Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί την Τρίτη προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου