1/11/13

Το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής


969310_609759069084119_1638640300_n
Οι Σκουριές αντέχουν και προχωρούν!

Κάλεσμα για δράσεις αλληλεγγύης στις 9/11

των Νίκου Αναστασιάδη, Μαριάννας Τσακίρη

Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα απογοήτευσης και αδράνειας που φαίνεται σε αυτή τη φάση να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δείχνει να προχωράει και να καταγράφει επιτυχίες.

Οι 2 αποφυλακίστηκαν, πάμε για τους άλλους 2!
Οι ιδεολογικοί υπεύθυνοι του Μαξίμου (ομάδα αλήθειας & σια) πρέπει να έχουν αρχίσει να αγχώνονται. Μόλις είχαν αρχίσει να λανσάρουν την καινούρια έκδοση της θεωρίας των δύο άκρων («πιάσαμε την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, τώρα θα χτυπήσουμε και την εγκληματική οργάνωση κίνημα κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη») και το κίνημα οργάνωσε τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.
Παρά το επικοινωνιακό στραπάτσο βέβαια επιμένουν με τις διώξεις. Έχουν στήσει ένα σωρό δικογραφίες, με πανομοιότυπα κατηγορητήρια, και με «αποδεικτικά στοιχεία» την συμμετοχή και μόνο στο κίνημα!
35.000 κόσμος έδωσε ένα δυναμικό παρών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα από τα πιο μαζικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, σίγουρα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα ιστορικά.

Στα κατηγορητήρια αυτά περιλαμβάνονται ατελείωτες ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών (ακόμα και παραγγελίες για πίτσες και μπύρες!) και πράγματα αυτονόητα όπως συνάντηση με δικηγόρους ή διακίνηση των κειμένων του κινήματος.

Ο στόχος προφανής: να φοβηθούν οι κάτοικοι, ότι ακόμα και η συμμετοχή στο κίνημα από μόνη της μπορεί να τιμωρηθεί, για να σταματήσουν να κινητοποιούνται. Όπως οι διμοιρίες των ΜΑΤ χτυπάνε όποιον βρούνε μπροστά τους στις πορείες, για να δημιουργήσουν την αίσθηση στον κόσμο ότι «αν κατέβω στην πορεία και τίποτα να μην κάνω μπορεί να τις φάω», έτσι και εδώ το παράλογο των διώξεων στο σορό δεν είναι από λάθος, αλλά ίσα-ίσα εξυπηρετεί τον φόβο που θέλουν να σπείρουν στις καρδιές των ανθρώπων.


Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, η απελευθέρωση των 2 από τους 4 προφυλακισμένους του κινήματος μας γέμισε χαρά και ανακούφιση, μια και το να υπάρχουν αγωνιστές στη φυλακή ήταν μια μόνιμη ανοιχτή πληγή του αγώνα.


Τα βίντεο από την υποδοχή των 2 αγωνιστών στην Ιερισσό μπορούν να δώσουν στον καθένα μια εικόνα του κλίματος λαϊκής γιορτής που υπήρχε (www.youtube.com, Ο Βασίλης και ο Γιώργος επιτέλους ελεύθεροι!, 14/10/13). Η αποφυλάκιση τους είναι μια έμμεση παραδοχή του αστήρικτου των κατηγοριών, και αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων που έχει ασκήσει το κίνημα όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς να σταματάμε να χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αποφυλάκιση και των άλλων 2 προφυλακισμένων, καθώς και για το οριστικό σταμάτημα των διώξεων.


Επόμενα βήματα

"Παίρνουμε κουράγιο και να έχει προχωράμε.
Η εταιρία μπορεί να έχει υπό την κατοχή της αυτή τη στιγμή το βουνό (με την αστυνομία ως ιδιωτικό στρατό της) και κάθε μέρα να καταστρέφει όλο και περισσότερο το δάσος, αλλά τα πράγματα για αυτήν δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την μια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, και ειδικά τη Θεσσαλονίκη και από την άλλη αποκαλύπτονται κάθε μέρα στοιχεία για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο γίνεται η “επένδυση”. Και όλα αυτά γίνονται πριν ξεκινήσει καν η εξόρυξη!"

Οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού έχουν αποφασίσει την οργάνωση μεγάλης διαδήλωσης το Σάββατο 9 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Αυτός θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός του κινήματος, στον οποίο καλούνται όλοι (κινήματα, επιτροπές, πρωτοβουλίες, οργανώσεις, κτλ), αλλά και κάθε σκεπτόμενος πολίτης της πόλης να συμμετέχουν.


«Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθυνόμαστε γι άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές μας, συνανθρώπους μας.
Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται ένα έγκλημα. Με αφορμή την οικονομική κρίση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, η ποιότητα ζωής γίνονται θυσία στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων, πολιτικών φιλοδοξιών κι ενός νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που στην Ελλάδα δίχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του.

Στη Χαλκιδική, βιώνουμε εδώ και καιρό την πολιτική της “σωτηρίας της χώρας με κάθε κόστος”. Με κόστος ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινα δικαιώματα, φυσικό περιβάλλον.
Στον τόπο μας σχεδιάζεται μια, τεραστίου μεγέθους, εξορυκτική δραστηριότητα που απειλεί να καταστρέψει ένα απίστευτης ομορφιάς και οικολογικής αξίας δάσος. Απειλεί να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα, την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα. Απειλεί τις οικονομικές μας δραστηριότητες. Καταδικάζει και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Το κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης σ΄αυτά τα καταστροφικά σχέδια, έχει υποστεί απίστευτη κρατική καταστολή, αστυνομική βία, διώξεις, φυλακίσεις, συκοφάντηση, φίμωση, ποινικοποίηση. Κι όμως αντέχουμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυναμικά το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο.
Δύναμή μας η αγάπη για τον τόπο μας, τον φυσικό και πολιτισμικό μας χώρο. Δύναμή μας η ενότητά μας σ΄έναν κοινό αγώνα ζωής. Δύναμή μας η αλληλεγγύη.

 

Στις 9 του Νοέμβρη θα συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη σ’ ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Σας καλούμε, την ίδια μέρα, να σταθείτε δίπλα μας, και να συναντηθείτε κι εσείς στους δικούς σας τόπους σε μια κοινή δράση αλληλεγγύης. Μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα αξιοπρεπές παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον.»


πηγή: ΕΠΙΤΡΟΠEΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου