26/9/13

«Λουκέτο» στα πανεπιστήμια της χώρας με αποφάσεις των συγκλήτων


Οι πανεπιστημιακές αρχές καταγγέλλουν τις απολύσεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση που διαλύει τα ΑΕΙ

Την αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας, όπως εγγραφή των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγή εξετάσεων, ορκωμοσία πτυχιούχων, αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, και ειδικότερα την «περιθωριοποίηση του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας και των Βαλκανίων» από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται (διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων και υποχρηματοδότηση).

Αναστολή λειτουργίας μέχρι την Τετάρτη αποφάσισε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανάλογες αποφάσεις είχαν πάρει πριν από λίγες ημέρες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιωννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως και το Καποδιστριακό, αποφάσισε αναστολή λειτουργίας επ' αόριστον.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μέχρι την Παρασκευή στο πλαίσιο πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
Οι πρυτάνεις έχουν αποστείλει στο υπουργείο τις εκθέσεις αξιολόγησης που ζητούσε, ωστόσο στις περισσότερες από αυτές καταγράφεται έλλειμμα προσωπικού και όχι πλεόνασμα.

Πανεπιστήμιο Αθηνών: αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργιάς επ' αόριστον

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με την αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας ανακοίνωσε πως θα προσφύγει και στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξεδόθη η ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

«Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του. Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α».

"Λουκέτο" και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «αναστέλλεται η λειτουργία του Ιδρύματος και αποφασίζεται η επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9 στις 10.00 π.μ. για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε τη Δευτέρα να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, τα Πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα.

Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης, τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. 

Ενώ η Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά. Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα.

Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Αναστολή λειτουργίας για Πανεπιστήμιο Πατρών και Θεσσαλονίκης

Το κλείσιμο όλων των διοικητικών υπηρεσιών την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ανακοίνωσε και την μετάθεση κατά μια εβδομάδα της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Τριήμερη αναστολή λειτουργίας, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε τη Δευτέρα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει πως υπάρχει αδυναμία της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος για τις επόμενες δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργούνται 118 θέσεις σε σύνολο 459, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διοικητικού προσωπικού.

Σημειώνεται πως στις εκθέσεις αξιολόγησης που είχαν στείλει οι πρυτάνεις στο υπουργείο Παιδείας κατέγραφαν έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού και υπογράμμιζαν πως η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Ακόμη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εξουσιοδότησε τον πρύτανη Γιώργο Παναγιωτάκη να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των διοικητικών αποφάσεων, με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Iδρύματος ενώ η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.

Τριήμερη αναστολή λειτουργιών μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η σύγκλητος ζητά την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η σύγκλητος του ΑΠΘ προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Σύγκλητος σημειώνει πως εξαιτίας της διαθεσιμότητας μελών του διοικητικού του προσωπικού, το ΑΠΘ οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του και, για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
Να ζητηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία η άμεση και οριστική ανάκληση της εκδοθείσας σχετικής ΚΥΑ.
Να ασκηθεί άμεσα εκ μέρους του ΑΠΘ, σε συνεργασία με όλα τα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας, αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω ΚΥΑ ενώπιον του ΣτΕ καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της, λόγω της βέβαιης αντίθεσής της σε ποικίλες πτυχές του Συντάγματος.
Διαπιστώνεται ότι, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα η κατάσταση στο Ίδρυμα, με τις συνεχείς απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και την αναταραχή στο σύνολο του προσωπικού, λόγω της ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, το Ίδρυμα έχει περιέλθει, στην ουσία, σε κατάσταση πραγματικής αδυναμίας λειτουργίας στις περισσότερες πτυχές των διοικητικών και ακαδημαϊκών του δομών. Η κατάσταση της αδυναμίας αυτής αποφασίζεται να αναδειχθεί περαιτέρω με τη θέση του Ιδρύματος σε τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του, μέχρι την Παρασκευή 27.09.2013.
Να εξουσιοδοτηθεί ο Πρύτανης του ΑΠΘ, να περιλάβει, στην προσπάθειά του για ανατροπή των δυσμενών εξελίξεων που σημειώθηκαν, ως σοβαρό ενδεχόμενο την υποβολή των παραιτήσεων όλων των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος από τα διοικητικά τους αξιώματα, από κοινού με τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης όλων των θιγόμενων ΑΕΙ.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ να απευθυνθεί στην κοινωνία, με ποικίλες εκδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενέστατες συνέπειες στο επίπεδο λειτουργίας και στην ποιότητα των παρεχόμενων από το Ίδρυμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα είναι ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Να παραμείνει η Σύγκλητος, από σήμερα, σε διαρκή λειτουργία μέχρι νεωτέρας, για άμεση αντιμετώπιση περαιτέρω εξελίξεων.
Τέλος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ δηλώνει απερίφραστα ότι συμπαραστέκεται και θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, αγώνα που είναι κοινός με αυτόν της Συγκλήτου για τη διατήρηση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως νωρίτερα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανακοίνωσε την επ' αόριστον αναστολή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Αναστολή λειτουργίας μέχρι την Τετάρτη έχει αποφασίσει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανάλογες αποφάσεις (48ωρη αναστολή λειτουργίας) είχαν πάρει πριν από λίγες ημέρες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιωαννίνων.

Εν τω μεταξύ οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν πως θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίο πραγματοποιούν απεργία μέχρι την Παρασκευή, στο πλαίσιο πενθήμερων επαναλαμβανόμενων.

Ανέστειλε τη λειτουργία του (και) το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Έως την επόμενη Δευτέρα αναστέλλεται κάθε διοικητική και εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως αποφάσισε την Τρίτη η Σύνοδος του Ιδρύματος, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων 8 ιδρυμάτων.
Το Ίδρυμα θα προσφύγει στα δικαστήρια για το θέμα της διαθεσιμότητάς, ενώ δε θα γίνονται και οι έγγραφες των πρωτοετών φοιτητών.

Σε παράταση της προθεσμίας των εγγραφών στα πανεπιστήμια, που λήγει την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, προσανατολίζεται στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου