5/9/13

Αποφασίζουν οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης για την απεργία



Αποφασίζουν οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης για την απεργία

Σήμερα έχουν οριστεί οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προκειμένου οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης να καθορίσουν την στάση τους για τις κινητοποιήσεις ενόψει της συνεδρίασης των Προέδρων όλων των ΕΛΜΕ της χώρας την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα η Ε’ ΕΛΜΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, η Γ’ ΕΛΜΕ την ίδια μέρα στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Συκεών. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Β' ΕΛΜΕ στις 19:00 στο κτίριο των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Καλαμαριάς

Οι καθηγητές θα κληθούν να αποφασίσουν επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ καθώς στην συνεδρίασή του την προηγούμενη εβδομάδα δεν επήλθε συμφωνία.

Συγκεκριμένα  οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις προτείνει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους και γενική συνέλευση για την συνέχεια.
Η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ έχουν καταθέσει πρόταση για 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Οι Συσπειρώσεις έχουν καταθέσει πρόταση για απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
Τέλος η πρόταση της ΠΑΣΚ αφορά  δύο 48ωρες απεργίες, 18 και 19 Σεπτέμβρη και 25 και 26 του ίδιου μήνα.

Σε αναβρασμό τα σχολεία

Το κλίμα είναι εκρηκτικό στους  χώρους του δημόσιου σχολείου μετά την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης τόσο με το νέο νομοσχέδιο και τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και με την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της χώρας που όπως υποστηρίζουν «έχει στόχο η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό να  γίνει εμπόρευμα και μόνο όποιος έχει χρήματα να σπουδάζει».
«Γίνονται σήμερα οι γενικές συνελεύσεις στην Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται και ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας» είπε σε δήλωσή του στο alterthess.gr ο Πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός.
«Βασικό αίτημα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις του 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας» υπογράμμισε.
«Σε αυτό το κλίμα γενικευμένης καταστροφής της εργασιακής κατάστασης των καθηγητών και της κατάστασης των μαθητών-μάλιστα σχετική έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ δείχνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το 1/4 των μαθητών θα παρατήσει την τεχνική εκπαίδευση και το 1/3 των μαθητών θα παρατήσει το σχολείο. Αυτή είναι μια καταστροφή που δεν θα αποδεχθούμε» προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και την μετάβαση στο καθεστώς της διαθεσιμότητας για 2.476 καθηγητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν 20.000 μαθητές από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση “απολύονται” εκ των οποίων οι 2000 στην Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα 2.500 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 350 στην Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως το 81% των παιδιών που μένουν εκτός είναι κορίτσια από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που προτιμούν τις ειδικότητες των τομέων που καταργούνται και συγκεκριμένα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών.

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις- Πανελλαδική διαμαρτυρία την Τρίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΟΛΜΕ και πορεία στο Σύνταγμα, διοργανώνουν την Παρασκευή, στις 19.00, οι καθηγητές δρώμενα από εκπαιδευτικούς Εικαστικών, Μουσικής και Θεατρολόγους
Ταυτόχρονα πανελλαδική συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς το Σύνταγμα έχουν αποφασίσει για την Τρίτη το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα όσες ΕΛΜΕ δεν οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, θα οργανώσουν εκείνη την ημέρα τοπικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας.

Αυθαιρεσίες στις προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Εγγραφο με υπογραφή του Υπουργού Παιδείας έφτασε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ζητάει μέσα σε μια μέρα –την χθεσινή- οι διευθυντές Δ.Ε. να προχωρήσουν σε προσωρινές τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ παρακάμπτοντας τα υπηρεσιακά συμβούλια και όλη τη διαδικασία των λειτουργικών κενών που προβλέπεται από τη νομοθεσία. 
Ζητάει ακόμα από τους διευθυντές να πάρουν υπόψη τους τις μετατάξεις και τους αποσπασμένους που ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΥΣΔΕ (συνεδριάζει 4 και 5/9) και να στείλουν τα στοιχεία άμεσα στο ηλεκτρονικό σύστημα Survey. 
«Στόχος του Υπουργείου είναι να υπολογίσει άμεσα κενά και πλεονάσματα και να προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις – αποσπάσεις» σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή η ΟΛΜΕ. 
«Είναι δεδομένο ότι οι προσωρινές αυτές τοποθετήσεις που θα κάνουν οι διευθυντές Δ.Ε. είναι στον «αέρα»» προσθέτει. 
«Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους αιρετούς του κλάδου να μην επιτρέψουν τη νέα αυτή αυθαιρεσία που κάνει «μπαλάκι» τους συναδέλφους και να προχωρήσουν στις  διαδικασίες των τοποθετήσεων μέσω των υπηρεσιακών συμβουλίων» τονίζει.
Κ.Μ

πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου