8/9/13

Δυναμικό παρόν των διαδηλωτών στη ΔΕΘ

Δυναμικό παρών των διαδηλωτών στη ΔΕΘ

Δυναμικό παρόν των διαδηλωτών στη ΔΕΘ

Πάνω από 35.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και κινήματα πολιτών σε τέσσερις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη μνημονιακή πολιτική και τα δεινά που επιφέρει στην ελληνική κοινωνία. 

Μετά το πέρας της δυναμικής κινητοποίησης οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο κτήριο της ΕΤ3, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε τέσσερα σημεία. Με πανό, πλακάτ και συνθήματα προσήλθαν στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου το «παρών» έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τον κ. Σαμαρά ότι "ήρθε σαν κλέφτης" και εγκαινίασε την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ζήτησε εκλογές άμεσα και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό «πρωτοφανές πλεόνασμα κυνισμού, αλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας».

Στον παλμό των κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη- Εκλογές ζητάει ο ΤσίπραςΜιλώντας από το βήμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Ταραμπουλίδης επεσήμανε - μεταξύ άλλων - την καταστροφική  λιτότητα, την αύξηση της ανεργίας, τις πολιτικές της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και μίλησε για λανθασμένες πολιτικές εξαθλίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και της ΕΡΤ.
«Είναι καιρός, η Τρόικα και η κυβέρνηση να αλλάξουν τροχιά. Είναι καιρός για εμάς να αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά" είπε.
Για "ψεύτικες πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιτυχίας που δεν πείθουν κανένα» έκανε λόγο, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε πως «όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές δεν έχουμε δικαίωμα να σκύψουμε το κεφάλι».

deth-2013Η κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου, όταν βρισκόταν στην Λ. Νίκης με Αριστοτέλους με τα πρώτα μπλοκ να είναι των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ, ο βασικός κορμός της πορείας βρισκόταν στην Βενιζέλου και η ουρά της πορείας στο ύψος της Γεναδίου στην Εγνατία, όπου βρίσκονταν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εντυπωσιακό το μπλοκ των εκπαιδευτικών όπου κάλυπτε όλη την οδό Βενιζέλου από την Λ. Νίκης μέχρι και την Εγνατία φωνάζοντας "Και μια και δυο και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 3.000". Νωρίτερα οι αγρότες πέταξαν φρούτα μπροστά στην Έκθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πορεία του ΠΑΜΕ πού ήταν και η μαζικότερη συγκέντρωσε 7.000 - 8.000 διαδηλωτές. την κεντρική ομιλία προς τους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. 

Στον ίδιο αριθμό εκτιμήθηκαν και οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία που κάλεσαν τα κινήματα της ΒΙΟΜΕ και της Χαλκιδικής με την οποία ενώθηκε και η συγκέντρωση της Καμάρας που διοργανώθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Νωρίτερα την οδό Αγγελάκη ανέβηκαν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου όπου το κλίμα ήταν τεταμένο καθώς η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική με αλυσίδες στα δεξιά και τα αριστερά της πορείας, ενώ ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την Πανεπιστημιούπολη.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει επί της ουσίας την πορεία του αντιεξουσιαστικού χώρου στη συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία αφήνοντας διέξοδο μόνο προς την πλευρά της Καμάρας, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν τόσο την πρόσβαση προς τις δύο κατευθύνσεις της Εθνικής Αμύνης όσο και προς την Εγνατία το σημείο που περνά μπροστά από τα πανεπιστήμια. 

Οι δυνάμεις της αστυνομίας στη συνέχεια, εκκένωσαν την Καμάρα με χρήση κρότου-λαμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών. Την ίδια ώρα η πορεία του ΠΑΜΕ βρισκόταν στην Εγνατία με Αριστοτέλους, ενώ στην Μ. Αλεξάνδρου η πορεία των συνδικάτων που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου, η οποία κατευθύνθηκε προς την ΕΡΤ3.

Πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου