6/8/13

Ξένοι «γύπες» πάνω από τα σπίτια

Ξένοι «γύπες» πάνω από τα σπίτια

«Γύπες» πετάνε πάνω από τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων και διεκδικούν αντί πινακίου φακής στους κόπους μιας ζωής. 

Τα distress funds έρχονται στην Ελλάδα και ζητάνε από τις τράπεζες να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά κυρίως) αντί 10 λεπτών το κάθε ευρώ δανείου.

Τα distress funds, όπως δείχνει και η ονομασία τους (distress: αγωνία, θλίψη), είναι ουσιαστικά επενδυτικά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, που επενδύουν στην ανάγκη υπερχρεωμένων κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Η πρόταση των ξένων funds βρίσκει προς στιγμήν αντιστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Βέβαια, μπορεί σήμερα οι ελληνικές τράπεζες να αντιστέκονται στις σειρήνες των distress funds, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και αύριο, καθώς οι ανάγκες για ρευστότητα είναι πιεστικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αυτήν τη στιγμή, ένα στα τέσσερα δάνεια βρίσκεται στο «κόκκινο» και σύντομα το ποσοστό των υποχρεώσεων που δεν θα εξυπηρετούνται, θα ξεπεράσει το 30%.

 Πηγή: Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου