18/7/13

Πολυνομ/διο-καρμανιόλα!


Πολυνομ/διο-καρμανιόλα: 8ωρο - 5μερο «λάστιχο» με πονηρή διάταξη της τελευταίας στιγμής! 


Διαγράφεται η επεξήγηση «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως» από το σχετικό άρθρο! 

Τον δρόμο για την κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας ανοίγει το υπουργείο Εργασίας με "πονηρή" διαγραφή συγκεκριμένης φράσης σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου και έτσι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, υπονομεύει ακόμα και αυτά τα έσχατα όρια της κατώτατης αμοιβής των 586 ευρώ, όπως διαμορφώθηκαν με τις μειώσεις κατά 22% που επέβαλε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Φεβρουάριο του 2012.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Βρούτσης, σε διάταξη στο άρθρο 103 του πολυνομοσχεδίου περί του κατώτατου μισθού και ειδικότερα σε αναφορά που υπήρχε σχετικά με το ποιούς αφορά η καταβολή του κατώτατου μισθού, προέβη εντελώς αιφνιδιαστικά στην διαγραφή της ακόλουθης φράσης :"...Ήτοι μηνιαίος για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το θέμα ένας εργοδότης να δίνει τον κατώτατο μισθό, ωστόσο όχι ...απαραίτητα για 8 ώρες εργασίας ημερησίως και για 5 ημέρες την εβδομάδα!
Επομένως η αμοιβή των 586 ευρώ το μήνα, θα μπορεί να αφορά 10 ή 12 ώρες ημερησίως (καταργώντας έτσι τις υπερωρίες) αλλά και τι ημέρες εργασίας που π.χ. στο εμπόριο μπορεί να είναι και επτά την εβδομάδα!


Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα 8ώρου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί κατάργησής του, ισχυριζόμενος ότι "η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης".

Οι ασάφειες και η σύγχυση που εσκεμμένα καλλιεργεί η κυβέρνηση, προκειμένου να τις διαψέυσει αμέσως μετά, έχουν σαν στόχο να εμπεδωθεί στον εργαζόμενο λαό η αντίληψη ότι, από σήμερα και μέχρι το 2017, χρόνια που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του μισθού, δεν αποκλείονται νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία εξεδόθη πριν δύο βδομάδες και, με βάση τον νόμο 4046/2012, προέβλεπε κατάργηση της πενθήμερης εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμους, καθώς όπως διευκρινιζόταν "στην ατομική σύμβαση που θα υπογράψουν εργαζόμενος και εργοδότης "μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία"!

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, για τον κατώτατο μισθό τα ακόλουθα: "Έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας".

Πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου