23/6/13

Το Μέγαρο των θαυμάτων!

ΕΡΤ: Επανάσταση χωρίς επαναστάτες
 
του Στέλιου Ελληνιάδη  
Αποκτήσαμε την καλύτερη τηλεόραση όλων των εποχών. Για μία, δύο, τρεις ή δεκατρείς μέρες, δεν ξέρω για πόσο ούτε είναι αυτό που έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα μπορούμε να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το επιθυμητό και το εφικτό.

Και κανένας δεν θα μπορεί πλέον εύκολα να αμφισβητήσει τις δυνατότητες για μια καλή, φιλολαϊκή, ελεύθερη και ποιοτική τηλεόραση, ακαθοδήγητη και ακηδεμόνευτη, ακόμα και σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας. Με την επιτυχή λειτουργία της «αποκρατικοποιημένης» ΕΡΤ, θα πρέπει και οι πιο δύσπιστοι να έχουν αλλάξει γνώμη.

Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες του «κλεισίματος», η κυβέρνηση μας έδωσε άθελά της μια απίστευτη ευκαιρία, σχεδόν επιστημονικής φαντασίας, ουτοπική. Να διαπιστώσουμε εμπράκτως τις υπαρκτές δυνατότητες των δημοσιογράφων, όλου του προσωπικού, σε ένα κλίμα ελευθερίας. Παρακολουθούμε ένα ζωντανό πρόγραμμα σε εικοσιτετράωρη βάση, με πολυφωνία, δυναμισμό, πάθος, αυθορμητισμό. Μοιάζει με θαύμα. Μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο. Το Μέγαρο των θαυμάτων!

Οι πολίτες κυκλοφορούν στους χώρους σαν στο σπίτι τους, συνομιλούν με τους εργαζόμενους, ανταλλάσσουν απόψεις, εκφράζουν τις γνώμες και τα αιτήματα τους, πίνουν καφέδες, βγαίνουν στον αέρα, χωρίς κομματικές  παραγγελίες, χωρίς αποκλειστικότητες. Δημοσιογράφοι, ηχολήπτες, διοικητικοί, μακιγιέρ και πολίτες από όλους τους κλάδους και τα στρώματα, φοιτητές, εργάτες, δάσκαλοι, κούριερ, δήμαρχοι, βιβλιοπώλες ηθοποιοί, συνταξιούχοι, όλες και όλοι, σαν να γνωρίζονται χρόνια, σαν να πιστεύουν στον ίδιο θεό, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι καλό, για όλους.

Είδαμε, από τις αναμεταδόσεις και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, ότι μπορεί να υπάρξει ανοιχτή και πλατιά συνεργασία με κινήσεις πολιτών, με δήμους και επαγγελματικές ομάδες, και με άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Διαδικτυακοί τόποι, δημοτικά κανάλια και τοπικά ραδιόφωνα δημιουργούν ένα εκπληκτικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, ζωντανές μουσικές, ομιλίες, τραγούδια και συνθήματα, αναλύσεις, συζητήσεις... Συνδέσεις με το εξωτερικό και ανταποκρίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ...

Εθελοντισμός, απεριόριστος. Ακόμα και τα πιο σοβαρά κουσούρια και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί εξασθένισαν. Το παλιό, το φθαρμένο, το κατεστημένο, δεν εξαφανίστηκε σε μία νύχτα, αλλά υποχώρησε μπροστά στο καινούργιο. Χιλιάδες άνθρωποι, από μέσα κι απ' έξω, πρόθυμοι και έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη επικοινωνία και ενημέρωση. Αξιοθαύμαστη αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση, γρήγορη και αποτελεσματική, από πολιτικά ετερόκλητους ανθρώπους, από απολυμένους και απολυόμενους.


Δείγματα χειροπιαστής σύμπνοιας χωρίς κομματικά κριτήρια, καθώς και ένα ευχάριστο ξάφνιασμα από κομματικές προσεγγίσεις που μέχρι χτες φαίνονταν αδιανόητες... Με αυτοπειθαρχία και αυτοπεριφρούρηση. Χαλαρά μεταξύ μας και δυναμικά απέναντι στους εχθρούς μας. Επανάσταση χωρίς επαναστάτες. Εστία δημοκρατίας μέσα σε καθεστώς κατάλυσής της.

 Εφεξής, κανένας δεν θα τολμήσει να έρθει να μας πει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερη, ανεξάρτητη, μαχητική επικοινωνία και ενημέρωση. Από προχτές, τίποτα δεν είναι ίδιο. Χαίρομαι που έζησα το Πολυτεχνείο, χαίρομαι που ζω στις μέρες μας την ΕΡΤ. 

Η κατάσταση όμως στο προτεκτοράτο "η Ελλάς", είναι εξαιρετικά επικίνδυνη...
πηγή:  "Δρόμος της Αριστεράς" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου