12/6/13

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή με την κυβέρνηση ή με τη δημοκρατία.

Η λαϊκή παρουσία έξω από την ΕΡΤ θα κρίνει τις εξελίξεις!


Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ενώ τα μνημονικά συνεταιρικά στήνουν νέο κοινοβουλευτικό θέατρο σκιών!


Ανατροπή τώρα! Ή με την κυβέρνηση ή με τη δημοκρατία!

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις συμπαράστασης στους εργαζομένους στην ΕΡΤ και αντίδρασης στην ακολουθούμενη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική δημιουργούν τις προϋποθέσεις πλήρους ανατροπής του πολιτικού τοπίου, προκαλώντας αμηχανία και πιέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, την ίδια ώρα που δίνουν φτερά στις δυνάμεις της Αριστεράς να επιχειρήσουν μία μεγάλη αντεπίθεση.

Οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξαν ήδη από χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου ήταν η αρχή, μιας και σήμερα οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποφάσισαν Γενική Απεργία για αύριο Πέμπτη, 13/6.

Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή του κόσμου και στη σημερινή (12/6) συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εντείνει το κλίμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής μνημονιακής κοινοπραξίας, ενώ στη Βουλή μαίνεται θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία καταργείται η «χουντικής» έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς επίσης και η υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από τον οποίο ζήτησε να μην υπογράψει την επίμαχη ΠΝΠ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ζήτησε εκλογές. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής, ωστόσο δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.
Μπρος στην κλιμακούμενη έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική τους που διαλύει τον τόπο και εξαθλιώνει την κοινωνία, τα κυβερνητικά συνεταιράκια επιχειρούν να στήσουν ένα νέο θέατρο σκιών, αλά αντιρατσιστικό, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποτρέψουν τα χειρότερα για τους ίδιους.
Η ΝΔ καταθέτει, λοιπόν, άρον άρον νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο πίσω από ανούσιους βερμπαλισμούς περί δημιουργίας ενός δήθεν κομματικά ανεξάρτητου σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προχωρά στην πραγματικότητα σε ανασύσταση της πολύ παλιάς -και γνωστής στους παλιότερους για το είδος της ενημέρωσης που παρείχε- ΥΕΝΕΔ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετακίνητη στην επιλογή της σύγκρουσης με τους εργαζόμενους και του ξεπουλήματος της χώρας στο εγχώριο μιντιακό καταστημένο.
Παράλληλα, ειδησεογραφικά site φίλα προσκείμενα στο κόμμα της ΝΔ μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σχολιάζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα θέσει προ των ευθυνών τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά δεκανίκια της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, μιμούμενοι τους πρόσφατους τακτικισμούς που εφήρμοσαν στην περίπτωση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην κατάθεση κοινής πρότασης νόμου για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει την ΕΡΤ, ωστόσο οι εξελίξεις τους πιέζουν ολοένα και περισσότερο να πάρουν θέση όχι σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά σε σχέση με την ίδια την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στο ζήτημα της ΕΡΤ όσο και συνολικά.

Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και το κόψιμο του σήματος της, που ως ιστορικό προηγούμενο απαντάται μόνο στην περίοδο της κατοχής, δεν είναι θέμα χειρισμών και τύπων.
Είναι θέμα ουσίας, είναι θέμα δημοκρατίας. Είναι η σημερινή κορύφωση μιας μακρόσυρτης διαδικασίας μνημονιακής λεηλασίας που καταλύει τη δημοκρατία στη χώρα, μετατρέπει τον τόπο σε προτεκτοράτο και οδηγεί τον Ελληνικό λαό στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.
Γι' αυτό και δεν χωράνε μεσοβέζικες λύσεις. 


Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή με την κυβέρνηση ή με τη δημοκρατία.

Για να αποτρέψουμε την ανασύσταση της ΥΕΝΕΔ και όλου του σάπιου πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που συνόδευε και την παλιά, το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει η σπίθα της λαϊκής εξέγερσης που θα ανατρέψει το σάπιο μνημονιακό παρόν και θα ανοίξει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες για το λαό και τον τόπο.
Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι και όλες εκεί.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

13:58 - Συλλαλητήρια ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ πραγματοποιούνται σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος:
Πάτρα: Συλλαλητήριο το απόγευμα στις 19:00 στην πλατεία Γεωργίου
Λάρισα: Στις 21:00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης
Ηράκλειο Κρήτης: Στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Εκτός Ελλάδος (όλα τα καλέσματα στην τοπική ώρα)
Λονδίνο: Στις 19:00 το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη, μπροστά από την ελληνική πρεσβεία
Παρίσι: Οι γαλλικές ενώσεις οργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι
Βερολίνο: 19:30 το απόγευμα
Βρυξέλλες: Στις 14:00 το μεσημέρι
13:53 - Μέσω του server του Media Web Radio του Τμήματος «Επικοινωνίας και ΜΜΕ» του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπέμπει το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ακούστε ζωντανά εδώ
 
13:49 – «Λογική, έστω και σκληρή» κρίνει την επανεκκίνηση της ΕΡΤ η Δράση, σημειώνοντας πως «δυστυχώς δεν εκπλήρωνε επί χρόνια τον σκοπό αυτό και λειτουργούσε με εξωφρενικό κόστος».
 
13:32 - Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Παπούλια, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανησυχία του για άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου «να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάθεση από το ΚΚΕ της τροπολογίας για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
13:30 - Φίμωση των απόψεών της από τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανές γεγονός για τη δημοκρατία και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών» τη σημερινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, «να απαγορεύουν το λόγο αποκλειστικά και μόνο σε στελέχη της ΝΔ».
13:21 - Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς και πρότασης νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε έκτακτη σύγκλησή της.
13:17 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως μέρος του πακέτου μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αλλά ούτε και το αμφισβητεί, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως «η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε και αμφισβητεί την αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα».
Η απόφαση των ελληνικών αρχών, τόνισε ο Ρεν «πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των γενικότερων και ευρύτερων προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα».
13:10 - Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άρση των συνεπειών αυτής κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε για το θέμα της ΕΡΤ. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο πραξικόπημα κατά των θεσμών και τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.
Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ. Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.
12:52 - Την κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, με την οποία ζητείται από όλα τα κόμματα να μην ψηφίσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά από συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ζητείται η μη κύρωση να έχει και αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ.
«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», σημείωσε.
12:36 - Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ. «Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουμε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι μέθοδοι συρρίκνωσης και διάλυσης του δημόσιου τομέα που έχει απαιτήσει η τρόικα», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.
12:31 - Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.
«Για άλλη μια φορά παραβιάζεται το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, γιατί φυσικά καμία τέτοια περίπτωση δεν συντρέχει για το ξαφνικό "κλείσιμο" της δημόσιας τηλεόρασης», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης.
«Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό» σχολίασε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, προσθέτοντας πως «ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε και επιβλήθηκε το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης φανερώνει ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αναστολή στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της τρόικας ακόμη και αν επιφέρεται χτύπημα στην ίδια τη Δημοκρατία».
Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να μην προσυπογράψει το «έγκλημα» κατά της ΕΡΤ και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να ακυρώσουν το «κυβερνητικό πραξικόπημα» ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Αποφάσεις όπως αυτή για την ΕΡΤ μας φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνική έκρηξη και την καταστροφή, προειδοποίησε η ΓΣΒΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, να μείνουν σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές της Δημοκρατίας, της προστασίας του Συντάγματος και της ελευθερίας του λόγου, γιατί «μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη».
Την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ καταδικάζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι «απλό τηλεοπτικό σήμα, αλλά ένα εθνικό σύμβολο». «Με την απόφαση για το "κλείσιμο" της ΕΡΤ μοιάζει να υποστέλλεται η ελληνική σημαία από τον ιστό της, δεδομένου ότι η δημόσια τηλεόραση ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με χιλιάδες συμπολίτες μας στις ακριτικές περιοχές, αλλά και με τον ελληνισμό του εξωτερικού», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.
12:20 - Προσπάθειες για τη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του 902, μετά τη χθεσινή διακοπή της ψηφιακής εκπομπής του σήματος του σταθμού από την DIGEA. (βλ. 08:24)
12:17 - Κατατέθηκαν οι τροπολογίες ΚΚΕ για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε 4 πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 139Α 11-6-2013.
Παράλληλα η πρόεδρος της ΚΟ Αλέκα Παπαρήγα ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη την διενέργεια άμεσης συζήτησης.
11:54 - Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σημειώνεται ότι το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει έκτακτα στις
11:43 - Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας αναρτήθηκε σήμερα το πρωί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ». Ο νέος φορέας θα λέγεται ΝΕΡΙΤ.ΑΕ καθώς στο «Ρ» της ραδιοφωνίας και στο «Τ» της τηλεόρασης προστίθεται και το «Ι» του Ίντερνετ.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι ο νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί 1.000 με 1.200 άτομα ενώ ήδη έχει γίνει η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του.
11:31 - Mε αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμά ότι στην Ελλάδα η πολιτική ασκείται εκτός Συντάγματος και το Σύνταγμα τίθεται εκτός πολιτικής επικράτειας, «ως διάκοσμος ενός πολιτεύματος που νοσεί».
11:17 - Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ τάσσεται η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, καλώντας σε κοινό αγώνα «για να μπει φραγμός στην ασυδοσία της κυβέρνησης και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης και της ολοκληρωτικής καταστροφής του λαού και της χώρας». Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και δεσμεύονται ότι θα αγωνιστούν μαζί τους για να περιφρουρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας αλλά κυρίως για να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη και Δημοκρατική. Προβλέπουν ακόμη ότι ο ξαφνικός «θάνατος» που επέβαλαν σήμερα στην ΕΡΤ θα επεκταθεί αύριο και στο δικό τους χώρο, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί τον πιλότο για εφαρμογή σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με απολύσεις εργαζομένων και διαθεσιμότητες».
Η Ένωση θα συμμετέχει στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί σήμερα στην ΕΡΤ.
11:07 - Για «βαρύ πλήγμα στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ αναφερόμενη στο κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζει τη συμπαράσταση των 88.000 επιστρατευμένων καθηγητών στον αγώνα των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης.
10:48 - Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις δηλώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση ακόμη και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ συνδέουν τις εξελίξεις με το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ.

ΝΕΟΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ!

Αφού πρώτα με πραξικοπηματικό τρόπο έκλεισε την ΕΡΤ και έκοψε το σήμα της, η κυβέρνηση καταθέτει άρον άρον στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τον (κατά πολύ μειωμένο) αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του προσωπικού, καθώς και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας.
Πίσω από τις κούφιες γενικόλογες αιτιάσεις που μεταδίδουν διάφορα Μέσα Ενημέρωσης περί «ακομμάτιστου χαρακτήρα» της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την οποία θα «διασφαλίζει το εποπτικό συμβούλιο προσωπικοτήτων» που θα τη διοικεί, υιοθετώντας δήθεν ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει τους πραγματικούς της στόχους, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία ενός «νέου» ραδιοτηλεοπτικού φορέα στα πρότυπα της παλιάς ΥΕΝΕΔ!

Κύκλοι σχολίαζαν ότι η εσπευσμένη αυτή κυβερνητική κίνηση, πιθανόν, να σηματοδοτεί και μία απόπειρα της εγχώριας τρόικας να προσδώσει μία επίφαση κοινοβουλευτικής δημοκρατικότητας στις μέχρι τώρα χουντικές μεθοδεύσεις κλεισίματος της ΕΡΤ, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ και το κόψιμο του σήματος της, το οποίο ως ιστορικό προηγούμενο απαντάται μόνο την περίοδο της κατοχής, είναι απολύτως δηλωτικές των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Εξίσου καθαρές είναι οι κυβερνητικές επιλογές και σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, αφού το σχέδιο που έχει στα σκαριά μιλάει για προσωπικό που δεν θα υπερβαίνει τα 1.200 άτομα, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο περί τα 2/3 των εργαζομένων της ΕΡΤ στον καιάδα της ανεργίας.

Πηγή: Iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου