30/5/13

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Μέτωπο εργαζομένων για το δικαίωμα στην απεργία!

Συλλαλητήριο κατά επιστράτευσης από καθηγητές, ναυτεργάτες και εργαζόμενους στο μετρό την Παρασκευή 31/5


Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στον ιδιωτικό τομέα!

Σε συλλαλητήριο προάσπισης του δικαιώματος στην απεργία και ενάντια στην αυταρχική μέθοδο της επιστράτευσης καλεί την Παρασκευή 31 Μαϊου η ΟΛΜΕ με συμμετοχή των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών ΠΝΟ, Σωματείων Εργαζομένων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ και Ηλεκτροδηγών ΜΕΤΡΟ.
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος και αποτελεί το πρώτο όπως φαίνεται βήμα σε μία πορεία συμπαράταξης των επιστρατευμένων εργαζομένων ενάντια σε μία γενικευμένη επίθεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής.

Είναι ξεκάθαρο πως ο βαθιά ταξικός και αποτρόπαιος χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων είναι τέτοιος που δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία κοινωνία παρά μόνο με τη διαρκή περιστολή ακόμα και των πιο ουσιαστικών δημοκρατικών ελευθεριών, εξ’ ου και το μαύρο μέτωπο της εγχώριας τρόικας και της τρόικας των πιστωτών διολισθαίνει καθημερινά σε ολοένα και αυταρχικότερες ατραπούς.
Θύματα αυτής της πραγματικότητας δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που κάθε φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα επιμέρους σχέδια του μνημονιακού άξονα αλλά το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία των ήδη επιστρατευμένων εργαζόμενων για συμπόρευση ενάντια στην επιστράτευση έχει παλλαϊκό χαρακτήρα και χρειάζεται παλλαϊκή στήριξη.

Ωστόσο, πριν και πάνω απ’ όλα χρειάζεται την ολόψυχη και αταλάντευτη στήριξη των συνδικαλιστικών και κυρίως των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, αφού αυτή μπορεί να δώσει στον αγώνα των εργαζομένων την αναγκαία ώθηση σε μία κατεξοχήν πολιτική μάχη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνάμεις και τις δυνατότητες ενός εκάστου εργασιακού κλάδου.

Η μάχη ενάντια στην επιστράτευση είναι μάχη ενάντια στον ολισθηρό δρόμο διαρκών δημοκρατικών εκτροπών που έχει επιλέξει η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία προκειμένου να υλοποιήσει τη σφαγιαστική οικονομική της πολιτική.
Γι’ αυτό είναι και μία μάχη από την επιτυχή έκβαση της οποίας μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόροι ορίζοντες για τον ελληνικό λαό, αφού στρέφεται ευθέως ενάντια στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της.

Ο αγώνας ενάντια στην επιστράτευση απαιτεί τη στήριξη όλων των αριστερών προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων!
  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ HELLENIC STEEL, ΜΕΒΓΑΛ, EXPRESS SERVICE 

Συνδικαλιστικοί και πολιτικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όπου κυριαρχεί ένας μεγάλος απεργιακός αναβρασμός , όσο και σχετικά με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των επιστρατευμένων ναυτεργατών, καθηγητών και εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, σχολίαζαν πως είναι μια ευκαιρία συμπαράταξης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με τους επιστρατευμένους εργαζόμενους και τους δοκιμαζόμενους από την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (δείτε σχετικό άρθρο εδώ),ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο διευρυμένο μέτωπο αγώνα του κόσμου της εργασίας στη χώρα.

Όσον αφορά στις νεότερες εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα,συνεχιζεται η απεργία στη Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις περικοπές μσθών, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή (31/5/13).

Εντωμεταξύ, οι εργοδότες της ΜΕΒΓΑΛ επιστράτευσαν το εργοδοτικό σωματείο "Αξιός" για να σπάσουν τη χτεσινή (Τρίτη 28/5/13) 24ωρη απεργία, παριστάνοντας τους αγανακτισμένους! Ζήτησαν, μάλιστα, τη συνδρομή δυνάμεων της αστυνομίας και ζήτησαν συλλήψεις απεργών, τελικά δεν πέτυχαν τίποτα. Στην ΑΘήνα συνεχίζεται η απεργία για 34η μέρα! Ο εργοδότης απείλησε σε συνάντηση με τους εργαζόμενους πως θα κλείσει όλα τα υποκαταστήματα και θα δουλέψει με ιδιώτες!

Στο μικρό super market EXTRA στο Λαύριο "διδάσκουν αγώνα" ! Νέα 48ωρη απεργία πρόκειται να πραγματοποιηθεί με ομόφωνη, μάλιστα, απόφαση των εργαζομένων από χθες (Τετάρτη 29/5/13) ενάντια σε μια απόλυση και στην καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών των εργαζομένων! Οι εργαζόμενοι απεργούν επί 10 μέρες! 

Στη ΦΑΓΕ μπορεί να έχει σταματήσει η απεργία, σε σύσκεψη, όμως, με σωματεία από όμοιους κλάδους και το συνδικάτο τροφίμων-ποτών αποφασίστηκε η διεκδίκηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλο τον κλάδο.
Συγκέντρωση χθες (Τετάρτη 29/5) στα Γιάννενα στις 6 το απόγευμα από εργαζόμενους στο Πράκτικερ, προηγήθηκαν 5 απολύσεις συναδέλφων τους.

24ωρη απεργία την Τρίτη 28/5 στην Express service μετά από απολύσεις 5 εργαζομένων που προσπαθούσαν να φτιάξουν σωματείο βάσης ενάντια στο υπάρχον εργοδοτικό! Απλήρωτοι είναι για πάνω από 8 μήνες οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία χρωστάει στο δημόσιο και το ΙΚΑ, και το "αφεντικό" συνελήφθη τουλάχιστον 2 φορές, η πλέον πρόσφατη τον περασμένο Γενάρη.

Συνελήφθη, τελικά, το αφεντικό του super market "Αρβανιτίδη" να παρασκευάζει και να πουλάει αντίγραφα επώνυμων απορρυπαντικών. Σε δύο αποθήκες βρέθηκαν 4.400 συσκευασίες που συσκευάζονταν εκεί, ενώ εξετάζονται 22.000 καλλυντικά αν είναι μαϊμουδιασμένα.
Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους και από τον τύπο, έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση επί μήνες, απολύει χωρίς αποζημιώσεις, δεν πληρώνει και γενικά παραβιάζει επί χρόνια και προκλητικά την εργατική νομοθεσία. Έχουν γίνει πάνω από 20 απεργίες τα τελευταία 3 χρόνια σε μαγαζιά τα οποία είναι ιδιοκτησίας του.

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου