3/3/13

Ηχηρό ΟΧΙ στα μέτρα λιτότητας από τους Πορτογάλους - Ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Που πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις 

400.000 διαδήλωσαν στο Πόρτο, 20.000 στην Κοϊμπρα 20.000, 7.000 στην Μπράγκα, 7.000 στην Σετουμπάλ, 5.000 στο Πορτιμάο. 

Για τη Λισαβόνα οι πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην μεταδικτατορική ιστορία της χώρας.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το κίνημα της 15ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου συνδικάτου της Πορτογαλίας (CGTP) αλλά και των σωματείων των καθηγητών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των συνταξιούχων και των στρατιωτικών. 




Λισαβόνα 
  
Τραγουδώντας το ''Grândola, Vila Morena''
 












Μία λαοθάλασσα κόσμου, στη Λισσαβόνα και σε 40 μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η τρόικα στη χώρα της ιβηρικής.
Στη μεγαλειώδη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, που αρκετές φορές χρησιμοποιούσαν γλώσσα πολύ επιθετική απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών της Πορτογαλίας.
Οι εκτιμήσεις των διοργανωτών, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για περίπου 500.000 διαδηλωτές στη Λισαβόνα και 400.000 στο Πόρτο.
«Σήμερα είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει τη διακυβέρνηση.
Κάθε επίσκεψη κυβερνητικού παράγοντα συνοδεύεται από διαδηλώσεις κι αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αποτελεί το πρόβλημα που αποτρέπει την επίλυση» υποστήριξε ο Αρμένιο Κάρλος Γ.Γ του συνδικάτου CGTP.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τραγουδήθηκε πολλές φορές το «Grandola Vila Morena» το τραγούδι που όταν παίχτηκε στο ραδιόφωνο το 1974, αποτέλεσε το έναυσμα για την «επανάσταση των γαρυφάλλων» κατά της χούντας του Καετάνο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών στη Λισαβόνα ήταν: “Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση”, “Η Πορτογαλία στις κάλπες”, “Εκλογές τώρα”, “Συμμετοχική δημοκρατία”.
Οι διαδηλωτές φωνάζουν: "Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, ο αγώνας μας είναι διεθνής"  






















Πόρτο
 
Manifestação anti-troika de 2 de Março (LUSA)
Manifestação anti-troika de 2 de Março (LUSA)
"Σήμερα είμαι στο δρόμο - Αύριο θα είσαι εσύ", λέει το πανό με τη φωτογραφία του Πορτογάλου πρωθυπουργού 

 
















 
πηγή: left.gr 
πηγή: euronews.com / newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου