24/2/13

Κυβέρνηση και ΜΜΕ βαφτίζουν «επενδύσεις» το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου!

Header Image Placeholder
Επανέρχεται το Κατάρ για το «φιλέτο» του Ελληνικού!

Με «κράχτη» τη σύνθλιψη μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και το γενικό πωλητήριο στη δημόσια περιουσία, η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει το «κυνήγι των επενδύσεων», καλώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, τόσο εγχώριους όσο και ξένους, να επωφεληθούν της ευκαιρίας για γρήγορη, σταθερή και εγγυημένη κερδοφορία.

Έτσι, μετά το γενικό προσκλητήριο των Σαμαρά – Ολάντ προς τους «επενδυτές», οι οποίοι ήδη «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για τα φιλέτα της ύδρευσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των υδρογονανθράκων, κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν στον ημερήσιο Τύπο ότι αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον του Κατάρ για το πρώην Αεροδρόμιο στο Ελληνικό, καθώς υπεγράφησαν και τα σχετικά συμφωνητικά εμπιστευτικότητας.

Τέτοιου είδους «επενδύσεις», σαν αυτές για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ωφελήσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού αποκλειστικό γνώμονας υλοποίησης τους είναι η καπιταλιστική κερδοφορία. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ενδιαφέρον των μονοπωλιακών ομίλων συγκεντρώνεται στους βασικούς κλάδους της παραγωγής, τις υποδομές και τα δίκτυα, κάτι το οποίο σημαίνει εξασφαλισμένα κέρδη και μηδαμινή αύξηση της απασχόλησης και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας.
Ειδικότερα για την περίπτωση του «φιλέτου» του Ελληνικού, η καταστρατήγηση των κανονισμών της πολεοδομίας, της αρχαιολογικής υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών μέσω της «fast-track» διαδικασίας, καθώς επίσης και η «προίκα» που θα συνοδεύει την «αξιοποίηση» και θα αφορά, ενδεχομένως, όλη τη παρακείμενη παραλιακή ζώνη, θα σημάνει πολλαπλή επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το Εμιράτο και συγκεκριμένα το κρατικό fund του Κατάρ Qatari Diar είχε αποχωρήσει από τη διαγωνιστική διαδικασία καθώς λίγες μέρες πριν επισκεφθεί τον Εμίρη ο Πρωθυπουργός, έβλεπε μια αρνητική εξέλιξη, ενώ είχε προηγηθεί και η απόσυρση του αμερικανού μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ.
Τότε την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά τρεις εταιρείες, οι Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοίνωσε ότι η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον προσεχή Ιούλιο.

Το Κατάρ είχε εξ αρχής εκφράσει την προτίμησή του για απευθείας διακρατικές συμφωνίες, χωρίς διαγωνισμό και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η «μάχη προσφορών» για το διαγωνισμό σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού μεταξύ των τεσσάρων παικτών: του Κατάρ, του ομίλου Λάτση με την Lamda Development, την ισραηλινή Elbit Cochin και την βρετανική London & Regional Properties.

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου