3/2/13

"Νέκρωσε" η Γαλλία από τους απεργούς

Νέκρωσε" η Γαλλία από τους απεργούς  

της Αργυρώς Κραιά

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στο ευρύτερο δημόσιο τομέα βρέθηκε χθες ο Φρανσουά Ολάντ. Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το  μισθολογικό, στις 7 Φεβρουαρίου, τα τρία κύρια εργατικά συνδικάτα χρησιμοποιώντας την απεργία ως μοχλό πίεσης κάλεσαν τα πέντε εκατομμύρια των δημόσιων υπαλλήλων να… κατεβάσουν ρολά. «Σήμανε η ώρα της κινητοποίησης», δήλωσε ο Τιερί Λεπόν του CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, που γίνεται παρόμοια κινητοποίηση.

Με κύριο σύνθημα «αύξηση τους μισθούς», χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και ακόμα 120 πόλεων συμμετέχοντας δυναμικά στις κινητοποιήσεις. « Αρχικά όλοι επικροτήσαμε την αλλαγή εξουσίας. Αρκετά όμως με την υπομονή μας», μετέφερε το κλίμα ο Ντενίς Τιρμπέ Ντελόφ, μέλος του συνδικάτου Solitaires.


H κινητοποίηση επηρέασε κυρίως τον κρατικό μηχανισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία. Το κομμάτι εκείνο, δηλαδή, στο οποίο ανήκει σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που εκλέχθηκε το Μάιο του 2012. Η αρμόδια υπουργός Μεταρρύθμισης του Κράτους Μαριλίζ Λεμπρανσί αναγνώρισε μεν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί έχουν παγώσει από το 2010, άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως τιμαριθμητική αναπροσαρμογή τους δεν είναι του παρόντος . Κι αυτό γιατί ο Ολαντ θεωρεί πως το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί αν οι μισθοί παραμείνουν στην κατάψυξη.  

Οι μεγάλοι χαμένοι ωστόσο στη μάχη για τη διατήρηση των κεκτημένων ύστερα από πολύχρονους αγώνες με την εργοδοσία  είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Στις αυτοκινητοβιομηχανίες για παράδειγμα  επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του κλεισίματος των εργοστασίων αν οι εργαζόμενοι δε συναινέσουν σε μειώσεις μισθών, περικοπή θέσεων εργασίας και αύξηση των ωρών δουλειάς.

«Αν δεν υπογράψετε θα κλείσουμε και τα δύο εργοστάσια» απειλούσε η Renault προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία για περικοπή 8.260 θέσεων εργασίας μέχρι το 2016. Η αμερικανική εταιρία κατασκευής ελαστικών Goodyear έρχεται να προστεθεί στη λίστα. Ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός από τα δύο εργοστάσιά της στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας αφήνοντας στο δρόμο 1.173 εργαζομένους. Ο γίγαντας του χάλυβα Arcelor Mittal έχει αναστείλει τις οποίες αποφάσεις για κλείσιμο μονάδων, μετά την απειλή της γαλλικής κυβέρνησης ότι θα την εθνικοποιήσει.

Πηγή: 6meres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου