5/11/12

Ξεκινάει η δίκη για την ισραηλινή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά


4/11/2012
by filistina

Η πρώτη ακρόαση της δίκης σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας και στο πλοίο  Μαβί Μαρμαρά, που είχε προορισμό την Γάζα, θα πραγματοποιηθεί σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στις 6 Νοεμβρίου. Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής (ΙΗΗ), που ήταν από τους οργανωτές του Στόλου της Ελευθερίας, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην υπόθεση. Εκατοντάδες δικηγόροι θα καταθέσουν αγωγές στη δίκη.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής, στρατηγός Gabi Ashkenazi, o διοικητής αντιπρόεδρος Ναυτικών Δυνάμεων Eliezer Marom, o αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Amow Yadlin και ο επικεφαλής των υπηρεσιών των Αεροπορικών Δυνάμεων, Brig. Gen. Avishai Levy. Θα δικαστούν ως "ύποπτοι φυγάδες". Yπάρχουν 490 καταγγέλοντες και θύματα στην υπόθεση συμπεριλαμβανόμένων των επιβατών του στολίσκου από 37 χώρες και των συγγενών των νεκρών.
 Η πρώτη ακρόαση της δίκης του Μαβί Μαρμαρά θα ξεκινήσει στο δικαστήριο του Çağlayan, στις 9.30π.μ., στις 6 Νοεμβρίου, και θα συνεχιστεί για τρεις μέρες με διαλείμματα. Οι επιβάτες του στολίσκου από την Τουρκία και άλλα μέρη του κόσμου , οι συγγενείς των νεκρών του Μαβί Μαρμαρά και οι δικηγόροι τους, θα παραβρίσκονται στη δίκη. Η δίκη θα παρακολουθείται στενά από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και το εξωτερικό, μέλη των μέσων ενημέρωσης, νομικούς και εκπροσώπους μη-κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι δικηγόροι του Μαβί Μαρμαρά, το ΙΗΗ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήταν ανάμεσα στους οργανωτές του Στόλου της Ελευθερίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διεξάγουν εκτεταμένες εργασίες πριν από την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης.

Μαβί Μαρμαρά: Μια υπόθεση όλης της ανθρωπότητας
Το ΙΗΗ ορίζει την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά ως κοινή υπόθεση όλης της "οικογένειας" της ανθρωπότητας η οποία έχει διαφορετικές θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές καταβολές όπως ακριβώς είχε η πολύχρωμη ομάδα που επέβαινε στο Μαβί Μαρμαρά. Το ΙΗΗ κάνει επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι εκατοντάδες δικηγόροι θα καταθέσουν τις αγωγές στη δίκη.
Έκκληση που απηύθυνε το ΙΗΗ λέει: «Το έγκλημα που διαπράχθηκε πάνω στο Μαβί Μαρμαρά, δεν ήταν μόνο εναντίον των επιβατών του πλοίου, αλλά και εναντίον της συνείδησης του κόσμου, εναντίον όλων των ανθρώπων με συνείδηση που εκπροσωπούνταν από τους επιβάτες του πλοίου. Οι Ισραηλινοί διοικητές παραβίασαν τα δικαιώματα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την επίθεση θα πρέπει να δικαστούν δίκαια μπροστά στα μάτια του κόσμου και θα πρέπει να τιμωρηθούν αναλόγως. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθήσουν τη δίκη του Μαβί Μαρμαρά, την κοινή υπόθεση της ανθρωπότητας, και να δώσουν εκτενή κάλυψη σε αυτήν προκειμένου να την φέρουν στην ατζέντα της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου. Ζητάμε την συμπαράσταση του λαού μας στους επιβάτες του πλοίου που θα έρθουν από 37 χώρες του κόσμου για τη δίκη.»

Η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά και η δικαστική διαδικασία
Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως και σε άλλα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, καθώς ο στολίσκος ταξίδευε στα διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου, 2010. Εννέα ανθρωπιστές ακτιβιστές, οι Furkan Doğan, Cevdet Kılıçlar, Ibrahim Bilgen, Necdet Yildirim, Fahri Yaldız, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Cengiz Songür και ο δημοσιογράφος Cevdet Kılıçlar σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ πάνω από 50 επιβάτες τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ παραβίασε παράνομα το δικαίωμα των επιβατών στην επικοινωνία και  φυλάκισε παράνομα τους επιβάτες στη χώρα.
Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, και μετά από έρευνα, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο με τη διάπραξη των εγκλημάτων της εκ προθέσεως δολοφονίας, των βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης, της εσκεμμένης πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών, της αυθαίρετης κράτησης και σύλληψης, της παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης, της παράνομης κατάσχεσης προσωπικών αντικειμένων κλπ.   Δικαστικές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την ισραηλινή επίθεση σε εθνικό επίπεδο (σε χώρες όπως οι Τουρκία, ΗΠΑ, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία) και σε διεθνές επίπεδο (από ιδρύματα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κλπ).

Μια υπόθεση κατατέθηκε ενώπιον του 7ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, στις 28 Μάη 2012, εναντίον των ισραηλινών διοικητών που πήραν μέρος στην επίθεση Mavi Marmara, μετά από έρευνα από το Γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινόπουλης. Ο εισαγγελέας, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Mavi Marmara, κατέθεσε μηνύσεις μόνο εναντίον των επικεφαλείς ισραηλινών διοικητών που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση και κυρίως του Ashkenazi. Καθώς η έρευνα θα προχωρεί, θα προσαχθούν στη δίκη και άλλοι πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην επίθεση, ένας προς έναν. Σύμφωνα με τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, εκ προθέσεως βλάβη,   χρήση όπλων, ειδική ληστεία, κατάσχεση πλοίου με τη χρήση βίας, πρόκληση υλικών ζημιών, παράνομη στέρηση της ελευθερίας και βασανιστήρια.

ΙΗΗ

Για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά διαβάστε και το άρθρο: 31 Μαΐου 2010: Η σφαγή στο Mavi Marmara (σε εικόνες)

Πηγή: omniatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου