30/10/12

Παράνομες και αντισυνταγματικές οι πρακτικές εκφοβισμού της ΔΕΗ για το χαράτσι

Εδώ και δύο μήνες έχουν αρχίσει να έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι για το 2012 και ήδη έχουμε ακούσει παράπονα από δημότες. Εργολάβοι που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ απειλούν νοικοκυριά ότι θα τους κόψουν το ρεύμα επειδή δεν έχουν εξοφλήσει το παράνομο αυτό ποσό. 

Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» έφερε το θέμα προ ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε την παρακάτω καταγγελία στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια (αρ. πρωτ. 59488/30-10-12).

Να θυμίσουμε πως το 2011, με την κινητοποίηση και την δυναμική παρουσία των δημοτών Νίκαιας-Ρέντη στο δημοτικό συμβούλιο, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση με την οποία ο δήμος δεσμεύεται «να μην επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν δημότη της πόλης μας»

ΠΡΟΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΔΠΑ) Αρ. Πρωτ: 59488/30-10/12
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ
ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 114, 185 41 ΚΑΜΙΝΙΑ

Όπως έχουμε ενημερωθεί από αρκετούς δημότες μας και εν συνεχεία διαπιστώσαμε οι ίδιοι, η ΔΕΗ με την βοήθεια ιδιωτών εργολάβων, έχει ξεκινήσει μια παράνομη εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκράτησης των καταναλωτών προκειμένου να εισπράξει το χαράτσι για τα ακίνητα, χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό της διακοπής ρεύματος.

Καταγγέλλουμε ως παράνομες και αντισυνταγματικές αυτές τις προσπάθειες, γιατί:

1.Με την απόφαση 1972/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται ότι η διακοπή ρεύματος αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και ΔΕΗ καθώς προσβάλλει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την ελευθερία των συμβάσεων, την αρχή της αναλογικότητας. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι.

2.Με την ίδια απόφαση, κρίνεται πως η ανάθεση είσπραξης φόρων και τελών από μη κρατικούς φορείς, δεν αντίκειται στην αρχή διάκρισης εξουσιών εφόσον τα όργανα αυτά περιορίζονται στο έργο της απλής είσπραξης και δεν εξοπλίζονται με μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως. Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό δηλαδή, εφόσον η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μέσα για να εισπράξει αναγκαστικά το χαράτσι, σημαίνει πως η πρακτική της αντίκειται στην αρχή της διάκρισης εξουσιών και άρα είναι αντισυνταγματική.

3.Μετά από επερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Ν. Χουντή, ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος για θέματα ενέργειας, απάντησε πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3). Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του, όσον αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις»

4.Η προσβολή της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, η έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολιτών, η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, ψυχολογικής ή σωματικής και ο εκφοβισμός αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία έχει συνυπογράψει και αποδεχτεί η χώρα μας. Από δω και πέρα, σε περιπτώσεις τρομοκράτησης οποιουδήποτε πολίτη, προσβολή της προσωπικότητας του ή παραβίαση του ιδιωτικού του χώρου, θα προχωράμε σε επώνυμες καταγγελίες και μηνύσεις σε βάρος των ιδιωτών εργολάβων και της ΔΕΗ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον θυμίζουμε πως πέρσι η ΔΕΗ έδινε την δυνατότητα στους καταναλωτές να εξοφλούν το αντίτιμο της κατανάλωσης τους χωρίς να συνυπολογίζεται το χαράτσι, εκδίδοντας αντίγραφα λογαριασμών. Την άνοιξη δε, αφαίρεσε από όλους τους λογαριασμούς το ποσό που αντιστοιχούσε στο παράνομο χαράτσι προκειμένου να βεβαιωθεί στην εφορία. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΔΕΗ μπόρεσαν με σχετική ευκολία να διαχωρίσουν την αξία της κατανάλωσης από τους λοιπούς φόρους και να εισπράξουν το αντίτιμο της πρώτης. 

Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε τους λόγους που φέτος η ΔΕΗ άλλαξε στάση και απαιτεί την είσπραξη του με κάθε μέσο. Ούτε τον λόγο γιατί διαδίδει πως λόγω των μηχανογραφικών της συστημάτων, το αντίτιμο που καταβάλει ο κάθε καταναλωτής πηγαίνει πρώτα για την πληρωμή φόρων και τελών και μετά για την κατανάλωση, χρησιμοποιώντας μετά την δικαιολογία του ανεξόφλητου ρεύματος για να προχωρήσει στην διακοπή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αξία ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταβληθεί. Το παράνομο χαράτσι αρνούμαστε να πληρώσουμε!

Είναι αδιανόητο για την διοίκηση μιας κοινωφελούς υπηρεσίας σαν την ΔΕΗ ΑΕ, να επιθυμεί διακαώς και πρωτίστως να ενεργεί σαν φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αντί να επιδιώκει να εισπράττει καταρχήν το αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ειδικά σε μια εποχή που το ίδιος το κράτος την έχει στοχοποιήσει και προωθεί το ξεπούλημα της με δικαιολογία τα ελλείμματα, οι διοικήσεις της συνεχίζουν να δουλεύουν για αυτό και στέκονται απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία, που έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Χρησιμοποιούν μάλιστα ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά και δημόσια αγαθά, το ηλεκτρικό ρεύμα, ως μέτρο εκφοβισμού προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους.

Διαλέξατε λάθος στρατόπεδο!

Για την Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα»
Κώστας Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη

πηγή: kontrastoreyma.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου