24/7/12

Ένα βήμα πριν το χάος Ισπανία αλλά και Ιταλία!


Σε παράκρουση η ευρωζώνη!
Καταρρέουν τα χρηματιστήρια!
Στα ύψη τα spreads σε Ισπανία και Ιταλία!

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κρίση στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα χρειαστεί πλήρες μνημόνιο, σε μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) με φόντο τις αλλεπάλληλες μαχητικές διαδηλώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες ισπανικές πόλεις.

Χωρίς ακόμη να έχει καταλαγιάσει ο αντίκτυπος από το «άγριο σφυροκόπημα» της Παρασκευής (20/7) που υπέστησαν οι αγορές μετοχών και ομολόγων με σημείο αιχμής το αίτημα οικονομικής βοήθειας της Βαλένθια, ήρθε να προστεθεί χθες και η επαρχία Μούρθια, αποτελώντας τη δεύτερη περιοχή της χώρας που θα υπαχθεί στο ειδικό ταμείο το οποίο συνέστησε η Μαδρίτη με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο ότι οι μισές από τις 12 τοπικές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλένθια.


Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή (20/7) στο 7,22% ενώ, σήμερα Δευτέρα, η  απόδοση του τίτλου ενισχύεται 26 μονάδες βάσης διαμορφούμενη στο 7,5% (!). Του διετούς σημειώνει άνοδο 64 μονάδων βάσης στο 6,51%. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν τον δανεισμό από τις διεθνείς χρηματαγορές απαγορευτικό.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Μούρθια, Ραμόν Λουίς Βαλκαρσέλ, δήλωσε χθες σε τοπική εφημερίδα ότι η εν λόγω νοτιοανατολική επαρχία με πληθυσμό γύρω στο 1,4 εκατομμύριο κατοίκους αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια ύψους 200 έως 300 εκατ. ευρώ. «Ευελπιστώ ότι τα χρήματα αυτά θα έχουν διατεθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Ομως κανείς δεν θα πρέπει να σκεφθεί ότι η οικονομική βοήθεια θα δοθεί ως δώρο, αντίθετα θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους», φέρεται να δήλωσε. Οι 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, οι οποίες δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αποτελούν μια πολύ μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, αφότου δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν πέρυσι στους δημοσιονομικούς στόχους τους. 

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Έντονη είναι η αντίδραση των επιχειρηματιών και των μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στη πρόταση της κυβέρνησης Ραχόι να επιβληθεί φορολογία στις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονιμικές συναλλαγές. Ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, πρότεινε να φορολογηθούν αυτές οι, κατά κανόνα, κερδοσκοπικές τοποθετήσεις με το φορολογικό συντελεστή του 56% και εισέπραξε τις απειλές ότι οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
 Πάντως, οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα αναστατωμένες από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο. Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Econimista», ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η παραπάνω φορολογική αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη απ' αυτή που έχει προβλέψει η ισπανική κυβέρνηση.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!

Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο που πέρασε με αμείωτο ρυθμό οι διαμαρτυρίες τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», επεκτάθηκε ακόμη πιο πέρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για «κοινωνική έκρηξη» σε ολόκληρη την Ευρώπη με φόντο αυτές τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία. «Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι απειλείται κοινωνική έκρηξη εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στην Ευρώπη», τόνισε ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους.
Βέβαια, αυτά τα νέα προγράμματα αν δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτές θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα

ΙΤΑΛΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ… ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ!

Η κρίση βαθαίνει και στην Ιταλία, όπου το σύνολο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης εκφράζει έντονη ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος απέκλεισε νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα, αλλά αναγνώρισε ότι «η μετάδοση της κρίσης έχει ήδη αρχίσει», οι παρατηρητές επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους στους κινδύνους των αμέσως επόμενων εβδομάδων. «Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να ακυρώσει την πώληση κρατικών ομολόγων που είχε οριστεί για τις 14 Αυγούστου, επειδή το ρίσκο, δεδομένων των διαθέσεων των κερδοσκόπων, θα ήταν πολύ μεγάλο», υπογράμμισε η κρατική τηλεόραση Rai.

Σύμφωνα με τη Rai, «η Ιταλία πρόκειται να δώσει μάχη ώστε να ενισχυθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό φράγμα κατά της κρίσης. Ο χρόνος, όμως, έχει εξαντληθεί, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει βρει εφαρμογή μέσα στις επόμενες σαράντα με πενήντα ημέρες». Η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» προειδοποιεί ότι «οι κερδοσκόποι βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνου και ποντάρουν στη διάλυση του ευρώ», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έκανε ό,τι μπορούσε, δεν γίνεται να επιβληθούν νέα μέτρα, η οικονομία της χώρας θα πέθαινε από ασφυξία».

Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αφήνουν πάντως να διαρρεύσει πως το οικονομικό επιτελείο της είναι σαφώς εκνευρισμένο και απογοητευμένο από τη στάση της Γερμανίας, η οποία, ως γνωστόν, αποφάσισε να μπλοκάρει μέχρι το Σεπτέμβριο το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM) και, κατά συνέπεια, κάθε εφαρμογή της «ασπίδας κατά των spreads» που είχε εγκριθεί επισήμως στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο.

Οι πιέσεις που δέχονται, σήμερα Δευτέρα, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι εξίσου ισχυρές με αυτές που δέχονται τα ισπανικά! Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου καταγράφει άνοδο 23 μονάδων βάσης φτάνοντας στο 6,45%.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου