26/7/12

Διαγραφή του χρέους: Επιλογή επιβίωσης και διεξόδου!

Αξιωματούχοι ΕΕ στο Reuters: αναγκαία μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους!

Ακόμα και αξιωματούχοι της ΕΕ λένε, έστω ανώνυμα, ότι δεν τολμά να πει η κυρίαρχη πολιτική τάξη!

Κάποτε όποιοι μίλαγαν για αναδιάρθρωση του χρέους και ειδικότερα τη διαγραφή του ή τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, αντιμετωπίζονταν, περίπου, ως άνθρωποι των σπηλαίων.

Ώσπου έφθασε η στιγμή που η ίδια η επίσημη τάξη προέβη σε διαγραφή μέρους του χρέους.

Μόνο που αυτή η διαγραφή δεν ήταν μόνο ανεπαρκής, αλλά κυριολεκτικά απατηλή, ενώ εξυπηρέτησε αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα, τα οποία είδαν να διασώζονται από την πανωλεθρία της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα "σκουπίδια".

Αυτήν την ώρα φτάσανε στο σημείο ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ να προτείνουν ή να θεωρούν αναγκαία μια "νέα" αναδιάρθρωση-διαγραφή του ελληνικού χρέους, διότι όπως ισχυρίζονται στο Reuters (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω) η Ελλάδα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο με το χρέος της να ανεβαίνει και να μην είναι βιώσιμο.

Πριν από λίγες μέρες, ακόμα και ένας τραπεζίτης όπως ο Άκερμαν, πρώην διοικητής της κραταιάς Deutsche Bank, είχε προτείνει ως απόλυτα αναγκαία την διαγραφή ελληνικού χρέους ύψους 180 δις, που ισοδυναμεί με 90% του ελληνικού ΑΕΠ!

Προφανώς ο Άκερμαν δεν έγινε αιφνιδίως φιλέλληνας! Κυνικά ρεαλιστής είναι! Και θέλει οι τραπεζίτες να πάρουν, έστω, μέρος των δανείων τους!

Κι όμως αυτά που προτείνουν και εισηγούνται αξιωματούχοι και επιφανείς τραπεζίτες της ΕΕ, δεν τολμά ούτε καν να ψελλίσει η ελληνική επίσημη πολιτική τάξη.
Ο κυρίαρχος πολιτικός κόσμος δεν διεκδικεί τίποτα. Απλώς παίρνει, δειλά-δειλά, ότι και όταν του τα δίνουν οι ισχυροί της ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα καταργήσει το μνημόνιο και θα διεκδικήσει τη διαγραφή μέρους του "δημοσίου" χρέους, πρώτα απ' όλα του εξωτερικού, ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του!
Τίποτα το λιγότερο ή τίποτα περισσότερο!

Και αυτή η διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους τώρα, όχι μετά τη λαϊκή εξουσία ούτε η διακοπή απλώς αποπληρωμής του για λίγα χρόνια, πράγμα αδιέξοδο, είναι απολύτως ρεαλιστική και εφικτή και πάντως πολύ περισσότερο εφικτή και ρεαλιστική από την ανέφικτη επιλογή που συνεχίζει να πληρώνει με άγρια λιτότητα και ύφεση, ένα ατελείωτο, τυμπανιαίο χρέος.

Η Αριστερά αυτήν την ώρα οφείλει να παρατάξει με τόλμη και ρεαλισμό, μαζί με την κατάργηση των μνημονίων, την ανάγκη διαγραφής του χρέους, χωρίς προϋποθέσεις και όρους και χωρίς συνδέσεις και παραπομπές.

Η διαγραφή του χρέους ως αίτημα προτεραιότητας και επιβίωσης δεν λύνει όλα τα προβλήματα αλλά συνιστά αφετηρία και όχι τέρμα.
Αφετηρία για νέες προοδευτικές επιλογές διεξόδου, προοδευτικής ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής!  

Πηγή:Iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου