23/7/12

Ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές δαπανών

(Πριν, 22 Ιουλίου 2012) 
 
Φόβος για «ειδική πτέρυγα στον Κορυδαλλό» για όσους εμπλακούν στις ιδιωτικοποιήσεις. 
Η διαφαινόμενη ύφεση κατά το 2013 ανοίγει τη συζήτηση για νέα, νέα μέτρα.

του Λεωνίδα Βατικιώτη 

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να προλάβει να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει στην ατζέντα της όσο ακόμη διαρκεί το μετεκλογικό μούδιασμα της κοινωνίας. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται δύο ξεχωριστές προσπάθειες που σχετίζονται με τη μείωση κρατικών δαπανών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η περικοπή κοινωνικών δαπανών σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν 11,6 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα έτη. Από τη στιγμή που το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ έπαψε να αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης όπως προεκλογικά είχαν υποσχεθεί τα φιλομνημονιακά κόμματα κι οι αντίστοιχες περικοπές μετατράπηκαν σε στόχο άμεσα υλοποιήσιμο, τα εφ’ άπαξ του δημοσίου απλώς …μέτραγαν ώρες. Η μείωση θα φτάσει το 22,6% και θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ καθώς θα πλήξει και τις αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Προφανώς έπονται και άλλα μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με αφορμή την άφιξη της Τρόικας στις 24 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται καθόλου να περιλαμβάνεται και νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως πρότεινε το ΔΝΤ στην έκθεση για την ευρωζώνη, που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών.
Η ανάγκη επιβολής νέων μέτρων υπογραμμίστηκε κι από έκθεση της Άλφα Μπανκ, στην οποία διατυπώνεται η πρόβλεψη πως η νέα, βαθιά ύφεση που αναμένεται για το 2013, καθιστά απαραίτητη την λήψη νέων μέτρων, πέραν των 11,6 δισ. ευρώ που τώρα αναζητούνται…

Το δεύτερο πακέτο μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αρχικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες εβδομάδες να ψηφίσει «νομοσχέδιο – σκούπα» με το οποίο επιδιώκει να ξεπεράσει δεκάδες εκκρεμότητες (77 σύμφωνα με ρεπορτάζ) οι οποίες δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ αυτών, διάταξη που αναφέρει ότι το δημόσιο οφείλει να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ, άλλη διάταξη που ορίζει «πλαφόν» της τάξης του 20% στο μερίδιο που μπορεί να κατέχει ιδιώτης σε μια ΔΕΚΟ κ.λπ. Να σημειωθεί πως από τις λεγόμενες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας το δημόσιο έχει μέχρι στιγμής συμμετοχή άνω του 51% στις εξής: ΔΕΗ (51%), ΕΥΔΑΠ (61,3%), ΕΥΑΘ (74%), ΔΕΠΑ (65%), ΔΕΣΦΑ (65%), ΕΛΤΑ (90%) και ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%). Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά νόμους και άρθρα, μεταβατικής φύσης, που είχαν ψηφιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες λειτουργώντας ως το σκαλοπάτι, το ενδιάμεσο στάδιο για να μεταβληθεί το καθεστώς των ΔΕΚΟ από αμιγώς δημόσιο και κοινοφελές σε αμιγώς ιδιωτικό και κερδοσκοπικό. Και τώρα που αυτές οι ενδιάμεσες ρυθμίσεις ολοκλήρωσαν την αποστολή τους οδεύουν προς κατάργηση.

Το επόμενο πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί ως στόχο θα έχει την κατάργηση περίπου 200 φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου. Η κυβέρνηση εμφανίζει την υλοποίηση αυτού του στόχου, που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ως μέσο εξορθολογισμού υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι θα καταργηθούν ή θα ενοποιηθούν υπηρεσίες με παρεμφερές αντικείμενο. Για παράδειγμα οι κατασκευαστικές εταιρείες του δημοσίου ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ και Θέμις ή οι εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων Helexpo και Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Στην πραγματικότητα το ζητούμενο δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η μείωση των δημοσίων δαπανών, το λιγότερο κράτος και η δημιουργία «ζωτικού χώρου» για τους ιδιώτες που θα κληθούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η απόσυρση του δημοσίου από μια σειρά δραστηριότητες. Προς επίρρωση η αποκάλυψη ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, που διορίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, Σ. Σιμόπουλος, έχει δική του κατασκευαστική εταιρεία! Λιγότερο κράτος επομένως σημαίνει περισσότεροι ιδιώτες, μεγαλύτερη διαπλοκή…

Η δε υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να απολυθούν υπάλληλοι είναι εντελώς προπαγανδιστική, στον βαθμό που αξιοποιώντας το πλαίσιο της εφεδρείας, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα απολυθούν μεν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας, οπότε η απόλυσή τους θα αναβληθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτική του νεοφιλελεύθερου, θατσερικού οίστρου που έχει καταλάβει την κυβέρνηση – υποχείριο της Τρόικας είναι η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη: «κάθε τι παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε τι αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός». Κι όλα αυτά …όσο ακόμη προλαβαίνουν πριν ο κόσμος τους πάρει με τις πέτρες όπως έλεγε κι ο πρώτος πρωθυπουργός όργανο της Τρόικας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τρόικας εσωτερικού δεν βάλλεται μόνο από τα εργατικά συμφέροντα που τσαλαπατά. Στο εσωτερικό της ήδη αναδύονται σοβαροί κλυδωνισμοί οι οποίοι προκαλούνται από τις αναταράξεις που δημιουργεί η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων εντός του αστικού στρατοπέδου. Πλήθος ερωτηματικών, για παράδειγμα, συνοδεύει την παραίτηση του Κώστα Μητρόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του κατά κόσμο Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και γνωστό στον κόσμο ως Ταμείο Ξεπουλήματος. 

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί κι η απροθυμία γνωστών ονομάτων από τον χώρο της αγοράς, Μουτζαχεντίν των ιδιωτικοποιήσεων, να τον διαδεχθούν στη θέση του, παρά τις επίμονες και δελεαστικές προτάσεις που τους έγιναν… Δεν αποκλείεται η «μεγάλη φυγή» να είναι αποτέλεσμα των τεράστιων νομικών κενών που συνοδεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις και των παρανομιών που θα πρέπει να γίνουν για να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή να φοβούνται όσοι αναλάβουν τώρα το έργο της προώθησης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας πως σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους θα πρέπει να απολογούνται σε ειδικά δικαστήρια και να μπαινοβγαίνουν σε μια ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Κορυδαλλού που στην πύλη θα γράφει «Πτέρυγα Σκαπανέων Ιδιωτικοποιήσεων, Προσοχή: Οικονομικοί Δολοφόνοι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου