27/5/12

Η μεγάλη ληστεία

proeklogikosτου  Μάριου Κατσουρού                        
Μέλους του Γ.Σ της ΠΟΕΟΤΑ 

Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά εγκλήματα που διαπράχτηκε από την συγκυβέρνηση των προθύμων  (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) είναι και το κούρεμα των αποθεματικών των επικουρικών μας ταμείων. 
Αποθεματικά που αντιστοιχούν σε εισφορές χιλιάδων  Ελλήνων, σε εύρος δεκαετιών, τα οποία θα ήταν ένα βοήθημα για τους ανθρώπους που εξέρχονταν από τον εργασιακό βίο  και για τις οικογένειες τους. Όπως και σε μια άλλη, όχι μακρινή μας εποχή, οι κυβερνήσεις κατασπάραξαν τα αποθεματικά των ταμείων, είτε για να τα μοιράσουν στους μεγαλοεργολάβους της εποχής, οι οποίοι αντί για ανάπτυξη τα έκαναν κότερα και βίλες, είτε να είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδας, άτοκα, σε μια περίοδο με πληθωρισμό 25%-30%. 

Όπως τότε έτσι και τώρα, με τις οικονομίες τις κοινωνίας  καλούμαστε να συνεισφέρουμε στο  ευ ζην των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου μέσω της  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Συγκεκριμένα τα σύνολο των κεφαλαίων, που μέχρι 09/03/2012 κατείχε ο φορέας επικουρικής ασφάλισης Δημοσίου (ανήρχετο στο ποσό των 1.798.902.879,12 ευρώ. Η ονομαστική αξία μετά το psi (επιστολή ΤΤΕ 02/04/2012) ανήρχετο σε  1.028.696.383,02 ευρώ . Η ονομαστική αξία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας φάσης του psi (επιστολή ΤΤΕ 03/05/2012) τα  κατέβαζε στο ποσό των 921.937.697,03 ευρώ. Η τρέχουσα αξία τους (12/03/2012) ήταν 550.116.098,72 ευρώ και το διαθέσιμο ποσό στις 30/03/2012 385.522.122,32 ευρώ !Τα ταμεία θα λάβουν ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ ονομαστικής αξίας 423.455.507,09 ευρώ τα οποία θα μπορούν να τα εξοφλήσουν μετά από 30 χρόνια. Το κούρεμα ανήλθε στο 75%! της αρχικής αξίας των ομολόγων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εγκλήματος που διαπράχθηκε είναι ότι τα ταμεία αντιμετωπίστηκαν ως ιδιώτες, άρα δεν είχαν κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης σε αντίθεση με τις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν την ανακεφαλαιοποίηση τους εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών.


Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα, τα Δ.Σ. των ταμείων καταγγέλλουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν.


Το κούρεμα  έχει επιφέρει την χαριστική βολή στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές και  η κυβέρνηση με μεγάλη ανακούφιση και κροκοδείλια δάκρυα μας ενημερώνει ότι δεν βγαίνει πλέον το ταμείο άρα οι περικοπές είναι αναγκαίες αν επιθυμούμε τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Πέραν της πολιτικής καταδίκης των υπευθύνων που βρίσκονται σε όλα τα σκαλιά της  Διοίκησης του κράτους, θεωρούμε ότι η πραγματοποίηση «κουρέματος» στα Ταμεία συνιστά βαρύτατο ποινικό αδίκημα, πολύ περισσότερο επειδή συνέβη ερήμην των Ταμείων και των ασφαλισμένων! ενώ οι υπεύθυνοι θα πρέπει να κατηγορηθούν  για απιστία!


Στο πλαίσιο αυτό σαν Δημοτικοί Υπάλληλοι , καλούμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσουμε, αν θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ενιαίο πλέον ταμείο επικουρικής ασφάλισης ή θα προτιμήσουμε ηρωική έξοδο και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, μετατρέποντάς το από νομικό πρόσωπο δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου και καταργώντας κάθε κοινωνικό πόρο.


Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, μεταξύ εκτέλεσης ή αυτοκτονίας! Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μεταξύ του αν είναι ένα ή πολλά ταμεία. 


Το πρόβλημα είναι:  
-Αν αποδοθούν από το κράτος τα κλεμμένα αποθεματικά τους.

-Αν  οι επικουρικές συντάξεις είναι υπό την εγγύηση του δημοσίου και όχι των κεφαλαιαγορών.


-Αν υπάρχουν καθορισμένες εισφορές και εγγυημένες παροχές και όχι μόνο να δίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τι θα πάρουμε και


-Αν αλλάξει η πολιτική προσλήψεων με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των Ο.Τ.Α. και του δημοσίου, αν αποτραπούν οι 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, γιατί αν το ταμείο δεν εισπράττει και δίνει μόνο συντάξεις σε λίγο έτσι κι αλλιώς θα καταρρεύσει.


Σημειώνουμε ότι προ psi το αποθεματικό του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. ανήρχετο σε 568.195.099,24 ευρώ και μετά το PSI σε 156.3793724,51 ευρώ!


Μοναδική επιλογή  λοιπόν για να μην πραγματοποιηθεί το προσχεδιασμένο έγκλημα, είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, των μνημονίων και όλων των πολιτικών τους εκφραστών.

 

πηγή: "βαθύ κόκκινο"                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου