11/4/12

Καταρρέει το Θεαγένειο

Από Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης
«Κύριε Λοβέρδο, κύριε υπουργέ της Υγείας, πληρώστε τους γιατρούς, γιατί χωρίς τους γιατρούς θα πεθάνουμε όλοι. Πληρώστε τους. Τι περιμένετε;». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον κ. Γιάννη Καφτεράνη, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» με καρκίνο στους πνεύμονες.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να στείλει το δικό του μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, εξαιτίας των περικοπών και της ελλιπούς χρηματοδότησης.
«Εγώ είμαι χειρουργημένος με καρκίνο στα πνευμόνια. Εδώ μέσα στο ‘Θεαγένειο’ οι γιατροί είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Νοσοκόμοι, γιατροί, μας φροντίζουν και μας περιποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν έχουμε κανένα παράπονο», λέει ο κ. Καφτεράνης και προσθέτει ότι η πολιτεία οφείλει να πληρώνει τους γιατρούς, διότι κι αυτοί είναι άνθρωποι με οικογένειες και πρέπει να ζήσουν.

Ο ίδιος βρέθηκε χθες το πρωί στο προαύλιο του «Θεαγενείου», θέλοντας να συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι γιατροί του αντικαρκινικού νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται εδώ κι έναν μήνα σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα χθες και σήμερα, και μόνο γι’ αυτές τις δύο μέρες, το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά, σε συνεννόηση με τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

«Σε όλα τα νοσοκομεία είμαστε σε επίσχεση εργασίας. Πράξεις που δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών δεν γίνονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να κινδυνεύσει η υγεία ή η ζωή κανενός ασθενούς. Αυτό όμως πρέπει να ισχύσει και για την πολιτεία. Είναι δική τους η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της υγείας κι εμείς αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολίτες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

Σοβαρές ελλείψεις

 
Στα σοβαρά καθημερινά προβλήματα του νοσοκομείου και στην κατανόηση που δείχνουν οι ασθενείς αναφέρθηκε η πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών του «Θεαγενείου», Μαρία Κυνηγού.
«Δεν έχουμε πολλά φάρμακα πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε καθημερινά να αναβάλλουμε θεραπείες. Το κόστος νοσηλείας για τα ταμεία με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια έχει τιναχτεί στα ύψη. Κατά δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου, μας έχουν επιστραφεί 500.000 ευρώ για νοσήλια τα οποία δεν δέχονται να τα πληρώσουν τα ταμεία. Με την κρατική περικοπή και με τα ταμεία να μην πληρώνουν νοσήλια, πώς θα λειτουργήσουμε;», επισήμανε η κ. Κυνηγού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, ενώ υπάρχουν εξετάσεις τις οποίες τα ταμεία δεν πληρώνουν και καλούνται να τις πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση λείπουν κατηγορίες υλικών από το «Θεαγένειο», όπως προχθές που δεν υπήρχαν σύριγγες, ενώ άλλες φορές οι ασθενείς πηγαίνουν να αγοράσουν ακόμη και καρδιολογικά φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία.

 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, Περσεφόνη Μήττα, επισήμανε ότι οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να πεθάνουν γιατί «είναι ακριβοί ασθενείς και το κράτος θέλει να κάνει οικονομία».
«Το χειρουργείο μας. Πότε θα γίνει; Πέντε μήνες μετά. Αντέχει ο καρκίνος να περιμένει; Το φάρμακό μου υπάρχει; Αν δεν υπάρχει και πρέπει να το αγοράσω, πώς θα το πληρώσω; Η τσέπη μου δεν αντέχει. Το προσωπικό αρκεί ή δεν αρκεί; Αυτές τις ελλείψεις πώς θα τις καλύψουμε; Αν δεν συνεργαστούμε, πώς θα πάμε μπροστά; Αν δεν έρθουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι να ακούσουν τον άρρωστο, πώς θα σωθεί; Άρα δεν φταίει ο καρκίνος, αλλά ο κ. Λοβέρδος που αδιαφορεί», είπε η κ. Μήττα.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου