21/4/12

Η προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε νόμιμης αντίστασης & ακτιβιστικής δράσης παντός τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τo συνέδριο της EUROPOL για τον “αναρχισμό”. αναρχικοί, ακτιβιστές, “αριστεροί ταραξίες” και “τοπικοί κίνδυνοι”: Ο φόβος των κυβερνώντων μπροστά στην αντίδραση & την αντίσταση του κόσμου.

 Σύμφωνα με πρωτόκολλο της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας της ΕΕ για την “τρομοκρατία”, το Ευρωπαϊκό αστυνομικό πρακτορείο EUROPOL, διοργανώνει στις 24-25 Απριλίου 2012 στη Χάγη ένα συνέδριο για τον αναρχισμό. Εκτός από την εισήγηση της ιταλικής αντιπροσωπείας για τις δραστηριότητες της “Fe­dera­zio­ne An­archi­ca In­for­ma­le” (F.A.I.) αναμένεται, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, να συζητηθούν και δραστηριότητες κατά των “Σιδηροδρομικών Δικτύων” και του “Δικτύου No Border”.

“Σιδηροδρομικά Δίκτυα”; Τι στο δ….. είναι τούτο?!

Συνεπή στο ύφος της ευρωπαϊκής πολιτικής, το πραγματικό περιεχόμενο και η πρόθεση των διοργανωτών, παραμένουν στο σκοτάδι. Ασαφές είναι, για παράδειγμα, τι σημαίνει ο όρος “Σιδηροδρομικά Δίκτυα”: Σαφές είναι μόνο ότι πρόκειται για τις διαμαρτυρίες κατά του “σιδηροδρομικού δικτύου” Στουτγάρδη 21 στη Γερμανία, όπως και κατά της σύνδεσης με το υψηλής ταχύτητας τρένο “Treno ad Alta Velocità” (TAV) Τορίνου-Λυών. Κατά και των δύο αυτών έργων η τοπική κοινωνία αντιστάθηκε μαζικά, με την υποστήριξη φυσικά και διαφόρων αριστερών κινημάτων της Ιταλίας και της Γερμανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Γερμανίας κάνει λόγο για “αριστερό εξτρεμισμό/τρομοκρατία” και υποτιθέμενες “επιθέσεις” σε τρένα.

Κατά πάσα πιθανότητα, η διάσκεψη της EUROPOL στοχεύει στο να γίνει η νόμιμη αντίσταση ενάντια σε παράλογα μεγάλα έργα κι επικίνδυνες τεχνολογίες, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συντηρητικών και φανατικών για τάξη και ασφάλεια. Αυτό θα ταίριαζε στην πολιτική των κυβερνήσεων και των αστυνομικών δυνάμεών τους, οι οποίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ριψοκινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως “τρομοκράτες”. Αντιθέτως όμως, είναι πάντοτε αυτές που σε κάθε διαδήλωση απειλούν με τη δύναμη των όπλων και με τρομο-τακτικές τη ζωή ανθρώπων αφοσιωμένων στο έργο τους.
Πρόσφατα παραδείγματα είναι ο Νο-TAV-ακτιβιστής “Luca”, του οποίου απειλήθηκε η ζωή αφού συνετρίβη από υψόμετρο στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και ο νεαρός άνδρας τον οποίο πυροβόλησε με πλαστική σφαίρα στο κεφάλι αστυνομικός στη διάρκεια γενικής απεργίας στην Ισπανία ενάντια στον καπιταλισμό και την πολιτική κρίση.

“96 αναρχικοί” και το “Δίκτυο No Border”

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γερμανίας, στο συνέδριο θα συζητηθούν και οι δραστηριότητες του “Δικτύου No Border”. Ακόμη κι εδώ, δεν είναι σαφές τι μπορεί να εννοούν. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ομάδες αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώνουν τακτικά διασυνοριακές εκδηλώσεις, κατασκηνώσεις και εκστρατείες. Φέτος με σύνθημα “Boats for people” πρόκειται να δώσουν το παρόν στη Μεσόγειο με πλοία κι εκεί να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απάνθρωπη και συχνά θανατηφόρα βία που ασκεί η Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων, FRONTEX.
Πιο πιθανό όμως είναι να εννοούν τα επεισόδια στην κατασκήνωση No Border το 2010 στις Βρυξέλλες, όπου η βελγική αστυνομία θέλησε να εμποδίσει, με μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, τον κόσμο της κατασκήνωσης να συμμετέχει στη διεθνή διαδήλωση συνδικάτων. Πιθανότατα και ο μυστικός πράκτορας Simon Bromma, που αποκαλύφθηκε αργότερα, να είχε βοηθήσει την αστυνομία με τα “ευρήματά” του, τα οποία κατέθετε καθημερινά στην υπηρεσία δίωξης εγκλήματος της Στουτγάρδης.
Πιθανώς επίσης παραποιημένες πληροφορίες που εκ των υστέρων έφτασαν στις βελγικές αρχές, να οδήγησαν στη σύλληψη των “96 αναρχικών”. Έτσι τουλάχιστον δήλωσε τότε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Οι συλληφθέντες ακτιβιστές δεν είχαν στην κατοχή τους ούτε “απαγορευμένα αντικείμενα”, ούτε κατηγορήθηκαν για ”εγκληματική συμπεριφορά”. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι συλλήψεις έγιναν μόνο εξαιτίας “αναρχικών” πεποιθήσεων.

“Ευρω-αναρχικοί”

Kαι η Γερμανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος (BKA) εξισώνει τον ακτιβισμό της αριστεράς με έναν υποτιθέμενο αγωνιστικό “αναρχισμό”. Τον περασμένο Ιανουάριο, o επικεφαλής της, Joerg Ziercke ρωτήθηκε από την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής, γιατί η υπηρεσία του ανταλλάσσει τόσους μυστικούς πράκτορες με τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Ziercke δικαιολόγησε την κυβέρνητική διείσδυση στη διάρκεια των συνόδων κορυφής G8 το 2007 και του ΝΑΤΟ το 2009, βάσει ενός υποτιθέμενου “εξευρωπαϊσμού της αναρχικής σκηνής” στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Δανία και τη Γερμανία. Έτσι δικαιολόγησε και τη χρήση βρετανών μυστικών πρακτόρων στη σύνοδο κορυφής G8 στο Heiligendamm με στόχο την καταστολή των “Ευρω-αναρχικών, των ακτιβιστών, των αριστερών εξτρεμιστών και των τρομοκρατών”. Ο όρος “Ευρω-αναρχικοί” δεν ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δόκιμος στις γερμανόφωνες χώρες. Εν τω μεταξύ, ακόμη και το φιλελεύθερο-αστικό κόμμα, ”Piraten”, θεωρείται ότι έχει “επιθετική στάση απέναντι στο κράτος” και η αντίληψή του περιγράφεται ως δήθεν “αναρχική”.

“Οργανωμένο έγκλημα” και “τρομοκρατία”
 
Και οι μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ, SitCen, ασχολούνται με το “φαινόμενο του “αναρχισμού’ “. Τον περασμένο Οκτώβριο, συνέταξαν μια “εκτίμηση της κατάστασης”, στην οποία συνεισέφερε και η γερμανική υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος. Η ίδια η EUROPOL δημοσιεύει νέα ευρήματα στην ετήσια αναφορά της για την “κατάσταση της τρομοκρατίας και τις τάσεις της”. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά οι αναρχικοί εξτρεμιστές υποστηρίζουν τις εκστρατείες ενάντια στον αντικαπιταλισμό, τον αντι-μιλιταρισμό, τον αντιφασισμό και το Δίκτυο No Border, βάσει πληροφοριών από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Τσεχία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Μόλις πρόσφατα κατέστη σαφές ότι η EUROPOL παρακολουθεί επίσης και διασυνοριακές πρωτοβουλίες ακτιβιστών σχετικές με το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ζώων. Βάσει τέτοιων “αποδείξεων” το εν λόγω αστυνομικό πρακτορείο οργανώνει τακτικές συνεδριάσεις με θέμα τον λεγόμενο “εξτρεμισμό και δικαιώματα ζώων”.

Η παρακολούθηση της “τρομοκρατίας” και του “εξτρεμισμού” αποθηκεύονται από την EUROPOL στον υπερβολικά αναλυτικό φάκελο εργασίας (AWF) με όνομα “Dolphin”, ο οποίος περιέχει φακέλους πραγματικών προσώπων, αντικειμένων και γεγονότων σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η συνάντηση στις 25.04 με θέμα τον “αναρχισμό” λαμβάνει χώρα ύστερα από πρόσκληση και των 20 κρατών, μέλη της AWF “Dolphin”. Οι πολιτικοί ακτιβιστές δεν ποινικοποιούνται μόνο με την καταγραφή τους στα αρχεία της “Dolphin”˙ από το Μάιο και μετά, πολλοί φάκελοι ΑWF θα ανασυσταθούν υπό τους όρους κλειδιά “οργανωμένο έγκλημα” και “τρομοκρατία”.

Όταν κάτοικοι και αναρχικοί μετονομάζονται σε “τοπικούς κίνδυνους”

“Αναρχισμός” και “ευρω-αναρχικοί” χρησιμοποιούνται ως κοινός όρος για την πολιτικά ανεπιθύμητη διεθνή αριστερή δράση. Ωστόσο, ο αναρχισμός είναι μια πολιτική πεποίθηση που απορρίπτει την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο και την οποιαδήποτε μορφή ιεραρχίας ως μορφή καταπίεσης των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Μια τέτοια φιλοσοφία, που προτάσσει την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, την ισότητα, την αυτοπραγμάτωση καθώς και την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό των ανθρώπων, όφειλε τουλάχιστον να χαίρει σεβασμού από κάθε φιλελεύθερο έργο, σαν αυτό που υποτίθεται πως είναι η ΕΕ.

Η ποινικοποίηση της νόμιμης αντίστασης ενάντια στα “σιδηροδρομικά δίκτυα” και στα “δρομολόγια τρένων”, οι δολοφονικές δραστηριότητες της FRONTEX καθώς και η ιδεολογικά υποκινούμενη δυσφήμιση του αναρχισμού μάς οργίζει και μας θυμώνει. Το ότι στο Βερολίνο ένας γερουσιαστής Εσωτερικών ξαναπροσπαθεί να ποινικοποιήσει τη διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην άνοδο των ενοικίων (π.χ. πρόσφατα, με το πρόσχημα της BMW Guggenheim Labs), κάνοντας λόγο για “αριστερούς ταραξίες” και “τοπικούς κινδύνους”, είναι μια ακόμη απόδειξη του φόβου των κυβερνώντων μπροστά στην επιτυχημένη αντίσταση των κυβερνωμένων.

Γι’ αυτό στις 25 Απρίλη στις 17:00 διαδηλώνουμε μπροστά στα γραφεία της Γερμανικής υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος (BKA) στο Βερολίνο-Treptow. Για να εκφράσουμε σαφώς τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με το συνέδριο της EUROPOL περί “αναρχισμού”, τον καθημερινό ρατσισμό στην Ευρώπη και την εξίσωση του αναρχισμού και του αριστερού ακτιβισμού με την “τρομοκρατία”. Εκτός αυτού, η επιλεγμένη διαδρομή θα μας επιτρέψει να διαμαρτυρηθούμε και για την αηδιαστικά καπιταλιστική αστική αναδιάταξης (όπως οι προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής του Βερολίνου να εκφοβίσουν την πορεία της 1ης Μαΐου.)
Εγκληματικό είναι το σύστημα – όχι η αντίσταση!
H “αδιαλλαξία” μας ενάντια στην καταπίεσή τους – για περισσότερους “τοπικούς κινδύνους”!
Out of Con­trol Ber­lin
Πορεία | 25.4.12 | 17:00 | U-Bhf Schle­si­sches Tor | Βερολίνο-Kreuzberg


Πηγή: athens.indymedia.org και ¨σχολιαστές χωρίς σύνορα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου