16/11/11

Κενό γράμμα ο ''ηλεκτρο-φόρος'' ακινήτων - Δεν πληρώνουν οι 6 στους 10!

Ο λαός «ακυρώνει στην πράξη» το χαράτσι


Αντιδρούν οι πολίτες στα «δήθεν λάθη» στους λογαριασμούς

Το μνημονιακό μέτρο του «φόρου ακινήτων» προσκρούει πάνω στην ίδια την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει το Μνημόνιο στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της ΔΕΗ, έχουν εκδοθεί 3.160.000 λογαριασμοί με το ειδικό τέλος, στοχεύοντας στην είσπραξη 687 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ωστόσο, από τους πρώτους 251.000 λογαριασμούς που ταχυδρομήθηκαν στις 10 και 11 Οκτωβρίου, το 54% των πολιτών που παρέλαβαν τον λογαριασμό με ενσωματωμένο το τέλος ακινήτων, δεν έχει ακόμα εξοφλήσει το λογαριασμό παρότι η σαρανταήμερη προθεσμία αποπληρωμής λήγει σε μερικές μέρες (18 Νοεμβρίου).

Αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι, στις επόμενες μέρες θα «σπεύσουν» να πληρώσουν το τέλος όσοι δεν το είχαν πληρώσει τις προηγούμενες πέντε εβδομάδες, η πραγματικότητα δε μπορεί να κρύψει ένα σκεπτικισμό – όχι ως προς τη «συνέπεια των πολιτών», αλλά ως προς τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση αδυσώπητα. 

Επιπλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία σε λίγες μέρες θα κληθεί να εφαρμόσει τις διακηρύξεις περί διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει το λογαριασμό. 

Προφανώς, η κυβέρνηση έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τις ταξικές πολιτικές της με διάφορους τρόπους. Πρώτον, καλεί την κοινωνία να πληρώσει «ληστρικά χαράτσια» και όταν οι πολίτες, ολοένα και πιο εξαθλιωμένοι οικονομικά από τις αλλεπάλληλες πολιτικές λιτότητας και περικοπών, αδυνατούν να το πληρώσουν, τους απειλεί ότι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση. Δεύτερον, πλάι στην αδυναμία πληρωμής, οι πολίτες επιλέγουν συνειδητά και την άρνηση πληρωμής του φόρου ως πράξη πολιτικής αντίστασης

Στο πλευρό τους στέκονται και διάφοροι φορείς και ιδιαίτερα κάποιοι δήμοι της Ελλάδας (Νέα Ιωνία, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Περιστέρι, Σαρωνικός, ενώ και ο Δήμος Πειραιά προτίθεται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη), παρά τις παραινέσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Κ. Ασκούνη περί «συνέτισης» και «μη ταύτισης με κινήματα «Δεν Πληρώνω» και άλλες αντιδράσεις».

Τέλος, τουλάχιστον απαράδεκτη είναι η αντιμετώπιση των αρχών απέναντι στα προβλήματα διογκωμένων χρεώσεων στους λογαριασμούς (λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης, λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας, πλασματικά τετραγωνικά μέτρα, κτλ.): είτε «πετάει το μπαλάκι» σε λανθασμένα στοιχεία των Δήμων είτε καλεί τους πολίτες να πληρώσουν έτσι κι αλλιώς το λογαριασμό εκ των προτέρων και, σε περίπτωση λάθους, θα συμψηφιστεί η διαφορά με το ειδικό τέλος του 2012. 

Είναι σαφές ότι μια τέτοια τυχοδιωκτική (έμμεση) φοροεισπρακτική πολιτική εκ μέρους του κράτους, η οποία σε πρώτο χρόνο, ζητάει από τους πολίτες να πληρώνουν άδικα, υπερδιογκωμένα χαράτσια και σε δεύτερο χρόνο, να παραπέμπει τη δικαίωση των ενστάσεων στις «καλένδες», θα βρει εύλογες και δίκαιες αντιδράσεις εκ μέρους του λαού και των εργαζομένων.

Ακύρωση του «κατάπτυστου νόμου» στην πράξη προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος χαρακτηρίζει «κατάπτυστο» τον νόμο και δηλώνει πως θα ακυρωθεί στην πράξη, αφού ούτε οφείλει ο πολίτης να πληρώσει τα λάθη της ΔΕΗ ούτε να χρησιμοποιείται «το αγαθό του ρεύματος ως μοχλός εκβιασμού για να πληρώσει φόρους κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα». 
Επίσης, ο Ν. Φωτόπουλος ξεκαθάρισε πως είτε οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν θα κόβουν το ρεύμα σε κατοικίες φτωχών και ανέργων είτε, σε περίπτωση ανάθεσης σε εργολάβους, θα λειτουργήσουν σαν «ανθρώπινη ασπίδα προστασίας» για να εμποδίσουν τη διακοπή. 
Τέλος, τόνισε πως θα ήταν μεν παράνομη μια τέτοια πράξη, αλλά όχι τόσο όσο ο εκβιασμός της κυβέρνησης και ότι «οι νόμοι είναι για να υπηρετούν τον πολίτη κι όχι να βάζουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του».

Πηγή:http://www.iskra.gr/ και http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου