8/8/11

Ευρώ και ευρωζώνη: εικόνα αυγουστιάτικης διάλυσης!

Κύματα αμφισβήτησης του ευρώ σε λαούς και αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης!

Απαράδεκτη η συναίνεση σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων για διατήρηση του ευρώ στην Ελλάδα!

Πέραν των κρισιακών φαινομένων που αντιμετωπίζει η ίδια η ευρωζώνη είναι βέβαιο πως και η χθεσινή υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P θα οξύνει την κρίση στην ΕΕ και ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, η οποία και βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η βδομάδα που έρχεται και ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι για την ύπαρξη του ευρώ, την αντοχή του οποίου απέναντι στα κύματα των επελάσεων των αγορών και τη συνέχιση της διακύμανσης του σε υψηλά, σε σχέση με το δολάριο και όχι μόνο, επίπεδα, έγκυροι αναλυτές τη θεωρούν προβληματική.
Μετά από μία βδομάδα κατάρρευσης, σχεδόν, των διεθνών χρηματαγορών, των ευρωπαϊκών συμπεριλαμβανομένων, η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P κάνει τους κυρίαρχους κύκλους να περιμένουν έντρομοι και με κομμένη την ανάσα το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα Δευτέρα.


Την ίδια ώρα, η κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες της ευρωπεριφέρειας και η οποία πλέον φτάνει μέχρι και την καρδιά της ευρωζώνης, κορυφώνεται και προκαλεί μεγάλες αμφισβητήσεις γύρω από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε όλη την ΕΕ και ειδικότερα στους λαούς της ευρωπεριφέρειας.

Οι παλιές σιδερένιες συναινέσεις έχουν σπάσει, καθώς όλο και περισσότεροι πλέον βλέπουν πως το ευρώ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που κάποιοι επί χρόνια προπαγάνδιζαν. Μάλιστα ταυτόχρονα το ευρώ αποδεικνύεται τροχοπέδη για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών της ευρωπεριφέρειας, οι λαοί των οποίων ασφυκτιούν μέσα στα αδιέξοδα -και κοινωνικά άδικα- νεοφιλελεύθερα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στη λογική των όσων προβλέπουν οι συνθήκες και οι συμφωνίες που θέτουν τους όρους λειτουργίας της ευρωζώνης.

Κι όμως την ίδια ώρα στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση από τη δεξιά έως τις περισσότερες δυνάμεις της Αριστεράς για την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, η οποία είναι εντελώς απαράδεκτη.

Είναι παράδοξο ότι οι αντιπαραθέσεις έχουν ένα το κρατούμενο και ακλόνητο δεδομένο: το ευρώ.
Οι διαφορές ξεκινάνε από ‘κει και πέρα: από το ποια θα είναι η «αρχιτεκτονική» του ενιαίου νομίσματος έως ποιες πολιτικές θα το συνοδεύσουν.
Κι όμως το ευρώ το ίδιο δεν είναι υπεράνω του προβλήματος. Είναι μέρος του προβλήματος. Είναι το ίδιο αυτό καθ’ εαυτό το πρόβλημα!

Αυτήν την ώρα η έξοδος από το ευρώ στο πλαίσιο της αμφισβήτησης συνολικά των επιλογών της ΕΕ και του χαρακτήρα της, γίνεται όρος διεξόδου από την κρίση.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ τη διαμόρφωση, υπό νέους όρους και νέα πλαίσια, ενός νέου εθνικού νομίσματος για το σχεδιασμό μιας νέα εθνικής νομισματικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά κριτήρια και κριτήρια ενίσχυσης της απασχόλησης, αποκτώντας ένα ουσιαστικό ανάχωμα στήριξης της εγχώριας παραγωγικής της βάσης και ανάσχεσης της παραγωγικής της ερήμωσης!

Μια εθνική νομισματική πολιτική αναπτυξιακού και παραγωγικού προσανατολισμού, για τη χρηματοδοτική υποβοήθηση του δημοσίου και της οικονομίας, είναι αναπόσπαστο συστατικό μιας νέας προοδευτικής πορείας διεξόδου, ανασυγκρότησης και αναγέννησης της χώρας, με σοσιαλιστικό ορίζοντα!

Επιπρόσθετα, η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού νομίσματος είναι απόλυτα αναγκαία για να αξιοποιήσει η χώρα τη “στάση πληρωμών” ως όπλο ή και ως προοπτική για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς την οποία είναι αδύνατο η χώρα να προχωρήσει!
Η ρήξη με το ευρώ στην Ελλάδα ή σε μια οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μπροστά στα τρομακτικά αδιέξοδα που αυτό επισωρεύει σε όλη την ευρωπεριφέρεια αλλά και μέχρι την καρδιά της ευρωζώνης κι ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα μέσα στους λαούς και σε όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις το κύμα αμφισβήτησης, εναντίωσης και διαφυγής απέναντι του, με κανένα τρόπο δεν σημαίνει εθνική αναδίπλωση.

Η επιλογή της ρήξης θα πυροδοτήσει πιθανότατα “ντόμινο” προοδευτικών ανατρεπτικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και την ΕΕ κάτι που συνιστά πραγματικό διεθνισμό! Πρόκειται για έναν διεθνισμό της ανατροπής και όχι της λεηλασίας και της υποδούλωσης!

Προκειμένου, όμως, να ανοίξουν οι παραπάνω ελπιδοφόροι και προοδευτικοί δρόμοι για την Ελλάδα αλλά και τους λαούς της Ευρώπη είναι απαραίτητη η συμπαράταξη της Αριστεράς πάνω σε μια ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση που θα αναπτύξει ενωτικούς αγώνες που θα συμπυκνώνονται στο σύνθημα «ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ».

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου