13/7/11

Η έξοδος της χώρας από το ευρώ, όρος διεξόδου από την κρίση!

Η ευρωζώνη σε αποσύνθεση, η Ελλάδα στην άβυσσο

Όχι στην ευρω-λαγνεία και το ευρω-αδιέξοδο!


Οι τελευταίες εξελίξεις με την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, τη Χρηματιστηριακή κατάρρευση και οικονομική επιδείνωση στις δύο εν λόγω χώρες, έρχονται να καταδείξουν ότι η κρίση στην ευρωπεριφέρεια επεκτείνεται και βαθαίνει και αγγίζει πλέον την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο μόνος ωφελημένος από τις άκρως δυσμενείς τροπές που έχουν προσλάβει τα οικονομικά πράγματα είναι η Γερμανία και συγκεκριμένα ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος κρατά καθηλωμένους τους μισθούς στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Οι ανισότητες, οι πολώσεις και η εσωτερική «αποικιοποίηση» μέσα στην «ευρωζώνη» αυξάνονται σε ακραίους βαθμούς.

Από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο αλλά συνιστά μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος στην ευρωζώνη, το οποίο οφείλεται στο ευρώ.

Το ευρώ δεν συνιστά μια ουδέτερη νομισματική ομπρέλα αλλά αποτελεί ένα μηχανισμό κοινωνικού-ταξικού πολέμου, ανισοτήτων, ακραίας πόλωσης, αυξανόμενων ανισορροπιών και συγκέντρωσης στην ευρωζώνη.

Η επέκταση των κρισιακών φαινομένων σε Ισπανία, Βέλγιο αλλά και Ιταλία, έρχεται να επιβεβαιώσει τον τραγικό ρόλο της ΟΝΕ και του ευρώ, το οποίο οι κυρίαρχοι κύκλοι είναι έτοιμοι να θωρακίσουν με ένα ακόμα πιο σκληρό Σύμφωνο δημοσιονομικής και εργασιακής εξουθένωσης!
Τρέφουν πελώριες αυταπάτες όσοι πιστεύουν ιδιοτελώς ή αφελώς ότι η ΟΝΕ και το ευρώ μπορούν να μεταρρυθμιστούν και να ευνοήσουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας, την ευρωζώνη και τους λαούς της!
Αντίθετα, όλες οι μεταρρυθμίσεις που επισυμβαίνουν στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος είναι σε χειρότερη, πιο αντεργατική και αντιαναπτυξιακή πειθάρχηση.
Από την άλλη, ακόμα και μεταρρυθμιστικά βήματα χαλάρωσης, αν υπάρξουν, στο πλαίσιο του ευρώ, αυτά ούτε καν ως «ασπιρίνες» δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Η ΟΝΕ και το ευρώ ως ταξικά και οικονομικά προσδιορισμένοι μηχανισμοί δεν μεταρρυθμίζονται για να μετατραπούν στο αντίθετό τους, που είναι βαθιά ριζωμένα στον συστατικό πυρήνα τους!
Σήμερα όσο ποτέ η διασφάλιση μιας διεξόδου της χώρας αλλά και της ευρωπεριφέρειας και της ευρωζώνης από την κρίση συνδέεται με βαθιές προοδευτικές αλλαγές και μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Αυτή η νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη διαγραφή του χρέους, την ανάκτηση νομισματικής αυτονομίας και τη διαμόρφωση μιας νέας νομισματικής πολιτικής που θα ευνοεί την απαγκίστρωση από τον κλοιό των διεθνών αγορών και την ενίσχυση της αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης σε μια νέα κατεύθυνση περιφερειακής, μεσογειακής και ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Όλα τούτα είναι απολύτως ασύμβατα με την παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη και στο πλαίσιο των σκληρών δουλειών που επιβάλλει το ευρώ.

Η έξοδος από το ευρώ και η προώθηση νέου εθνικού νομίσματος σε νέα προοδευτικά πλαίσια και με νέους προοδευτικούς όρους σε σχέση με την παλιά δραχμή, γίνεται προϋπόθεση και το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί μια νέα αναγεννητική προσπάθεια!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου