8/7/11

Θέμα μηνών, ίσως, η ''άτακτη'' χρεοκοπία της χώρας!


ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ αφανίζουν χωρίς έλεος την Ελλάδα!

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος; ποιος;


Όλοι γνωρίζουν ότι η "χρεοκοπία" της Ελλάδας είναι βέβαιη και αναπότρεπτη.

Όλοι, επίσης, ανεξάρτητα από όσα λένε δημοσίως, τώρα πια γνωρίζουν ότι τα αλλεπάλληλα μνημόνια δεν αποβλέπουν να δώσουν διέξοδο στην ελληνική οικονομία.
Αντίθετα, τα μνημόνια επιβάλλονται για δύο λόγους:
Πρώτος λόγος είναι η κοινωνική και εργασιακή κατεδάφιση της χώρας και η γενική εκποίησή της.
Δεύτερος λόγος είναι η αγορά χρόνου!
Και η αγορά χρόνου, στην οποία αναφέρθηκε η Μέρκελ είναι απολύτως αναγκαία για να μεταφερθεί το χρέος από τις τράπεζες στα κράτη και το ΔΝΤ και για να στεγανοποιηθούν μέχρι τότε, όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις της "ελεγχόμενης" πτώχευσης της χώρας στην ευρωζώνη και όχι μόνο!

Βεβαίως τίποτα από όλα τούτα δεν πρόκειται να συμβεί! Οι κυρίαρχοι στην Ελλάδα και την ΕΕ λογαριάζουν για άλλη μια φορά στον αέρα!
Και αυτό διότι, όσο και αν αγοράζουν χρόνο, δεν απομακρύνουν το ευρωπαϊκό "ντόμινο" εξαιτίας μιας "ελεγχόμενης" πτώχευσης της Ελλάδας, αφού, όσο η ελληνική οικονομία διατηρείται ως "άταφο πτώμα", επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται, η κατάσταση στην ευρωπεριφέρεια και στην ευρωζώνη!
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όσο εφαρμόζονται τα μνημονιακά προγράμματα, τόσο η πτώχευση και μάλιστα η απρόβλεπτη, "άτακτη" και "ανεξέλεγκτη" πτώχευση της χώρας έρχεται πιο κοντά.

Ανεξέλεγκτη πτώχευση;

Είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, ίσως το πιθανότερο αυτή η πτώχευση να ξεσπάσει τους αμέσως επόμενους μήνες.
Και αυτό για τους εξής αλληλένδετους λόγους:

Πρώτος λόγος είναι ότι μνημονιακά προγράμματα, όπως αυτό του μεσοπρόθεσμου εκτρώματος, είναι αδύνατον να εφαρμοστούν αλλά και όσο προωθείται η εφαρμογή τους τόσο βαθαίνουν την ύφεση και την αποδιοργάνωση της οικονομίας, με αποτέλεσμα ένα αδιέξοδο ατέλειωτο φαύλο κύκλο!

Δεύτερος λόγος: Όσο εφαρμόζονται τα μνημονιακά προγράμματα και ειδικότερα το μεσοπρόθεσμο τέρας τόσο το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θα παραλύει και θα απομονώνεται ασφυκτικά από την κοινωνία και τόσο οι λαϊκές αντιδράσεις θα γίνονται πιο έντονες και εκρηκτικές!

Αυτές οι λαϊκές αντιδράσεις από ένα σημείο και πέρα οδηγούν τα πράγματα σε ένα σημείο όπου όλο το σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει.

Τρίτος λόγος: Η ραγδαία ύφεση και αποδιοργάνωση της οικονομίας επιφέρει μια ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση κεφαλαίων και ειδικότερα καταθέσεων, μαζί με την απελπιστική αύξηση των "κόκκινων" δανείων, πράγματα που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να "κρυφτεί" άλλο το πρόβλημα των τραπεζών!

Από εκεί και πέρα γίνεται πολύ δύσκολο το τραπεζικό σύστημα να συνεχίζει να στηρίζεται από την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις του δημοσίου.

Ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σχοινί!

Αν αυτή θα είναι η πραγματικότητα των επόμενων μηνών και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί οδεύουν ταχύτατα οι εξελίξεις, τότε το μοιραίο γίνεται μάλλον αναπότρεπτο!
Ανά πάσα στιγμή και δια ασήμαντον "αφορμή', μια μέρα του Φθινοπώρου, μπορεί να επισυμβεί μια "ανεξέλεγκτη" και "αιφνίδια" πτώχευση!

Αυτή μπορεί να προκύψει για μια σειρά λόγους όπως τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, που θα προκαλέσει κερδοσκοπικό μπουμ σε βάρος της ευρωπεριφέρειας και του ευρώ είτε από την εκδήλωση ενός πανικού μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τράπεζες κλπ.
Τι μπορεί να πράξει τότε η ΕΕ και γενικότερα η τρόικα;
Ελάχιστα πράγματα, έως τίποτα!
Αυτή η ανεξέλεγκτη πτώχευση της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα εκτός ευρώ, σε στάση πληρωμών και σε χαώδεις καταστάσεις!
Όλα αυτά που οι κυρίαρχοι κύκλοι φοβούνται και καταριούνται μπορεί να επισυμβούν με τον πιο απρόβλεπτο, όμως, και χαώδη τρόπο χωρίς όσοι επικίνδυνοι μας κυβερνούν να μπορούν να δώσουν θετική προοπτική!

Υπάρχει εναλλακτική λύση!

Απέναντι στην διαρκή μνημονιακή λεηλασία και την επερχόμενη, κατά πάσα πιθανότητα, "άτακτη" πτώχευση, η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτική λύση!
Αν υπήρχε στη χώρα μια κυβέρνηση που ήθελε να προασπίσει στοιχειωδώς το συμφέρον του τόπου και του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να διακηρύξει ευθέως ότι το χρέος είναι αδύνατο να αποπληρωθεί κανονικά και ότι διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευσή του!

Μια επαναδιαπραγμάτευση που στόχο θα έχει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την θεσμοθέτηση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του υπολοίπου.
Αυτή η διεκδίκηση δεν είναι καθόλου παράλογη αλλά ώριμη και ρεαλιστική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα και όχι μόνο.
Η Ελλάδα, μάλιστα, θα έπρεπε να διεκδικήσει μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με όπλο τη στάση πληρωμών!
Όφειλε να διακηρύξει ότι αν και εφόσον η διαπραγμάτευση αυτή δεν επιτύχει, τότε η χώρα έχει σχεδιάσει και θα ακολουθήσει το δρόμο της μη αποπληρωμής του χρέους και της μη αναγνώρισης από εκεί και πέρα των τόκων, ως αφετηρία ενός νέου προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας!

Η απειλή και μόνο της διακοπής αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την ευρωζώνη αλλά και τις ΗΠΑ, είναι πθανό, το πιθανότερο ότι θα υποχρέωνε τους κυρίαρχους της ΕΕ να διαπραγματευτούν σοβαρά με την Ελλάδα για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Βεβαίως, ένα τέτοιο ας πούμε θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις αυτές, θα προκαλούσε  ένα "σοκ" για όλη την ΕΕ και τη μετέπειτα πορεία της, γιατί θα έπρεπε να συνοδευθεί με "δύσκολες" αποφάσεις που θα επέφεραν σημαντικό κόστος και όχι μόνο!
Αν, όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν πετύχουν, τότε ο δρόμος της στάσης πληρωμών για τη χώρα και της συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερος από τη συνέχιση της αδιέξοδης μνημονιακής λεηλασίας!
Η μονομερής διακοπή αποπληρωμής του χρέους ή "στάση πληρωμών" (ή "πτώχευση", όπως τρομοκρατικά αποκαλείται) καθόλου δεν σημαίνει καταστροφή για τη χώρα!
Η "στάση πληρωμών", βεβαίως, αν θα επισυμβεί αιφνίδια και ανεξέλεγκτα χωρίς σχεδιασμό και εναλλακτική προοπτική, θα προκαλέσει, όπως είναι προφανές χαώδεις καταστάσεις.

Τολμηρή, συμπαραταγμένη αριστερά!

Αν, όμως, μιλάμε για μια στάση πληρωμών που θα συντελεστεί, ως επιλογή, συνειδητά και σχεδιασμένα και ακολουθηθεί από ένα συνεκτικό πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης, τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν όχι μόνο θα είναι εντελώς βραχυπρόθεσμα και αντιμετωπίσιμα αλλά και πολύ σύντομα η χώρα θα γνωρίσει πρωτόγνωρους δρόμους αναπτυξιακής απογείωσης, παραγωγικής αναβάθμισης και συνολικής αναγέννησης!

Σήμερα η Αριστερά αντί να εμφανίζεται βραχυκυκλωμένη φοβισμένη ως προς το να πει τα πράγματα με το όνομά τους και ανήμπορη να αρθρώσει συνεκτική εναλλακτική πρόταση συνολικά και ειδικότερα για το χρέος, οφείλει να συμπαραταχθεί και να τολμήσει να θέσει στο επίκεντρο της προοδευτικής της πρότασης τη διαγραφή του χρέους, τη στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ, την αμφισβήτηση και σύγκρουση με την ΕΕ για νέους ανατρεπτικούς προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου