9/6/11

Έκθεση τρόικας: άσφαιροι εκβιασμοί με 5η δόση λες και οι πολίτες τρώνε «κουτόχορτο»!

Πέμπτη στη βουλή το μεσοπρόθεσμο – 28 Ιουνίου η ψήφιση του!

Όλοι-όλες στις πλατείες και στους δρόμους! no passaran!

Σε μια κωμική και άσφαιρη απόπειρα εκβιασμού και αντιπερισπασμού, η τρόικα, με την έκθεση που εκπόνησε για την ελληνική οικονομία, συνδέει τη χορήγηση της 5ης δόσης με την απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας το 2012-13-14!

Προφανώς και ατυχώς, ο αστήρικτος «εκβιασμός» απευθύνεται αφενός στους κυρίαρχους της Ε.Ε., πρώτα απ' όλα τη Γερμανία, να σπεύσει να αποφασίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και αφετέρου προς τον ελληνικό λαό να σταματήσει να αντιδρά και να «καταπιεί» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα!

Ο εκβιασμός, όμως, ιδιαίτερα προς τον ελληνικό λαό είναι απολύτως αβάσιμος και άνευ περιεχομένου, αφού αν δεν δοθεί η 5η δόση και περαιτέρω πρόσθετη χρηματοδότηση, τότε η χώρα μας θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών!


Σε μια τέτοια περίπτωση, το θύμα δεν θα είναι η Ελλάδα, για την οποία η στάση πληρωμών είναι χίλιες φορές προτιμότερη από τη μνημονιακή λεηλασία, αλλά η ευρωζώνη και μαζί της οι ευρωπαϊκές τράπεζες και συνακόλουθα το δολάριο, που θα οδηγηθούν σε κατάρρευση!
Κατά παράδοξο τρόπο τα ως άνω επιβεβαιώνονται και από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετά τη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να το «ψηφίσει» μέχρι τις 28 Ιουνίου!

 
 Η iskra, προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει από διάφορες ιστοσελίδες τα σχετικά ρεπορτάζ:  

ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ Η 5Η ΔΟΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ  

Ρητά συνδέει η τρόικα στην έκθεσή της την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς «απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το 2012».
Η τρόικα αναμένει βαθύτερη ύφεση για φέτος (-3,8% του ΑΕΠ) και ασθενική ανάκαμψη από το 2012. Διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» από το τέλος του 2010 ενώ ζητά νέα μέτρα φέτος για τη μείωση του ελλείμματος.
Τα μέτρα αυτά, καθώς και η έκθεση, συζητήθηκαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο καλεί την Αθήνα να στείλει το Μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 20 Ιουνίου.
Μάλιστα, όπως ανέφερε μετά τη διάσκεψη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί «υπογράμμισαν τη σημασία της διακομματικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα», αναφέροντας πως η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.
«Το Eurogroup αποτιμά θετικά την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.
Οι 17 υπουργοί αναφέρουν ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

«Η επόμενη αποδέσμευση δεν μπορεί να λάβει χώρα εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης» του τρέχοντος προγράμματος, υπογραμμίζει το κείμενο της έκθεσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα «πιθανότατα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012», καθώς το κόστος δανεισμού, βάσει των spread, θα ήταν απαγορευτικό -κάτι που δύσκολα θα αλλάξει εντός λίγων τριμήνων, εκτιμά η τρόικα, προκαλώντας πρόβλημα στη χρηματοδότησή της.
Αυτό διαψεύδει τους υπολογισμούς που έχουν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του τρέχοντος προγράμματος, στο οποίο έτσι δημιουργείται κενό χρηματοδότησης. Εάν δεν καλυφτεί αυτό το κενό, δεν μπορεί να αποταμιευτεί η πέμπτη δόση, σημειώνει η έκθεση.

ΒΑΘΥΤΕΡΗ Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2011

Η ύφεση φέτος, εκτιμά η τρόικα, θα διαμορφωθεί στο 3,8% και η ανάκαμψη -αν και με χαμηλούς ρυθμούς, όπως σημειώνεται- προβλέπεται από το 2012 και έπειτα.
Τα έσοδα συνεχίζουν να υπολείπονται των στόχων, ακόμη και με βάση τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, επισημαίνει, λέγοντας πως το πακέτο πρέπει να εφαρμοστεί αποφασιστικά με «την υποστήριξη όλων των τμημάτων της κυβέρνησης».
Η σχετική νομοθεσία «αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου» σημειώνει η έκθεση.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Η έκθεση καλεί για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας πως αρκετά από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου συνεισφέρουν ελάχιστα στα έσοδά του -ενώ ζημιογόνοι φορείς «επιβαρύνουν τους φορολογούμενους»- και η ιδιωτικοποίησή τους θα βελτιώσει τους κρατικούς ισολογισμούς, με μικρό τίμημα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα μία ανεξάρτητη αρχή αποκρατικοποιήσεων στην οποία Κομισιόν και κράτη της Ευρωζώνης θα έχουν δικαίωμα τοποθέτησης «παρατηρητών».
Όσον αφορά δε το πολιτικό σκηνικό, η τρόικα αναφέρει ότι διαπιστώνει μεν σημεία σύγκλισης του προγράμματος προσαρμογής και των εξαγγελιών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αναφέρει πως οι προτάσεις της για μεγάλες φορολογικές περικοπές είναι «μη ρεαλιστικές».
Η έκθεση «συμφώνησε τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση πως πρέπει, από το φθινόπωρο, να υπάρξουν πολιτικές προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καταργώντας φοροαπαλλαγές με συνέπεια τη μείωση στη φορολόγηση της εργασίας».  

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ  

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (περί τις 20 Ιουνίου) αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου.
Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκριση της 5ης δόσης: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν από τη διαφορά απόψεων που υπάρχει με την ΕΚΤ. Είναι, όπως αναφερόταν από υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, σαν να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένα μονοπάτι ανάμεσα σε κάτι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να πάρουν μέρος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας μπορεί να φθάσει και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού θα δοθεί. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν σε αυτή και ιδιώτες ή όχι.
Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου θα απουσιάζει μάλλον η μείωση των αφορολογήτων ορίων, αλλά θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται επίσης αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.
Εξάλλου φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα.

Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την οποία συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ και συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας. Εκεί εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις από Γερμανούς, Ολλανδούς και Φιλανδούς, οι οποίοι έχουν κάποιες δυσκολίες να πείσουν τα κοινοβούλιά τους.
Ενημέρωσε επίσης ότι ενόψει της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ και της συνάντησής της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, την ώρα της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να μάθει την κατάσταση και ο κ. Παπακωνσταντίνου του εξήγησε πώς έχουν οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός ρώτησε αν θα βοηθούσε κάτι στη λήψη αποφάσεων και ο Έλληνας ομόλογός του, απάντησε υπενθυμίζοντάς του προηγούμενη πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Πηγή:  http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου