16/5/11

Ελλάδα και μνημόνιο, χωρίς Στρος - Καν

Η σύλληψη Στρος - Καν ματαίωσε αναγκαστικά τη συνάντησή του με την Α.Μέρκελ, για την Ελλάδα. Ο Γ.Πεταλωτής δήλωσε πως δεν αλλάζει τίποτε καθώς η Αθήνα «λειτουργεί θεσμικά» έναντι του Ταμείου, ενώ κυβερνητικό στέλεχος μιλά για «βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις»

Πρώτη συνέπεια από τη σύλληψη Στρος - Καν ...  η συζήτηση περί Ελλάδας, με την καγκελάριο Μέρκελ.Πρώτη συνέπεια από τη σύλληψη Στρος - Καν ... η συζήτηση περί Ελλάδας, με την καγκελάριο Μέρκελ.

Όπως ήταν φυσικό, οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του ΔΝΤ ματαιώθηκαν. «Οι συνομιλίες ματαιώνονται», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που διευκρίνισε ότι στο Βερολίνο δεν πρόκειται να μεταβεί κάποιος αντιπρόσωπος του επικεφαλής του Ταμείου.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, δηλώνει ο Γ.Πεταλωτής, απορρίπτοντας συνέπειες από την απουσία του Στρος - Καν από το τιμόνι του ΔΝΤ.

Αντίθετα, εκπρόσωπος του Eurogroup επιβεβαίωσε το απόγευμα της Κυριακής πως «μπορέσει δεν μπορέσει ο Στρος - Καν να παραστεί στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup για την Ελλάδα, το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί «αρμοδίως» και «δεόντως».

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως η σύλληψη του Στρος - Καν δεν θα επιβαρύνει την επιχείρηση διάσωσης, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για το «Έθνος της Κυριακής» , ο Στρος-Καν κατά τη σημερινή έκτακτη μετάβασή του στο Βερολίνο θα προσπαθούσε να μεταπείσει την καγκελάριο Μέρκελ ώστε αυτή να συναινέσει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος της Ελλάδας που πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ηρεμία την ευρωζώνη.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Έθνους πατώντας εδώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χωρίς κανένα σχόλιο για τον ίδιο τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η σύλληψη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δεν φέρνει καμιά αλλαγή στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας την Κυριακή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση Στρος Καν, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση».

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters

Όπως, αναφέρει το Reuters, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε κρατώντας την ανωνυμία του ότι η σύλληψη του Στρος - Καν «σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις», αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει «πολύ καλή γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις «δεν θα επηρεάσουν την πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου