13/5/11

ΔΝΤ: Η δημοσιονομική κρίση μπορεί να χτυπήσει και τον πυρήνα της ευρωζώνης!

Του Πάνου Μαραγκού
Μέχρι  και τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ αποδομούν την προπαγάνδα για τους «τεμπέληδες» του νότου...

Σε εξαιρετικά ανησυχητικές προβλέψεις που προοιωνίζουν αρνητικότατες εξελίξεις τόσο σχετικά με το άμεσο μέλλον της Ευρωζώνης όσο και με τις επερχόμενες επιθέσεις σε εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προβαίνει το ΔΝΤ, στην 6μηνιαία έκθεσή του.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ, εκτιμά πως η κρίση χρέους μπορεί να εξαπλωθεί σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Βρετανία. Σημείο κλειδί σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελούν τα κρατικά ομόλογα χωρών (πχ Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο Βρετανία), τα οποία λήγουν το 2011, και τα οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

«Γενικότερα, οι πιέσεις στη χρηματοδότηση των χωρών με υψηλά ελλείμματα, έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να εκτίθενται σε μεγαλύτερο ρίσκο και να εξαρτώνται περισσότερο από τα ιδιωτικά κοινοπρακτικά δάνεια», υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Από ότι φαίνεται τα πολύ υψηλά επιτόκια για την αναχρηματοδότηση των κρατικών ομολόγων των χωρών αυτών, θα αυξήσουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά ελλείμματα ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέα πακέτα ακραίας λιτότητας, στα πλαίσια εφαρμογής φυσικά του Συμφώνου για το ευρώ!

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ από τη διαδικτυακή πύλη www.capital.gr


ΔΝΤ: Η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να εξαπλωθεί στον πυρήνα

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης και σε τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην εξαμηνιαία έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι αν και η χρηματοοικονομική ενοποίηση ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των χρεών στις τρεις υπό κρίση χώρες, περαιτέρω ενοποίηση θεωρείται αναγκαία ώστε να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Το ΔΝΤ παρείχε δάνεια στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία σε συνεργασία με την ευρωζώνη, και θα συνεισφέρει και σε αυτό της Πορτογαλίας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και πέρα από τις χώρες αυτές.
«Η ισχυρή πολιτική ανταπόκριση έχει συγκρατήσει επιτυχώς τα προβλήματα κρατικού χρέους και του χρηματοοικονομικού κλάδου στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Ωστόσο, η μετάδοση στον πυρήνα της ευρωζώνης και στη συνέχεια στην αναδυόμενη Ευρώπη, παραμένει ένα χειροπιαστό ρίσκο», δηλώνει το Ταμείο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα ασθενή τραπεζικά συστήματα παραμένουν μια απειλή για τη χρηματοοικονομική υγεία των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, καθώς και ότι αποδυναμώνει περαιτέρω τις τράπεζες, καθώς μειώνεται η αξία των χαρτοφυλακίων τους με κρατικά ομόλογα.

Το ΔΝΤ δηλώνει ότι η ωρίμανση των ομολόγων το 2011 θα είναι αντίστοιχη με το 10% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Βρετανία, θα έχουν σημαντικά υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης. «Γενικότερα, οι πιέσεις στη χρηματοδότηση των χωρών με υψηλά ελλείμματα, έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να εκτίθενται σε μεγαλύτερο ρίσκο και να εξαρτώνται περισσότερο από τα ιδιωτικά κοινοπρακτικά δάνεια», υποστηρίζει το Ταμείο.

Όπως εξηγεί στην έκθεση, η μερική ενοποίηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων μετά από την καθιέρωση του ευρώ, ευθύνεται εν μέρει για το μέγεθος και τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ενώ οι επενδυτές ομολόγων είχαν επίσης το δικό τους ρόλο στο έργο, αγνοώντας τα προβλήματα που συγκεντρωνόταν. «Τα risk premiums παρέμεναν χαμηλά, οπότε οι τρέχουσες ανισορροπίες στο ισοζύγιο έγιναν πιο ευρείες και πιο επίμονες. Οι αγορές δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα μέχρι τα μέσα του 2007, αγνοώντας το ρίσκο χρεοκοπίας και καλύπτοντας τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες με χαμηλά επιτόκια, τα οποία αύξησαν και τις αυτοτροφοδοτούμενες φούσκες. Με το να μην απαιτούν υψηλότερο risk premium, οι αγορές απέτυχαν να συγκρατήσουν αυτή την άρρωστη εξέλιξη, μέχρι που πλέον ήταν πολύ αργά για μια ομαλή προσγείωση».

Μάλιστα, επισημαίνει πως η αποτυχία για τη χρέωση των κατάλληλων και υψηλών επιτοκίων όταν δάνειζε σε κυβερνήσεις, ήταν εν μέρει και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επενδυτές δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα έσωζαν τις χώρες που είχαν πρόβλημα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει αυτή η διασύνδεση των τραπεζικών τους συστημάτων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ευρωζώνη δεν θα πρέπει να υποχωρήσει από την χρηματοοικονομική ενοποίηση. Αντίθετα, θα πρέπει να την κάνει πιο ολοκληρωμένη, καθώς έτσι θα αποφευχθούν μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, και θα μειωθεί η εξάρτηση από τα κυβερνητικά κεφάλαια. Τονίζει ακόμη ότι η απαιτούμενη μείωση του αριθμού των τραπεζών της ευρωζώνης προχωράει πολύ αργά, καθυστερώντας την περαιτέρω ενοποίηση. «Σε πολλές περιπτώσεις, η ανασυγκρότηση έχει οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό στην εγχώρια αγορά και σε πώληση των διεθνών δραστηριοτήτων, κάτι που μειώνει τη χρηματοοικονομική ενοποίηση».

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με τους στόχους των κυβερνήσεων. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 6,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2012 από το 7,4% που ήταν φέτος, της Ιρλανδίας στο 8,9% από το 10,8% και της Πορτογαλίας στο 5,5% από το 5,6%.
Μεσοπρόθεσμα, η επιστροφή των εν λόγω χωρών σε ρυθμούς ανάπτυξης θα αποτελέσει βασικό στοιχείο ώστε η Ευρωζώνη να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. «Ο πιο σημαντικός παράγοντας μακροπρόθεσμα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στις πληγείσες χώρες, με ενίσχυση του ρόλου των εμπορεύσιμων τομέων και εξαγωγών και μείωση της εξάρτησης από μη εμπορεύσιμους τομείς, χρηματοροές και εγχώρια ζήτηση».

Για τον σκοπό αυτό η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αυξήσει πολύ γρήγορα το βασικό της επιτόκιο από τη στιγμή που «που η νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ μπορεί να παραμείνει σχετικά διευκολυντική», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Πηγή:  http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου