17/5/11

«Χούντα» ΕΕ στην Ελλάδα: χωρίς συναίνεση, κόβεται η χρηματοδότηση!


Ελλάδα και ΔΝΤ
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ""Συναινέστε για βουνά μέτρων και θα συζητήσουμε για νέα χρηματοδότηση και επιμήκυνση!" 

Τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων και Αρμαγεδδών δημοσιονομικών μέτρων μέσα στο 2011! 

Τελικώς, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, για συμφωνία των πολιτικών κομμάτων πάνω στο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν αποτελούσαν μια κίνηση, η οποία σκοπό είχε να προετοιμάσει ή να βολιδοσκοπήσει καταστάσεις.

Αντιθέτως, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), και ο Πρόεδρος του οργάνου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε ως απαράβατο όρο για μια νέα τροϊκανή χρηματοδότηση (πέραν δηλαδή των €110 δις) καθώς και για οποιαδήποτε συζήτηση περί επιμήκυνσης, την άμεση συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων πάνω στο μνημονιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα, με τα σχετικά ρεπορτάζ, η συναίνεση αυτή, ζητήθηκε να γίνει στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου οι αρχηγοί των δύο εν δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, απέστειλαν επιστολές, στην Κομισιόν, το Eurogroup, την ΕΚΤ αλλά και στο ΔΝΤ, δηλώνοντας την πίστη τους στο μνημονιακό πρόγραμμα.

Όπως το έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, "είναι ζήτημα εθνικό, όχι κομματικό...δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά αφορά την Ευρώπη".

Το τι ακριβώς θα γίνει με μια πιθανή νέα τροϊκανή χρηματοδότηση (ύψους €50 – 60 δις), αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί τυπικά στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Ιούνη. Σε ότι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του ομολογιακού ("ιδιωτικού") χρέους, υπάρχει "διχασμός", με τη Γερμανία να την υποστηρίζει και την ΕΚΤ μαζί με ορισμένες βόρειες χώρες να την ξορκίζουν!
Από ότι φαίνεται πάντως οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα θέματα αυτά, θα γίνουν ταυτόχρονα με την στοιχειοθέτηση του Μνημονίου ΙΙ, το οποίο είναι πλέον κοινό μυστικό, πως θα είναι πολύ σκληρότερο του Μνημονίου Ι.

Σε ότι αφορά τα ειδικότερα μέτρα, που απαιτούνται ήδη από την Ελλάδα και για τα οποία δεσμεύτηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώτα από όλα έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσό- στόχος των €15 δις μέχρι το 2013, αυξάνεται χωρίς όμως να προσδιορίζεται το εύρος της αύξησης αυτής.
Μάλιστα, συζητήθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο, οι ιδιωτικοποιήσεις να διενεργηθούν είτε από ξένο οίκο είτε από "ανεξάρτητο" φορέα, ο οποίος θα διοικείται ουσιαστικά από την τρόικα.

Ταυτόχρονα υπήρξε απόλυτη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, για τη λήψη όσων δημοσιονομικών μέτρων απαιτηθούν, προκειμένου το έλλειμμα να κινηθεί εντός των στόχων του εκτροχιασμένου Προϋπολογισμού του 2011 (7,4% επί του ΑΕΠ). 

Προφανώς, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια μαζικότατων περικοπών (πχ επιδόματα ανεργίας, κοινωνική πρόνοια κλπ), οι οποίες θα βαθύνουν έτι περαιτέρω την ύφεση και θα εντείνουν τα φαινόμενα εξαθλίωσης!

Πηγή: http://www.iskra.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου