21/5/11

Η χώρα στη θηλιά μιας σπαρασσόμενης «χούντας» των Βρυξελλών!

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: αν δεν εφαρμόσετε στο ακέραιο το μνημόνιο, τέρμα η χρηματοδότηση!

ΕΚΤ: αν γίνει αναδιάρθρωση, θα βγει η πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες!

Λίγες ημέρες μετά την δραστηριοποίηση του Όλι Ρεν, ως διαιτητή του αστικού πολιτικού συστήματος, ο οποίος ζήτησε συναίνεση πάνω στο μνημόνιο, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις, η ΕΕ επανήλθε εκτοξεύοντας νέες απειλές και εκβιασμούς!

Κατ αρχήν, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε επίσης ξεκάθαρα θέμα μη – εκταμίευσης νέων τροϊκανών κονδυλίων (5η δόση κλπ), στο βαθμό που η Ελλάδα δεν εφαρμόσει στο ακέραιο το μνημονιακό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό την αιγίδα της τρόικα, ο κ. Γιούνκερ, απέκλεισε μεν μια "γενικευμένη" αναδιάρθρωση (πχ με κούρεμα κλπ), αλλά τάχθηκε διακριτικά υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης, δηλαδή μόνο επιμήκυνση τμήματος του ομολογιακού χρέους (reprofiling), στα πλαίσια ενός "ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων" (Μνημόνιο2;). Μια τέτοια πρόταση, ικανοποιεί στο έπακρο τα συμφέροντα των πιστωτών, καθώς εξασφαλίζει ότι θα πάρουν όλα τα λεφτά τους με την Ελλάδα παράλληλα να πληρώνει τόκους, για όσο διάστημα θα κρατήσει η επιμήκυνση αυτή.

Από την άλλη, ακόμα και σε αυτήν την πρόταση ένα τμήμα των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, αντιστέκεται λυσσαλέα. Πρόκειται για την ΕΚΤ, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, και η οποία με δηλώσεις δύο κορυφαίων στελεχών της, προέβη σε απροκάλυπτους εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση του κρατικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε με δηλώσεις του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, λέγοντας στο Reuters πως «η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την αποδεκτικότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων», κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα την Τετάρτη, για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist.
«Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν αδύνατη», φέρεται να προσέθεσε.

Μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες πρακτικά σε κατάρρευση, καθώς εξαρτώνται από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, μιας και είναι αποκλεισμένες από τη διεθνή διατραπεζική αγορά. Σε αυτά τα πλαίσια αυτά, βαρύνουσα σημασία έχει και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος είχε επαφές με στελέχη της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Από τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πως η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, πάει χέρι – χέρι με τη διαγραφή του χωρίς όρους του χρέους, ή τουλάχιστον, του μεγαλύτερου μέρους του, όπως προτείνει εδώ και καιρό η Iskra.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις των Γιούνκερ – Τρισέ – Σταρκ, αν και αντιθετικές, δείχνουν ξεκάθαρα, πως πλέον η ΕΕ λειτουργεί με άκρως αυταρχικούς όρους, που προσομοιάζουν σε δικτατορία, απέναντι στην Ελλάδα και στις λοιπές χώρες της Ευρωπεριφέρειας. 

Και αυτό γιατί οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ένωσης, έχουν την ικανότητα, ακόμα και όταν είναι διχασμένοι όπως τώρα, να προβαίνουν σε απίστευτους εκβιασμούς, καθιστώντας έτσι τη ρήξη μαζί τους απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από το σημερινό της αδιέξοδο!

Πηγή:  http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου