10/4/11

Αναστολή λειτουργίας σε Αρεταίειο - Αιγινήτειo

Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές σελίδες το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές ασθενών

Η έλλειψη κονδυλίων εντείνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι μετά από συνεδρίαση στην οποία μετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί, αποφασίστηκε να σταματήσουν τις εισαγωγές στο Αιγινήτειο και το Αρεταίειο, καθώς δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων και τα οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Αρμόδιοι του νοσοκομείου επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν χρήματα για τρόφιμα, καύσιμα αλλά ούτε και για φάρμακα.
Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού, εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στον "αέρα", λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως τα δύο νοσοκομεία εξέπεμπαν σήμα κινδύνου από τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας πως η μειωμένη κατά 30% επιχορήγησή τους από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο και υπάγονται, επιδείνωνε τη βεβαρημένη κατάστασή τους.

Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αρεταίειου καθηγητής Διονύσιος Βώρος επέκρινε το γεγονός πως χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως στα κρατικά νοσοκομεία δεν υπήρξαν περικοπές, αλλά αντίθετα έγινε και ρύθμιση των χρεών τους.

Τα προβλήματα στα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα των δραματικών περικοπών στην επιχορήγηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι πέρα από τις περικοπές στις επιχορηγήσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας χρωστά τους μισθούς των ειδικευομένων γιατρών στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ενός ολόκληρου χρόνου και αρνείται να καταβάλλει το ποσό που αφορά τη μισθοδοσία τους. 

Επίσης η Περιφέρεια χρωστά ένα μεγάλο ποσό για υπηρεσίες του Νοσοκομείου αλλά και αυτή έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών προς τα δυο Πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ήδη εξαιτίας των περικοπών στις επιχορηγήσεις τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ βρίσκονται μπροστά σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΕΙ Πειραιά αναστέλλει την λειτουργία του εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων για μια βδομάδα.

Από τις δραματικές περικοπές αλλά και την πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φαίνεται ότι δεν γλυτώνουν και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Τα δημοσιεύματα για τεράστιες ελλείψεις σε υλικά στα Νοσοκομεία αλλά και για κλείσιμο νοσοκομείων είναι συνεχή.

Οι κοινωνικοί τομείς της Υγείας και της Παιδείας έχουν μπει πλέον στο στόχαστρο του μνημονίου και της τρόικα.

Ο αγώνας για την ανατροπή αυτή της πολιτικής, για μια άλλη προοδευτική πολιτική, με ανοικτούς τους ορίζοντες στο Σοσιαλισμό, είναι αγώνας και για την «επιβίωση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και Παιδείας.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου