25/4/11

FUKUSHIMA: Εφιάλτης χωρίς τέλος!

Υπόγειο τείχος στη Φουκουσίμα
 altΠαγκόσμιος πυρηνικός τρόμος

Νέο μεγαλύτερο Τσερνομπίλ

H πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα εξελίσσεται στη μεγαλύτερη, ίσως, τραγωδία που έχει συμβεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και  έχει σημάνει τον απόλυτο συναγερμό, όχι μόνο  στην ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας αλλά  σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας ρίγη τρόμου στην παγκόσμια κοινότητα.

Aπό την πρώτη στιγμή είχαμε αποκαλύψει τα ψεύδη και την παραπλάνηση σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και είχαμε επισημάνει την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης για όλο τον πλανήτη που σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τις τραγικές διαστάσεις ενός μεγαλύτερου Τσερνόμπιλ που παίρνει πλέον και επίσημα  η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.

Κλιμάκιο ειδικών που θα ερευνήσουν τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας αποφάσισε να στείλει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). 
Ο Ντένις Φλόρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, δήλωσε από τη Βιέννη ότι η υπηρεσία θα στείλει μία πρώτη ερευνητική ομάδα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πριν τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στο τέλος Ιουνίου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.

Η ομάδα των ειδικών θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη συνέχεια. Η ΙΑΕΑ θα συνεργαστεί με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.


Η ΙΑΕΑ ελπίζει ότι η ομάδα των ερευνητών θα κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, ώστε όσοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό.


Ο Φλόρι πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που διαρρέουν από το πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να μειωθούν σημαντικά αν οι προσπάθειες να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο.    

Όμως τα δύο αμερικάνικης κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα  ροµπότ, τα οποία εστάλησαν την Τετάρτη 19/4 για να εξερευνήσουν κτίρια αντιδραστήρων στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επέστρεψαν µε ένα αποθαρρυντικό μήνυμα: τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι πάρα πολύ υψηλά για να μπορέσουν να μπουν τα συνεργεία για να τους επισκευάσουν. 

Εντούτοις οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν την Κυριακή, σύμφωνα µε το οποίο η διαρροή ραδιενέργειας θα έχει σταματήσει και οι αντιδραστήρες θα έχουν σταθεροποιηθεί ως το τέλος του χρόνου.
Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα άρχισαν από την προηγούμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την απάντληση 25.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος από τα υπόγεια στο κτίριο του αντιδραστήρα 2. Το ραδιενεργό νερό μεταφέρεται σε προσωρινή δεξαμενή αποθήκευσης στο χώρο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ελπίδα της ιδιοκτήτριας εταιρείας Tepco είναι ότι η απάντληση θα μειώσει τα επίπεδα της ραδιενέργειας, επιτρέποντας στα συνεργεία την πρόσβαση ώστε να εκτελέσουν εργασίες επιδιόρθωσης στα συστήματα ψύξης του πυρηνικού σταθμού που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.


Η Tecpo εκτιμά πως θα έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο έως τα τέλη του 2011. Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να έλθουν στην επιφάνεια απρόβλεπτα εμπόδια.


Τα συνέργεια δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν σε κανένα από τα κατεστραμμένα κτίρια των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, αφότου τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.


Εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θαλασσινού ύδατος, και στη συνέχεια γλυκού, ώστε να εμποδιστεί η τήξη του πυρηνικού καυσίμου. Συνολικά πρέπει να απαντληθούν 70,000 τόνοι ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.


Υπό το βάρος της καταστροφής, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.

Eντούτοις ,σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκτοξεύτηκε η ραδιενέργεια στα υπόγεια ύδατα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Και ενώ η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco αναζητά τρόπο για να μεταφέρει περίπου 60.000 τόνους ύδατος που έχουν συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων 1,2 και 3, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. 

Την ίδια στιγμή, πολιτική κρίση ξέσπασε στη χώρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν.

Οι νέες μετρήσεις έγιναν ύστερα από εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απαντλήθηκαν από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη. Ειδικότερα τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων έδειξαν συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Επίσης, ανιχνεύθηκε ραδιενεργό καίσιο στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, στοιχείο που στην προηγούμενη μέτρηση έφτανε τα 1,4.

Η εταιρεία αναζητά τόπο ώστε να μεταφέρει άμεσα την ποσότητα ραδιενεργού ύδατος από την Φουκουσίμα, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος ψύξης. Σε περίπτωση δε που αυτό σταματήσει να λειτουργεί και οδηγηθούμε στην τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων ελλοχεύει ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Την ίδια στιγμή έκκληση για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων από το αίμα των εργαζομένων στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ως προληπτικό μέτρο για την περίπτωση που εκτεθούν σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας, απηύθυναν 5 γιατροί με επικεφαλής τον Τετσούγια Τανιμότο, του Ινστιτούτου Καρκίνου στο ιαπωνικό Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, και τον Σουίτσι Τανιγκούσι του νοσοκομείου Τορανόμον.

Σε επιστολή τους προς το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό The Lancet ότι θα ήταν φρόνιμο να αποθηκευτούν βλαστικά κύτταρα από τους εκατοντάδες εργαζόμενους. Σημειώνουν δε ότι αυτά μπορούν στη συνέχεια να μεταμοσχευτούν για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.
Οι Ιάπωνες καρκινολόγοι επισημαίνουν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να ευνοήσουν την παραγωγή νέων κυττάρων σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι μειώνονται με ακτινοθεραπεία.

Η επιστολή διαμαρτυρίας των γιατρών ακολούθησε την αντίσταση των υπευθύνων του πυρηνικού τομέα στην Ιαπωνία, που δεν επιθυμούν τη λήψη κυττάρων από τους εργαζόμενους.
 Οι αρχές της χώρας από την Δευτέρα 11/4, έχουν αναβαθμίσει τ ο επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας»
ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco.


«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ»
είπε αξιωματούχος της Tepco.

 Όλα δείχνουν πως ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες του μεγαλύτερου πυρηνικού εφιάλτη στην ιστορία της. Ο πυρηνικος τρόμος είναι πλέον παντού!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου