28/4/11

Προς κηδεμονευομένη αναδιάρθρωση – χειρότερη θηλιά στο λαιμό της χώρας!

Ομοβροντία γερμανικών δημοσιευμάτων υπέρ της αναδιάρθρωσης!
PIMCO: Δεν αποτελεί λύση μια νέα τροϊκανή χρηματοδότηση!

Σε ομοβροντία δημοσιευμάτων υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προέβη ο γερμανικός τύπος την Τετάρτη του Πάσχα, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, βρίσκονταν στο ιστορικά χαμηλότερο τους σημείο!

Αφορμή των γερμανικών δημοσιευμάτων στάθηκε η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας κατά το 2010 από το 9,4% στο 10,5% του ΑΕΠ. Όμως, αυτό δεν αποτελεί παρά μια γελοία πρόφαση καθώς η αναθεώρηση οφείλεται στην ύφεση, λόγω του Μνημονίου, και στην αλλαγή των κανόνων υπολογισμού, και όχι σε πρόβλημα διαφάνειας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων!
Με άλλα λόγια, η αναθεώρηση αυτή ήταν γνωστή από καιρό στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ και των αγορών!
Ας δούμε όμως τι λένε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Πρώτη, η Frankfurter Neue Presse, ισχυρίζεται πως “η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat αυξάνει τις αμφιβολίες” παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές περικοπές (πτώση δαπανών από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ) το αποτέλεσμα των οποίων όμως μετριάστηκε λόγω της ύφεσης!

Έτσι η γερμανική συντηρητική εφημερίδα φτάνει στο σημείο να εκτελεί το μνημονιακό πρόγραμμα, βασικός αρχιτέκτονας του οποίου ήταν και η γερμανική κυβέρνηση! «Αυτά συνιστούν απόδειξη του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της φορολογίας πνίγουν την ιδιωτική κατανάλωση, που στην Ελλάδα συνιστά τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ», επισημαίνει η Frankfurter Neue Presse.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, οι γερμανικοί Financial Times, κάνουν λόγο για “μεγαλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική τρύπα”!

Από κοντά, και το πιο γνωστό συντηρητικό περιοδικό Der Spiegel σημείωνει πως “το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του”.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου fund ομολόγων διεθνώς, της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handesblatt, τονίζει πως η Ελλάδα, θα χρειαστεί "κατά προτίμηση μία συναινετική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση", πυροβόλησε δε το Μνημόνιο λέγοντας πως προς το παρόν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κατά την εκτίμησή του, μία κρίση χρέους δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση της ρευστότητας, δηλαδή με νέο τροϊκανό δανεισμό. "Προσθέτοντας απλώς νέο χρέος στον ήδη υπέρογκο δανεισμό δεν είναι μία μακροπρόθεσμη λύση" καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα, αντιμετωπίζει μια λατινοαμερικανική κρίση χρέους, κινδυνεύοντας να ζήσει μια χαμένη δεκαετία!

Μια ημέρα πριν, ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνηση Λαρς Φελντ, τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Φαίνεται λοιπόν πως, γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι ήδη προετοιμάζουν στο παρασκήνιο, μια κηδεμονευόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για δύο λόγους:
Πρώτον, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2012, είναι απίθανη, κάνοντας ένα νέο δανεισμό από την τρόικα απαραίτητο. Αυτό όμως είναι αδύνατον να “περάσει” από το εκλογικό σώμα τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων χωρών.
Δεύτερον, όσο περνάει ο χρόνος και εκταμιεύονται όλο και περισσότερες δόσεις των τροϊκανών δανείων, τότε σε μια αναδιάρθρωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα διακρατικά δάνεια της τρόικα. Αυτό και αν είναι μη διαχειρίσιμο πολιτικά...

Έτσι είναι μάλλον θέμα (λίγου) χρόνου η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό την ηγεμονία της Γερμανίας. Η αναδιάρθρωση αυτή, ανεξαρτήτως της μορφής της (πχ έκταση του κουρέματος), δεν θα συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μια ανάσα για το λαό και τη χώρα!

Αντιθέτως, το μνημονιακό πρόγραμμα, θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα, εμπεριέχοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα ιδιαίτερα στον τομέα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στην τροχιά της ολοκληρωτικής κινεζοποίησης ημερομισθίων, εργασιακών σχέσεων και ποιότητας ζωής του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου