9/4/11

Σε εσωτερική στάση πληρωμών οδεύουν οι ΗΠΑ από τα ξημερώματα του Σαββάτου!

800.000 δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται με προσωρινή αργία!

Στα πρόθυρα στάσης πληρωμών βρίσκεται το αμερικανικό δημόσιο, καθώς το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος (για περισσότερα πατήστε εδώ), έχει σταθεί η αφορμή για το ξέσπασμα ενός απίστευτου σκυλοκαβγά μεταξύ των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκβιάζουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περικοπή δαπανών προκειμένου να συναινέσουν στη ψήφιση Προϋπολογισμού για το 2011. 

Από τις αρχές του έτους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «κινείται» με προσωρινούς προϋπολογισμούς, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέβηκε κατά 30% επί του ΑΕΠ!

Μια από τις τελευταίες προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, αφορούσε έναν προσωρινό Προϋπολογισμό, που θα κάλυπτε τις ταμειακές ανάγκες μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας καθώς και έναν πλήρη στρατιωτικό Προϋπολογισμό που θα εκτεινόταν μέχρι τα τέλη του 2011. Ο προσωρινός Προϋπολογισμός περιείχε περικοπές ύψους $12 δις μεταξύ των οποίων και το ολικό κόψιμο κονδυλίων για δραστηριότητες όπως οι εκτρώσεις, στα πλαίσια του ακραίου νέο συντηρητισμού της αμερικανικής Δεξιάς.

Τυχόν, ασυμφωνία (δλδ βέτο) ακόμα και σε έναν προσωρινό Προϋπολογισμό, θα οδηγήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Απρίλη. Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα θα είναι η προσωρινή αργία 800.000 τα 4.500.000 του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από σειρά άλλες δευτερογενείς επιδράσεις στο εν γένει οικονομικό «κλίμα».

Στη διαδικασία των άμεσων διαπραγματεύσεων, έχει πλέον εμπλακεί με άμεσο τρόπο και ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, καθώς έχει συμμετάσχει σε 4 συναντήσεις κατά τις τελευταίες 3 ημέρες. Μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης δήλωσε πως «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία σήμερα από ότι χθες».

Είναι σίγουρο πως μιας μορφής συμφωνία Δημοκρατών – Ρεπουμπλικάνων θα επέλθει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, κάποια στιγμή. Άλλωστε το αμερικανικό δημόσιο είχε προβεί σε στάση πληρωμών και στα μέσα της δεκαετίας του '90 για αντίστοιχους λόγους.
Και είναι σίγουρο πως η συμφωνία αυτή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα συνίσταται σε τεράστιες περικοπές δημοσίων δαπανών και σε μακροχρόνια λιτότητα. Δεν μπορεί άλλωστε κανείς, ρεαλιστικά σκεπτόμενος, να περιμένει κάτι διαφορετικό από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν ισχυρότατους δεσμούς με το χρηματιστικό και όχι  μόνο κεφάλαιο…

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου