19/4/11

«Κατάπαυση πυρός» στην Κερατέα! Υπαναχώρηση της κυβέρνησης –δικαίωση του αγώνα των κατοίκων!

Συμφωνία για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και των πολιτών από τα μπλόκα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος

Μετά από 129 μέρες αδιάκοπου αγώνα ήρθε η δικαίωση για τους κατοίκους τους Δήμου Λαυρεωτικής που από στιγμή σε στιγμή θα δουν τα ΜΑΤ να αποχωρούν από την πόλη της Κερατέας!
 
Μετά από 4 μήνες συνεχών συγκρούσεων, βίας, καταστολής, αστυνομοκρατίας, αλλά και ενός επίμονου και δίκαιου αγώνα, που στηρίχτηκε από ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης,   για να μη γίνει ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου σκουπιδότοπος, σημειώθηκε σήμερα μια σημαντική νίκη των κατοίκων της περιοχής, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξεύρεση θετικής λύσης προς την κατεύθυνση που προτείνει η δημοτική αρχή καθώς και αρμόδιοι φορείς.

Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής και ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογείας κ.κ. Νικόλαος, κατέληξαν σε συμφωνία για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την Κερατέα
 
Όπως επίσης συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, οι κάτοικοι θα αποχωρήσουν από τα μπλόκα, ενώ τα μηχανήματα για τη δημιουργία ΧΥΤΥ θα παραμείνουν στην περιοχή με ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, η οποία θα υποβάλλει πρόταση στην πολιτεία, για να αποφασισθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.
«Άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά τη δέσμευση του κ. Δημάρχου, ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τους δρόμους σήμερα, τις αμέσως επόμενες ώρες. Βεβαίως, εφόσον ανοίξουν οι δρόμοι, υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην περιοχή, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την παρουσία της αστυνομίας», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 
Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μέσα από τη συνεννόηση των κατοίκων με τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον δημιουργικό, ουσιαστικό διάλογο και τους συμβιβασμούς, τόνισε.
 
Η υποχώρηση αυτή του Υπουργού από την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση του είναι προϊόν τόσο του μαζικού, σταθερού και επίμονου αγώνα των κατοίκων αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης που διαμορφώθηκε , που οδήγησαν σε αδιέξοδο και  ναυάγιο τα κυβερνητικά σχέδια για κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή,  όσο, όμως, και των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν από συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των δυνάμεων που βρίσκονταν στην Κερατέα.

Ο Χρ. Παπουτσής έκανε επίσης γνωστό ότι την επόμενη Πέμπτη η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο και τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους:
«Έχουν μία συγκεκριμένη μελέτη, μία νέα πρόταση την οποία θέλουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση όπως γνωρίζετε, επιμένει στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας για την προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Από την άποψη αυτή πιστεύω μπορεί να βρεθεί μια λύση μέσα από τον διάλογο και τη ότι συνεννόηση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονους και περιβαλλοντικούς όρους, έτσι όπως ακριβώς απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, τα συμφέροντα του λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας είναι μια βαθειά πολιτική διεργασία και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική λύση. Στην πολιτική λύση αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι αρμόδιοι φορείς είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο με την τοπική κοινωνία και την εκπροσώπησή τους».
 

Από την πλευρά του ο κ. Λεβαντής υπογράμμισε την προτεινόμενη εκ μέρους των κατοίκων λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με μία σύγχρονη μέθοδο μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήμου, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αντίδραση από τους κατοίκους, εφόσον προκύψει συμφωνία κατά τη συνάντηση με τους συναρμόδιους φορείς

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου