8/4/11

Η κυβέρνηση του μνημονίου ακρωτηριάζει τη δημόσια υγεία!

Συγχώνευση των 158 νοσοκομείων ανά την Ελλάδα σε 40!

Ολικό πάγωμα νέων προσλήψεων!

Το μνημονιακό νυστέρι, έχει πάρει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βάζοντας μπροστά το σχέδιο για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις νοσοκομείων ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ στις 7 Απρίλη (διαβάστε το πατώντας εδώ), που επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, το σχέδιο «Καλλικράτης στην υγεία», ξεκινά από τα νοσοκομεία της Αθήνας, τα οποία θα συγχωνευτούν από 15 σε μόλις 5! 

Σε πρώτη φάση θα υπάρχει σχηματισμός 5 ομάδων, με ενιαία διοίκηση, ως εξής:
Α’ Ομάδα: Αλεξάνδρα, Αραιταίειο, Λαϊκό, Ιπποκράτειο
Β’ Ομάδα: Άγιος Σάββας, Σπηλιοπούλειο, Ελπίς
Γ’ Ομάδα: Ευαγγελισμός, Νοσοκομείο ΙΚΑ, Πολυκλινική
Δ΄ Ομάδα: ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ
Ε’ Ομάδα: Αγία Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχο πλάνο θα ακολουθηθεί για τα συνολικά 14 νοσοκομεία της πόλης.

Στις υπόλοιπες περιοχές, το μνημονιακό σχέδιο προβλέπει έως 3 διοικήσεις νοσοκομείων ανά περιφέρεια, ενώ καμία πόλη (πχ στην περιοχή της Πάτρας υπάρχουν 6 περίπου νοσοκομεία) δεν θα έχει πάνω από 1 διοίκηση.

Σημειωτέον πως οι εν λόγω συγχωνεύσεις δεν θα είναι μόνο διοικητικές αλλά και λειτουργικές! Έτσι τα συγχωνευόμενα νοσοκομεία, θα έχουν αθροιστικά λιγότερα εργαστήρια, λιγότερα τμήματα και λιγότερες κλινικές, άρα μεγαλύτερη συμφόρηση και μακρύτερες λίστες αναμονής…

Κεντρικός στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, οδηγώντας έτσι στο πάγωμα νέων προσλήψεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, όταν κάτι τέτοιο αποτελούσε ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης αυτής από την ημερομηνία εκλογής της μέχρι και σήμερα…

Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τα ΜΜΕ προσπαθούν,  μάλιστα, να παρουσιάσουν τα σχέδια αυτά, ως μια τομή που θα οδηγήσει στην πλήρη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων με έλεγχο προμηθειών κλπ, υπονοώντας πως έτσι θα χτυπηθεί το «φαγοπότι της υγείας». Κάθε όμως ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να κατανοήσει πως η απουσία μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία εδώ και 15 – 20 χρόνια δεν είναι μια «αστοχία» αλλά αντιθέτως μια συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, για τη "στήριξη" των "αναξιοπαθούντων" φαρμακευτικών εταιρειών...

Επιπλέον, δε σε συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την Πέμπτη 7 Απρίλη, ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, προσπάθησε με κάθε τρόπο να  ωραιοποιήσει την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας υπερβάλει, διοχετεύοντας μάλιστα διαρροές προς τον τύπο! Στις  ερωτήσεις όμως των συνδικαλιστών, απεκάλυψε ουσιαστικά πως τα σχέδια της Κυβέρνησης συνίστανται στην ουσιαστική διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας, επιβεβαιώνοντας στην ουσία δημοσιεύματα όπως αυτά του ΕΘΝΟΥΣ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σε εξέλιξη η διάλυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας
και η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Αποκαλυπτική για τις καταστροφικές πολιτικές που θα προωθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Υγεία, ήταν η σημερινή συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο.

Ο Υπουργός Υγείας παρά την προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τα συνεχή δημοσιεύματα για κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων επιχείρησε να τα παρουσιάσει σαν διαρροές από την πλευρά της επιτροπής που «μελετά» τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων. Στη συζήτηση όμως, με συγκεκριμένα παραδείγματα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές, της διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της κατάργησης συγχώνευσης Νοσοκομειακών μονάδων.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, αφού ακόμα και οι ελάχιστες προσλήψεις που είχε δεσμευτεί απέναντι στην ΠΟΕΔΗΝ από το Νοέμβρη του 2010 έχουν παραμείνει κενό γράμμα και δεν φαίνεται προοπτική για την προκήρυξη αυτών των θέσεων.

Σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση επιχείρησε να παρουσιάσει «συζητήσεις» με τον υπουργό εργασίας, ως αποφάσεις, σχετικά με την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ, ξεπερνώντας το γεγονός ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα αν δεν συνοδεύεται με πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και μισθολογική προώθηση για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα στις συντάξεις. 

Επίσης επιβεβαίωσε ότι από οποιαδήποτε ρύθμιση δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται κλάδοι που σήμερα στον κανονισμό του ΙΚΑ είναι στα ΒΑΕ, όπως τεχνολόγοι ακτινολόγοι, προσωπικό εργαστηρίων, τεχνικό προσωπικό, προσωπικό καθαρότητας και εστίασης κλπ.
Τέλος όχι μόνο δεν διέψευσε τις περικοπές που θα επιχειρηθούν μέσω του νέου μισθολογίου αλλά δήλωσε ότι θα «προτείνει» στην Κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία να διατηρήσουν τις σημερινές πετσοκομμένες αποδοχές.

Είναι προφανές, ότι το σχέδιο κατεδάφισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, που υλοποιεί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Απάντηση σε αυτή την πολιτική μπορούν να είναι μόνο οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες των υγειονομικών, όλων των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν του Κυβερνητικούς σχεδιασμούς και ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη πολιτική στην Υγεία.
7 Απριλίου 2011
Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου