11/3/11

H Ελλάδα ένα βήμα πριν το χάος! Ακυρώθηκε η δημοπρασία εντόκων της Τρίτης 15/3!

Αναβλήθηκε και η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων του αεπ για το Δ' τρίμηνο του 2010!

Πλήρης και παταγώδης η μνημονιακή αποτυχία!

Εδώ και τώρα προοδευτική ανατροπή!

Την ακύρωση της προγραμματισμένης από το Δεκέμβριο, δημοπρασίας των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου. 

Ως δικαιολογία για το φιάσκο, χρησιμοποιήθηκε ο ισχυρισμός πως δήθεν... επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας! Αυτό όμως που ισχύει είναι πως πάντα το Δημόσιο έχει ένα "μαξιλάρι ρευστότητας"...
Από ότι φαίνεται λοιπόν, ο ΟΔΔΗΧ, συνειδητοποιώντας πως το επιτόκιο ακόμα και για τρίμηνο δανεισμό θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αποφάσισε να ακυρώσει τη δημοπρασία! 

Η εξέλιξη αυτή, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική των αποτυχιών του μνημονιακού προγράμματος, καθώς παρά τις βάρβαρες περικοπές κοινωνικών δαπανών, και τις θατσερικές αναδιαρθρώσεις φαίνεται πως κανείς στις αγορές δεν πιστεύει πως το Μνημόνιο μπορεί να βγάλει κάπου... Ειδικά δε, μετά την υποβάθμιση των τριών βαθμίδων από τη Moody's!
 
Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, το δημόσιο άντλησε ποσό ύψους  μόλις 1,625 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,75% από 4,64% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση του Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 3,6 φορές, έναντι 4,54 φορές στην προηγούμενη έκδοση. Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν  μόλις το ένα τρίτο της έκδοσης.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, για το Μάρτιο ανέρχονται σε € 12,9 δις (€2,44 δις πληρωμές τόκων, €9 δις αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν και €1,44 δις αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων που λήγουν). Οι σχετικές ανάγκες θα υπερκαλυφθούν από την τέταρτη δόση των τροϊκανών δανείων των €110 δις, ύψους  €15 δις.

Αργότερα κατά τη 1 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε και η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ανακοίνωσης των τελικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δ' τρίμηνο του 2010. Η ανακοίνωση προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Τα προσωρινά στοιχεία έδειχναν πρωτοφανή ύφεση της τάξης του 6,6% σε ετήσια βάση (ύφεση 1,4% σε τριμηνιαία βάση), και από ότι φαίνεται η αναβολή της δημοσίευσης μάλλον υποδηλώνει πως τα τελικά στοιχεία θα είναι ακόμα πιο "μαύρα"!

Η σημερινή εξαιρετικά προβληματική εξέλιξη, αναδεικνύει το γεγονός πως το Μνημόνιο ξεθεμελιώνει δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Αυτό σημαίνει πως Κυβέρνηση και τρόικα, θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο το Μνημόνιο μπας και καταφέρουν να υπερβούν τα αδιέξοδά του!

Επομένως, για τις δυνάμεις της Αριστεράς ζητούμενο, είναι η συμπόρευσή τους με σκοπό την οργάνωση της πάλης για την προοδευτική ανατροπή

Δηλαδή για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του καθώς και για τη ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους χρησιμοποιώντας ως μέσο ακόμα και τη διακοπή αποπληρωμής του!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου