20/3/11

Στο «στόχαστρο» της Δύσης ο Καντάφι

Τελευταία ενημέρωση: 10:04 Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

«Πράσινο» φως από Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και αραβικές χώρες - Συμφώνησε η Γερμανία, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη διεθνής στρατιωτική επέμβαση στον αραβικό κόσμο από το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο Ιράκ, ξεκίνησε χθες με τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη οι οποίες εφάρμοσαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και την ανάληψη στρατιωτική δράσης προκειμένου να προστατευθούν οι Λίβυοι πολίτες από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. 

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δυνάμεων με την ονομασία «Η Αυγή μιας Οδύσσειας» δόθηκε αμέσως μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Τα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν τα πρώτα που χτύπησαν στόχους του Καντάφι και στη συνέχεια ακολούθησαν τα βρετανικά. Οι ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ χτύπησαν την αεράμυνα της Λιβύης, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμά του αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και προειδοποίησε ότι θα οπλίσει τους πολίτες που πρόσκεινται σε αυτόν με κάθε είδους όπλο που διαθέτει το οπλοστάσιο της χώρας.

Το "πράσινο φως" για τις επιθέσεις  άναψε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέροντας ότι αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων βρίσκονται ήδη πάνω από τον λυβικό εναέριο χώρο, αποτρέποντας τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.
Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. "Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την πρόταση για επέμβαση στη Λιβύη στηρίζουν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και τα αραβικά έθνη. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες και συμφωνούν ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επισήμανε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:
 
►10:02: Σήμερα θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ για το εάν και με τι τρόπο θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι. Ανώτατοι αξιωματούχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσαν στο Associated Press ότι τα τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν σήμερα και στη συνέχεια το συμβούλιο της συμμαχίας θα αποφασίσει για το εάν το ΝΑΤΟ θα συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις ή θα περιοριστεί στην παροχή άλλου είδους βοήθεια.

Σημειώνεται ότι αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συμμετοχή τους στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τονίζοντας ότι η βορειοατλαντική συμμαχία ήδη διεξάγει πολύ δύσκολες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. 
►7:00: Την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη.
"Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.
"Καταδικάζουμε απερίφραστα τις λιβυκές αρχές για τη συνέχιση των βιαιοτήτων κατά του λαού. Ζητούμε από τη λιβυκή ηγεσία να επιδείξει σύνεση λαμβάνοντας μιαν απόφαση το συντομότερο", πρόσθεσε ο Ιάπωνας υπουργός. 
 ►5:49: Την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν δήλωσε ότι επιθυμεί η Κίνα.
Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων. 
►2:52: Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές της Λιβύης, τουλάχιστον  48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις και περισσότεροι από 150 τραυματίσθηκαν. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής. 
►1:16: Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
"Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. 

►00:18: Σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και πως τα συμφέροντα των κρατών της περιοχής βρίσκονται από εδώ και στο έξης σε κίνδυνο.
Κάλεσε δε, τους πολίτες των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να σταθούν στο πλευρό του ηρωικού λαού της Λιβύης και τόνισε πως οι Λίβυοι θα αντισταθούν στους «αποικιοκράτες σταυροφόρους» υπογραμμίζοντας ότι θα ανοίξει τις αποθήκες και θα εξοπλίσει με κάθε είδους όπλο το λαό προκειμένου να υπερασπισθεί τη χώρα του. 
►00:06: Το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι χτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος.
 "Αρνούμεθα ως ψευδή την σημερινή πληροφορία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ. 

►22:55: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για "περιορισμένη στρατιωτική δράση" με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης. 
►22:44: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει ότι ένα γαλλλικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πως  έχουν χτυπηθεί κατοικημένες περιοχές κάνοντας λόγο για τραυματίες στις πόλεις Μιζράτα, Βεγγάζη, Ζουάρα, ακόμη και στην Τρίπολη. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής 
►22:30 Περισσότεροι από 110 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια εναντίον των συστημάτων αεράμυνας της Λιβύης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος  και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή επανδρωμένων πτήσεων πάνω από τη χώρα.
Παράλληλα αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον επαναλαμβάνουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να επιχειρήσουν και  αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στη Λιβύη.

Όπως  έχει γίνει γνωστό πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία. 
►22:10: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και βρετανικά αεροσκάφη. 
►22:08: Η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές. 
►21:41: Σύμφωνα με το NBC, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις σε λιβυκό έδαφος. Όπως μετέδωσε το CNN, αμερικανικό πολεμικό πλοίο επιτέθηκε με πυραύλους τύπου Τόμαχοκ, κατά της αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης. 
►21:38: Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις ανατολικά της Τρίπολης. 
►21:13: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξουν θύματα άμαχοι και να μην παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο. 
►21:10: Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη. 
►20:42: Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο επίσκεψή του στη Ρωσία, προκειμένου να μπορέσει να παρακοκουλουθεί τα γεγονότα στη Λιβύη. 
►20:09: Τη θλίψη της εκφράζει η Μόσχα για την απόφαση των δυτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν τελικά επιθέσεις κατά της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. 
►17:49: Τα γαλλικά αεροσκάφη χτύπησαν 4 τανκς κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. 
►19:25: Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18:45 ώρα Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε  ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη.

Επίσης το  αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο το πρωί και σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. 

►18:51: Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press ότι γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτύπησε όχημα που ανήκει στο στρατό της Λιβύης. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα των δυτικών δυνάμεων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι. 
►18:35: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν  τις κινήσεις των συμμάχων τους και πως αν ο Καντάφι αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει ωμότητες. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Βραζιλία ότι ο λαός τη Λιβύης πρέπει να προστατευθεί  και πως η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να δράσει έχοντας την αίσθηση του επείγοντος.
"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. 
►17:52 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε την πληροφορία ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. "Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 
►17:49: Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια. 
►17:15: Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε. Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων", δήλωσε ο Κάμερον. 
►17:05: Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει από το Παρίσι την έναρξη της επέμβασης στη Λιβύη. 
►16:25: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. 
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου