23/3/11

Σε κατάσταση επιφυλακής η Φουκουσίμα

Μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού, ανακοίνωσε η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού. 

“Δε γνωρίζουμε εάν ο καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει την τουρμπίνα ή από το κάλυμμα του αντιδραστήρα” δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco. “Το προσωπικό απομακρύνθηκε από την αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3″, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν 435 μικροσίβερτ δυο ώρες πριν παρατηρηθεί ο καπνός στον αντιδραστήρα 3, αλλά μειώθηκαν στα 283,7 μικροσίβερτ μετά τον καπνό, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας. 

Και τα δυο επίπεδα ήσαν ασυνήθιστα υψηλά σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών.
Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί και ο αντιδραστήρας 2, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ότι διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα. Οι μετρήσεις κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου. Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο.
Επίσης, η θερμοκρασία σε διαμέρισμα του ενός από τους αντιδραστήρες ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας. Εν τούτοις, ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Εν τω μεταξύ, σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.
Ο σεισμός είχε αρχικό μέγεθος 4,7 βαθμών και το εστιακό του βάθος ήταν 10χλμ. , ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από τις αρμόδιες αρχές, ότι ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά (δύο φορές) τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν την κατανάλωση του νερού του δικτύου του Τόκιο για τα βρέφη αλλά και την πώληση ειδών διατροφής που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ίχνη ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί από χθες στο νερό του δικτύου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, μετρήθηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και σε ένδεκα είδη λαχανικών. Το ίδιο ισχύει για το γάλα και είδη λαχανικών σε άλλες τρεις γειτονικές περιοχές. 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν έδωσε σήμερα εντολή για την απαγόρευση της κατανάλωσης και της πώλησης προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές. “Ακόμη και αν αυτά τα προϊόντα καταναλωθούν συστηματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία” δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. “Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι πιθανόν να διατηρηθεί για καιρό, για τον λόγο αυτόν ζητούμε την απαγόρευσή τους από σήμερα” διευκρίνισε.
Οι έλεγχοι σε τρόφιμα θα επεκταθούν και σε δέκα ακόμη περιφέρειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στις παρυφές του Τόκιο.

Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές, έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών που προέρχονται από τέσσερις περιφέρειες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η Φουκουσίμα. 

Στην Ευρώπη, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει “συστηματικό έλεγχο” στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εφαρμόσουν έλεγχο των θαλασσινών και των ψαριών που προέρχονται από την Ιαπωνία. 

Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.
Τέλος, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.400 ανθρώπους και οι αγνοούμενοι τους 14.700 ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 18.000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου