26/3/11

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας

Μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων κατά της ευρω-λιτότητας
 
Εντυπωσιακό παρών έδωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, που διαδήλωσαν κατά του Συμφώνου για το Ευρώ, όπως έχει ονομαστεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη εργατικών συνδικάτων από το Βέλγιο και από όλη την Ευρώπη, κατέκλυσαν χθες τους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο μιας από τις πιο εντυπωσιακές διαδηλώσεις που έχουν λάβει ποτέ χώρα στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που διοργάνωσε το μεγαλύτερο τμήμα της χθεσινής διαδήλωσης, υπογράμμισε ότι το πακέτο περί «οικονομικής διακυβέρνησης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που επρόκειτο να υιοθετήσει χθες η Σύνοδος Κορυφής, διακυβεύει την ιδέα της «κοινωνικής Ευρώπης». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ETUC, Τζον Μονκς, «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας (Σύμφωνο για το Ευρώ) θα υποχρεώσει τα κράτη - μέλη να μπουν σε φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας».

«Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους», αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC. «Όχι στα αυστηρά μέτρα λιτότητας», «Όχι στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», «Ναι στο Σύμφωνο Αλληλεγγύης», «Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών» αναγράφουν τα πανό που είναι αναρτημένα στην πλατεία Σουμάν, έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Οι πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία των Βρυξελλών και μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πλατεία Σουμάν, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. 

Δρακόντεια ήσαν τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να κάνουν χρήση αντλιών νερού για να διαλύσουν μικρές ομάδες διαδηλωτών.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου