9/3/11

Κρίσιμη ημέρα για τους μετανάστες απεργούς πείνας της Υπατίας

 
Αναμένεται η απάντηση στην κυβερνητική πρόταση

 Αθήνα

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την εξέλιξη της υπόθεσης των απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατία, καθώς οι μετανάστες αναμένεται να απαντήσουν στην κυβερνητική πρόταση.  


Η δέσμη τριών μέτρων που προτάθηκε στους μετανάστες συνοδεύτηκε και από το τελεσίγραφο πως σε περίπτωση μη αποδοχής θα κινηθούν διαδικασίες απέλασής τους.

Σε επικοινωνία που είχαν την Τρίτη στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των μεταναστών κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μαζικής νομιμοποίησης ή χορήγησης στους απεργούς πείνας άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους που παρουσιαζόταν ως κυρίαρχο αίτημα των μεταναστών, σύμφωνα με «
Τα Νέα». 

Αντιθέτως, η κυβέρνηση επανέλαβε την πρόταση για υπαγωγή των μεταναστών σε καθεστώς υπό ανοχή για έξι μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης, όπως είχε κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Ραγκούση στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ενώ έγινε δεκτό και το αίτημα να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους.

Κατά τη συνάντηση, οι μετανάστες είχαν ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα αυτή και η κυβέρνηση δηλώνει θετική ώστε σε περίπτωση που συντρέχουν ανθρωπιστικές ανάγκες – αναφερόταν για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου συγγενούς τους – να μεταβαίνουν στις πατρίδες τους και να επιστρέφουν χωρίς πρόβλημα στην Ελλάδα.


Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι απεργοί θα μπορέσουν να κάνουν χρήση και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προωθούνται για τον περιορισμό των απαιτούμενων ενσήμων στην ανανέωση αδειών διαμονής – ρύθμιση που θα εφαρμοστεί και για όσους εξέπεσαν της νομιμότητας – καθώς και της δυνατότητας έκδοσης άδειας εφόσον έχουν διαμείνει και εργαστεί επί 12 χρόνια στη χώρα, σε καθεστώς παρανομίας.


Σημειώνεται μάλιστα ότι, ανεξάρτητα από την υπόθεση του Μεγάρου Υπατία, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων για πιθανή μείωση των χρόνων που θα πρέπει κάποιος να αποδείξει τη διαμονή και εργασία στη χώρα, καθώς κρίθηκε πως η 12ετία είναι εξαιρετικά μεγάλο διάστημα.


Μετά το κυβερνητικό τελεσίγραφο, στο Μέγαρο Υπατία πραγματοποιούνταν έως αργά το βράδυ της Τρίτης συνεχείς διαβουλεύσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι μετανάστες, ενώ σύμφωνα µε πληροφορίες δεν αποκλειόταν εάν διαπιστωθεί θετικό κλίμα να υπάρξει σήμερα, Τετάρτη και συνάντηση κυβερνητικού στελέχους με εκπροσώπους των απεργών πείνας.


Εφόσον όμως οι απεργοί πείνας εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τότε θα υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και στη συνέχεια να απελαθούν.


Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές και δεν θα χρειαστεί αστυνομική επέμβαση, ούτε εισαγγελική εντολή, αρκεί να συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι υγείας που διαπιστώνονται από γιατρούς.


Όπως προκύπτει και από απαντητικό έγγραφο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου προς τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Άρη Μουσιώνη δεν απαιτείται «εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης». 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ο ιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά υπέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει η Ελένη Ράικου, θα πρέπει οι γιατροί που επισκέπτονται τους απεργούς να λάβουν μέριμνα «προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους», καθώς σε αντίθετη περίπτωση «κινδυνεύει ο ιατρός να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος διά παραλείψεως τελεσθέντος». Διευκρινίζεται, επίσης, πως μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και του έννοµου αγαθού της ζωής υπερέχει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.


Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγούνται εντός της ημέρας οι δύο φοιτήτριες-συνοδοί απεργών πείνας που συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ύστερα από μήνυση του διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.


Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης βίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τελέστηκε διά παραλείψεως.


Σύμφωνα ε πηγές του νοσοκομείου, ο γιατρός έπεισε τρεις εκ των ασθενών - απεργών πείνας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο να σιτιστούν με 2-3 κουταλιές φιδέ. Όταν η τραπεζοκόμους και η νοσηλεύτρια πήγαν τους δίσκους, παρενέβησαν οι δύο συνοδοί, οι οποίες απομάκρυναν το φαγητό προκαλώντας ένταση. 

Σε ανακοίνωση η πρωτοβουλία αλληλεγγύης υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια σίτισης παρά τη θέληση των απεργών πείνας.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή:  http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου