18/3/11

Νέος βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Η Σούδα πολεμικό ορμητήριο.

...ΠΡΟΣΧΗΜΑ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ! ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ! 
 ΑΠΟ ΩΡΑ ΣΕ ΩΡΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ!
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!  

Εντός των επομένων ωρών θα πραγματοποιηθούν τα αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν, διευκρινίζοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.
Με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία) το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών, γεγονός που μεταφράζεται ως «πράσινο φως» για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανοίγει το δρόμο για αεροπορικά χτυπήματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο την προστασία των αμάχων και τη επιβολή κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο όπως διευκρινίζεται, δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης η δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των εξεγερμένων από την αεροπορία του Καντάφι.

Το κείμενο της απόφασης υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να μπλοκάρουν την απόφαση. Απείχαν επίσης Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία
Λίγο πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο και ενώ ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση. Προηγουμένως το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι μόλις υιοθετηθεί η απόφαση, θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, υπογράμμισε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!
Η δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων (no fly zone) αποτελεί  για αρκετά περίπλοκη αποστολή στην οποία η Ελλάδα θα έχει άμεση εμπλοκή, με τα τέσσερα αεροδρόμια Σούδας, Ανδραβίδας, Αράξου και Ακτίου! 
 Η Ιταλία δήλωσε ότι παραχωρεί τις αεροπορικές της βάσεις για την επιβολή του αποκλεισμού στην αφρικανική χώρα.
Μαχητικά του ΝΑΤΟ από Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία κλπ κατευθύνονται ήδη στα ΝΑΤΟϊκά αεροδρόμια της Μεσογείου, σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία για να μετάσχουν στην ζώνη αποκλεισμού που θέλει μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις αφού πρόκειται για επιτήρηση σε 24ωρη βάση.
Σήμερα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αλλά και το Αλ Τζαζίρα, δεξαμενόπλοιο με την ονομασία «Anwaar Afriqya», το οποίο προερχόταν από την Ελλάδα και κατευθυνόταν στην Τρίπολη με 25.000 τόνους διυλισμένων καυσίμων, έπεσε στα χέρια των Λίβυων επαναστατών, 180 μίλια ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης.

Η ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΄΄ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ΄΄ (;) , ΟΔΗΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΕΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ! 
Ενώ είναι σαφές ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, μόνο τα συμφέροντα του Λιβυκού λαού δεν εξυπηρετεί, παρά αποβλέπει στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης και δη του πετρελαίου της,    η κυβέρνηση  δια του ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα». Επιπλέον, κάνει λόγο για ''αποκατάσταση της σταθερότητας και  ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία''  αιτιάσεις που έχουν αποτελέσει διαχρονικά το  άλλοθι  ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για αιματηρές στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 
«Δεν είναι αργά» αναφέρει στη δήλωσή του, στην οποία αναλυτικά αναφέρεται: «Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
» Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.
» Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.
» Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα».
Υπό το πρίσμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδριάζει το απόγευμα της Παρασκευής (18:00) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Μέσα στις συνθήκες αυτές η Ελλάδα του Γ. Παπανδρέου με τη λογική του "προτεκτοράτου" των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ-Ε.Ε. παίζει το ρόλο του "καλού στρατιώτη" προκειμένου ο αμερικανοευρωπαϊκός και ισραηλινός ιμπεριαλισμός να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη και κυρίως να ελέγξουν τα πετρέλαιά της!
 
Αυτή την ώρα γίνεται επείγουσα όσο ποτέ η ανάγκη απομάκρυνσης της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας και όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας. Γίνεται επείγουσα ανάγκη η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και η απεμπλοκή μας από τον βρώμικο πολιτικό στρατιωτικό ρόλο του!
 
Η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως μια νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία θα κατατείνει στην ανάπτυξη νέων φιλικών σχέσεων με τον αναδυόμενο αραβομουσουλμανικό κόσμο για μια νέα Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης μακριά από τον αμερικανοισραηλινό έλεγχο και την οικονομική εκμετάλλευση των κυρίαρχων της Ε.Ε.!
«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC, διαμηνύοντας: «Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό».

«Η Λιβύη δεν φοβάται»
«Η Λιβύη δεν φοβάται», ήταν η απάντηση του Σάιφ αλ-Ισλάμ, ενός από τους υιούς του Καντάφι, στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εντονη ήταν η αντίδραση του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών, Χάλεντ Καάιμ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν». «Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», υποστήριξε ο Καάιμ και κατήγγειλε «συνωμοσία της διεθνούς κοινότητας», καθώς και «τη βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».
 
Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως η πλευρά Καντάφι είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός. «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η είδηση της απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από χιλιάδες συγκεντρωμένους σε κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, λίγο μετά τις απειλές του συνταγματάρχη Καντάφι ότι θα βομβαρδίσει το προπύργιο των εξεγερμένων «χωρίς έλεος και οίκτο».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΙΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

«Κατανοούμε, αλλά...» λέει η Γερμανία 
Το Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αυτήν, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο Βεστερβέλε υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο».
«Κατανοούμε αυτούς, που για λόγους οι οποίοι είναι σεβαστοί, τάχθηκαν υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη» τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου.
«Όμως, ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» τόνισε ο υπουργός.
«Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτοί που ψήφισαν υπέρ (της απόφασης) σέβονται και κατανοούν τη στάση μας» πρόσθεσε.

«Όχι» σε στρατιωτική επέμβαση λέει η Τουρκία
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απηύθυνε η Τουρκία. Παράλληλα, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης.
Η ανακοίνωση ήλθε από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Επιφυλάξεις από την Κίνα
Η Κίνα εξέφρασε τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία.
«Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης» αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι' αυτές τις επιφυλάξεις.
Η απόφαση δίνει έγκριση για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο λιβυκό στρατό, όμως διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.
Η Κίνα επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού έλαβε υπόψη «τις ανησυχίες και τις θέσεις των αραβικών χωρών και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λιβύη», πρόσθεσε η Τζιάνγκ, χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.

Έκλεισε τον εναέριο χώρο της η Λιβύη
Σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της κινητοποίησης που παρατηρείται από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurocontrol, που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία πολιτικών πτήσεων, ο εναέριος χώρος της Λιβύης είναι κλειστός για κάθε πτήση πλέον, έως ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Πηγή της πληροφόρησης του Eurocontrol είναι η Μάλτα, όπως ανακοινώθηκε.
 
Πηγές: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, DEFENCENET.GR, IN.GR


Πηγή: http://www.iskra.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου