27/3/11

Μεγαλειώδης εργατική εξέγερση στην Αγγλία!

Πάνω από 500.000 οι διαδηλωτές στο Λονδίνο!
Αρχή μεγάλων εργατικών εξεγέρσεων στην Ευρώπη!

Εντυπωσιακών διαστάσεων είναι η κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων στο Λονδίνο, κατά μέτρων λιτότητας των περικοπών στις κοινωνικές παροχές που προωθεί η κυβέρνηση. Αιχμή της κινητοποίησης το ''χτύπημα'' των Δημοσίων υπηρεσιών και οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. 

Η κινητοποίηση αυτή είναι η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στη χώρα, γεγονός που αναδεικνύει την ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης στην Αγγλία και όχι μόνο.

Φαίνεται ότι οι αντεργατικές πολιτικές που υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεσηκώνουν κύμα αντιδράσεων σε όλες τις χώρες και οι εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, παίρνουν τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης, απέναντι στην ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων που προωθεί το κεφάλαιο. 

Οι εργατική εξέγερση στη Αγγλία αλλά και οι κινητοποιήσεις σε χώρες όπως στην Ελλάδα την Πορτογαλία την Ιρλανδία, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ντόμινο εργατικών εξεγέρσεων που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Ευρώπη και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές λύσεις και την 

Τεράστια διαδήλωση στο Λονδίνο
Σοσιαλιστική προοπτική.

Τα ρεπορτάζ που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και μέσα από μια ειρηνική πορεία ζήτησαν αλλαγή πολιτικής.
Περισσότερα από 600 λεωφορεία έφτασαν στην πρωτεύουσα. Τα συνδικάτα υπολόγιζαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει τις 100.000, ενώ τα πρακτορεία αναφέρονται ακόμα και σε πλήθος που ξεπερνά τους 500.000 ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων οκτώ ετών.
Η αστυνομική δύναμη δεν ξεπέρασε τους 4.500 ένστολους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα εορταστική και ο κύριος όγκος των διαμαρτυρόμενων Βρετανών προχώρησε με βάση την προγραμματισμένη πορεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό στα οποία αναγράφεται "Όχι Περικοπές" και "Οι Περικοπές Δεν Είναι Η Θεραπεία".

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι μικρές ομάδες διαδηλωτών, που διασπάστηκαν από την κυρίως πορείας, πέταξαν μπογιές σε βάρος αστυνομικών οχημάτων και ορισμένων καταστημάτων, ενώ κατέστρεψαν βιτρίνες και μία τράπεζα στην Όξφορντ Στριτ. Μάλιστα, δεκατρία συνολικά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες των καταστημάτων τους. Προς το παρόν η αστυνομία έχει ανακοινώσει τη σύλληψη ενός ατόμου.

Η πορεία πέρασε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, στην οδό Ντάουνινγκ και κατέληξε στο Χάιντ Παρκ. Ανάμεσα στους ανθρώπους που θα μίλησαν εκεί είναι και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ. "Μου είπαν ότι δεν θα έπρεπε να έρθω εδώ σήμερα και να μιλήσω. Αλλά είμαι υπερήφανος να στέκομαι στο πλευρό σας. Υπάρχει και άλλος τρόπος", ήταν τα λόγια του, όπως τα μετέδωσε το BBC.

"Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να το πουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν έρθει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι".

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου