24/3/11

Στον καιάδα της ιδιωτικοποίησης Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων!

Υπό γερμανική κατοχή το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και ο ΟΤΕ!

Οσμές σκανδάλου: η κυβέρνηση φέρεται να ανέθεσε σε εταιρεία φάντασμα, ρόλο συμβούλου αποκρατικοποιήσεων!

Την πρόσληψη συμβούλων για το ξεπούλημα και την παράδοση «δημοσίων φιλέτων» σε μεγάλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα αποφάσισε σήμερα Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης του Μνημονίου έχουν μπει για αρχή, τα εξής: η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πρώτο και μεγαλύτερο «φιλέτο», είναι ή έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο μεγαλύτερος δηλαδή ελεύθερος χώρος στο πολεοδομικό συγκρότημα του λεκανοπεδίου της Αττικής.  

Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αντί να μελετήσει το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο χώρο ένα μητροπολιτικό πάρκο, που θα έδινε ανάσες στην τσιμεντούπολη της Αθήνας, αποφασίζει να ξεπουλήσει το χώρο σε μεγάλα συμφέροντα (εξ΄ ου και η υπογραφή σχετικού Μνημονίου με το Κατάρ).

Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, πιστεύει πως το ξεπούλημα του Ελληνικού μπορεί να έχει έσοδα τουλάχιστον € 5 δις.

Στα πλαίσια των επαίσχυντων κυβερνητικών σχεδιασμών για το Ελληνικό, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE). Επίσης, αποφάσισε την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

Το δεύτερο μεγάλο «φιλέτο» προς ξεπούλημα είναι η εμπορική, δηλαδή η αμιγώς τραπεζική, δραστηριότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Στα πλαίσια του Μνημονίου, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, σχεδιάζει το διαχωρισμό της αμιγώς τραπεζικής δραστηριότητας από την δραστηριότητα των παρακαταθηκών. Ο τραπεζικός πυλώνας του ΤΠΔ είναι εξαιρετικά προσοδοφόρος και ασφαλής καθώς αφορά στοιχεία ενεργητικού που φέρουν ως επί το πλείστον μηδενικό σχεδόν πιστωτικό κίνδυνο (πχ στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων, δανειοδότηση ΟΤΑ κλπ). Εν συνεχεία η Κυβέρνηση, σχεδιάζει να παραδώσει τη νέα αυτή τράπεζα – πρότυπο στα ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν «τιγκάρει» στα μη – εξυπηρετούμενα δάνεια και στις επισφάλειες.

Οι σύμβουλοι για το ξεπούλημα του ΤΠΔ είναι οι ακόλουθοι: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος (Lazard & Co Ltd) και νομικός σύμβουλος (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης).

Σε ότι αφορά το Διεθνές Αεροδρόμιο, «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Κυβέρνηση, έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό την χρονική επέκταση της νεοαποικιοκρατικής σύμβασης εκμετάλλευσής του από τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Hochtief. Σήμερα όμως, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να βάλει ως στόχο τη παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμα και του τμήματος εκείνου που ακόμα ελέγχει το Δημόσιο.

Για την περίπτωση του Ελευθέριος Βενιζέλος, οι σύμβουλοι θα είναι οι εξής: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), νομικός σύμβουλος (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα).
Τέλος, σε ότι αφορά τον ΟΤΕ, ο Υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοστό 10% που σήμερα ελέγχει το Δημόσιο, να πουληθεί στη Deutsche Telekom, προκειμένου οι Γερμανοί να αυξήσουν το ποσοστό τους από το 30% στο 40%...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΤΠΔ – ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!

Οι σημερινές αποφάσεις, της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, είναι μόνο η αρχή, καθώς επίκειται η άμεση, κατά τις επόμενες εβδομάδες δηλαδή, πρόσληψη συμβούλων για τον ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, τη ΛΑΡΚΟ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα Κρατικά Λαχεία, καθώς και για ότι μπορεί να ξεπουληθεί από την ακίνητη περιουσία. Η Κυβέρνηση διαμηνύει πως η ως άνω διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιούνη, ενώ ειδικά σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία η καταγραφή που θα διενεργήσουν οι σύμβουλοι θα επικαιροποιείται ανά εξάμηνο.

Για τα ακίνητα, θα επιλεγεί η χρήση του θεσμού της επιφανείας, δηλαδή, η μακροχρόνια εκμίσθωση για 20, 30, 50 ή ακόμα και 99 έτη, σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζει η Μεγάλη Βρετανία. Η λύση αυτή μάλιστα, προβάλλεται και ως «καλύτερη» της εκποίησης παρά το γεγονός πως μια 99ετής μίσθωση και αποτελεί ουσιαστικά εκποίηση και αποφέρει τίμημα χαμηλότερο της εκποίησης!

Τέλος η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε την προετοιμασία σχεδίου δράσης ώστε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να αποφέρει έσοδα € 15 δις την περίοδο 2011 – 2013 και € 50 δις μέχρι το 2015.

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ;

Εν τω μεταξύ, οσμές σκανδάλου αναδύονται από την ανάθεση στην εταιρεία CC&C Advisors ltd, με έδρα το Λονδίνο, ρόλου χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η εν λόγω απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ), υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με σημερινό (23.03) ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010, από τον αρμενικής καταγωγής 31 χρονο βρετανό υπήκοο Chris Uregian. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η εν λόγω εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1 λίρα Αγγλίας, δηλαδή € 1,14 ευρώ!

Δηλαδή πρόκειται για μια εταιρεία – φάντασμα, που θα μπορούσε να την έχει συστήσει και ο τελευταίος «αεριτζής»!

Εφόσον τα όσα καταγγέλλει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου ισχύουν, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, από το οποίο προκύπτουν ακόμα και βαρύτατες ποινικές ευθύνες για κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Και φυσικά σε τελική ανάλυση τέτοιες εξελίξεις θα αναδείξουν με τον πιο δραματικό τρόπο την ενδημική διαφθορά και διαπλοκή που συνοδεύει την εκμετάλλευση του δημοσίου πλούτου από ιδιωτικά συμφέροντα!

Προς το παρόν το θέμα έχει πάρει το δρόμο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης από το βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, (μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ), παραδέχεται την πρόσληψη της CC&C Advisors ltd, με μεικτές αποδοχές € 50.000 για ένα έτος και προσθέτει πως «οι διαδικασίες πρόσληψης που έχουν ακολουθηθεί ορίζονται από το νόμο 3049/2002», ο οποίος επιτρέπει την τριτοκοσμική διαδικασία απευθείας πρόσληψης συμβούλων χωρίς διαγωνισμό!

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας πως «το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει στην Βουλή, σε συνέχεια ερώτησης Βουλευτή, κάθε έγγραφο που συνδέεται με την εν λόγω παροχή υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης, αλλά και κάθε στοιχείου που αποδεικνύει την εμπειρία και τα τυπικά προσόντα του στελέχους που παρέχει τις υπηρεσίες προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Η Iskra, θα περιμένει με αγωνία την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα παρά το γεγονός πως η σημερινή Κυβέρνηση, υποβαθμίζει συστηματικά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με το να αφήνει εκατοντάδες ερωτήσεις αναπάντητες ή δίνοντας σε αυτές τυπικές, «δικηγορίστικες» και μη-ουσιαστικές απαντήσεις.

Πηγή: http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου